Presa internationala - China devine un actor important in piata aurului

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 10:49
1914 citiri
Presa internationala - China devine un actor important in piata aurului

Importurile de aur in China au crescut anul acesta, transformand cea mai mare economie asitatica, ce este deja cel mai mare exploatator al rezervelor de aur, intr-un cumparator de prima liga pentru prima data in istoria recenta.

Cresterea, care vine pe fondul incercarii investitorilor chinezi de a-si construi asigurari pentru capitalul propriu impotriva inflatiei in crestere la nivel mondial si a aprecierii fortate a valutelor, pune Beijingul in pozitia de concurent direct al Indiei pentru statutul de cel mai mare detinator de aur din lume, dar si un actor important in deciderea pretului aurului, la nivel mondial, informeaza Financial Times.

Cantitatea de aur importata - peste 209 tone de aur in primele 10 luni ale anului, ceea ce reprezinta o crestere de 5 ori fata de importurile de 45 de tone, de anul trecut - a fost facuta publica joi. In trecut, China tinea aceste cifre secrete.

"Investitiile cresc nivelul importurilor de aur", a declarat Cali Minggang, de la Beijing Precious Metals Exchange. "Oamenii nu au un instrument mai bun pentru acest fel de investitii. Priviti la piata de actiuni sau la piata imobiliara - poti inregistra pierderi enorme acolo".

Beijingul a incurajat consumul de retail, printr-un anunt din august in care promova masurile de reglementare a pietei de aur locale, inclusiv cresterea numarului de banci carora li se permitea importul de aur.

Shen Xiangrong, presedinte al Shanghai Gold Exchange, bursa de aur din China, care a dat publicitatii cantitatile de aur importate, a declarat ca nesigurantele legate de economiile globale dar si de cea chineza si expectatiile inflationiste au transformat aurul "intr-o metoda de asigurare, foarte populara".

Cresterea cererii de pe piata chineza ar putea creste mai departe pretul aurului. Lingourile au atins un pret maxim nominal de 1.424 luna trecuta. Insa ajustat cu nivelul inflatiei, preturile sunt la mare distanta fata de maximul atins in 1980, de 2.300 dolari pe uncie.

"Trendul este incontestabil - cererea de aur in China creste spectaculos", explica Walter de Wet, de la Standard Bank, Londra. China a depasit Africa de Sud in urma cu trei ani, la nivelul productiei de aur, devenind cel mai mare producator din lume.

Reversul acestei cresteri sta in excrocheriile cu aur din Hong Kong. Falsurile au socat piata chinezeasca a aurului nu neaparat prin cantitatile implicate - intre 200 si 2000 de uncii (aproximativ 5 kilograme) - ci prin nivelul sofisticat al falsului si greutatea de a identifica falsul respectiv.

Intr-un caz, profesionistii pietei au constatat ca un material prezentat drept aur pur masca un aliaj complex care includea metale rare precum osmium, iridium, ruthenium si rhodium.

Cererea totala de aur a crescut anul trecut cu aproape 450 de tone, in crestere fata de 200 de tone, in urma cu un deceniu, conform World Gold Council, un grup de lobby al industriei miniere. Analistii anticipeaza un salt similar anul acesta, trimitand China la distanta considerabila fata de cererea totala a Indiei care a fost de 612 tone in 2009.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#inflatie China, #piata aur China, #cerere aur China, #aur Asia , #inflatie
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
China nu este o tara creatoare nici daca aduna tot aurul din lume.