Se ieftineste mancarea - preturile vor scadea pana la sfarsitul anului

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 11 Iulie 2011, ora 14:19
3983 citiri
Se ieftineste mancarea - preturile vor scadea pana la sfarsitul anului
Foto: rallyes.cuma.fr

Desi se parea ca nu vom mai avea parte de vesti bune, iata ca una a reusit sa apara. Este vorba despre tendinta preturilor la alimente care, in aceasta vara, dupa doi ani, in sfarsit merg in jos. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) inflatia anuala, in iunie, a ajuns la 7,93%, in conditiile in care cu o luna in urma aceasta era la un nivel de 8,41%.

In ultimii doi ani am fost obisnuiti sa auzim ca preturile la toate produsele cresc, in unele cazuri acestea neavand vreun factor intemeiat pentru a se indrepta spre o cota mai inalta. Analistii economici, dar si cei financiari cred ca, in aceasta vara, preturile la alimente vor continua sa scada, in principal datorita recoltelor bune pe care le vom inregistra.

Potrivit analistului financiar Aurelian Dochia, exista un istoric al preturilor la alimente care arata ca in fiecare vara acestea scad. "Preturile la alimente au fost factorul principal care a dus la scaderea inflatiei anuale. Cred ca recolta din acest an va fi una buna, iar preturile produselor alimentare vor continua sa scada pana spre sfarsitul anului", ne-a declarat Dochia.

Presiuni inflationiste din partea sectorului energetic

Cea mai recenta scadere a preturilor de consum a fost in august 2009, perioada in care alimentele s-au ieftinit, in medie, cu 0,2%. Daca ne uitam in iunie, anul acesta, costurile alimentelor s-au diminuat cu 1,3%, principalul element care a condus la aceasta evolutie fiind pretul cartofului care a scazut cu 2%. Un alt factor important in tendinta inscrisa in prima luna de vara a fost pretul laptelui care s-a dus in jos cu 0,24%. In aceasta ultima categorie intra la fel de bine si restul produselor lactate.

"Spre toamna vor fi presiuni inflationiste de la preturile din energie si cele de administrare care urmeaza sa creasca. In aceste conditii, tinta inflatiei impusa de BNR de 5,1% pentru finele anului s-ar putea dovedi a fi una foarte dificil de atins. Este foarte posibil ca si acest an sa fie unul in care vom rata tinta de inflatie", a mai afirmat Dochia.

Daca la inceputul anului, banca centrala previziona o tinta a inflatiei sub 3,6%, aceasta a fost revizuita, recent, pana la 5,1%. In 2012 tinta de inflatie este si mai mica decat in acest an, 3,6%, dar sansele ca aceasta sa fie atinsa sunt foarte mici pentru ca anul viitor este unul electoral.

Recoltele arata foarte bine in 2011

Potrivit oficialilor Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), recoltele din acest an par sa arate mult mai bine decat cele din anii trecuti, fapt care nu face decat sa influenteze pozitiv preturile alimentelor.

"Productiile sunt mult mai bune decat ele din anii anteriori atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ. Este foarte posibil ca recoltele la cereale precum graul si orzul sa fie cu cel putin 10% mai mari comparativ cu anii trecuti. Si floarea soarelui are un inceput bun si este foarte posibil ca aceasta sa inregistreze productii mult mai performante fata de 2010", ne-a declarat Nicoale Sitaru, presedinte LAPAR.

Daca anul trecut datale oficiale ale Ministerului Agriculturii aratau, la grau, o medie de productie la hectar de aproape 2.800 de kilograme, anul acesta avem sanse ca media sa se apropie de 3.300 - 3.500 de kilograme la hectar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#inflatie preturi alimente, #recolte energie , #inflatie