Autostrada Cernavoda-Medgidia, blocata

Luni, 11 Aprilie 2011, ora 11:20
3119 citiri
Autostrada Cernavoda-Medgidia, blocata
Foto: Evenimentul Zilei

Compania Colas a primit, vineri, o notificare din partea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) prin care i se solicita rezilierea pe cale amiabila a contractului privind autostrada Cernavoda - Medgidia.

Compania franceza a decis, la randul sau, rezilierea contractului cu statul roman si, luni isi va retrage utilajele si muncitorii de pe santier.

"Este decizia conducerii grupului Bouygues, din care Colas face parte, pentru ca nu a acceptat conditiile impuse de Ministerul Transporturilor. In plus, din cauza acuzelor repetate si nefondate ale ministrului roman de resort, imaginea grupului a avut mult de suferit", au declarat in exclusivitate pentru Evenimentul Zilei oficiali ai companiei franceze.

"Grupul Bouygues a decis sambata sa refuze notificarea si sa ramanem la termenii impusi in notificarea noastra din 28 martie catre CNADNR, prin care anuntam ca vom rezilia unilateral contractul daca in 14 zile nu ni se pune terenul la dispozitie, expropriat si liber de sarcina arheologica. Astfel, de luni (astazi - n.r.) parasim santierul pentru ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile", sustin sursele citate.

Oficialii companiei mai spun ca vor solicita Comisiei Internationale de Arbitraj recuperarea cheltuielilor: "Va fi un proces lung in care statul roman va trebui sa dea socoteala pentru banii pe care i-a irosit pana acum, iar lucrarile vor trena destul de mult".

Conform contractului, Ministerul Transporturilor nu va putea organiza o noua licitatie "pentru ca e ilegal fiind in litigiu, proiectul e intocmit de noi, e facut pe cheltuiala noastra si avizat in 2009 de minister", potrivit reprezentantilor Colas.

"Din cauza declaratiilor ministrului Anca Boagiu, preluate din presa romana si de agentiile straine, firma Colas, care e listata la Bursa, a avut si probleme de fluctuatii financiare pe zona de sud-est a Europei. Conducerea grupului francez Bouygues a decis retragerea din tara a tuturor santierelor - Bucuresti, Craiova, Iasi si Constanta - concluzionand ca Romania e o zona de risc financiar. Peste 4.000 de angajati romani care lucreaza pentru Colas vor ramane pe drumuri", au mai precizat reprezentantii Colas, adaugand ca, "datorita renumelui nostru, nu riscam intelegeri dubioase cu nimeni" .

De cealalta parte, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, nu s-a aratat surprinsa de decizia companiei Colas. "Nu ei reziliaza contractul, ci CNADNR. I-am notificat in urma cu o luna si le-am pus in vedere ca trebuie sa faca graficul de lucrari si sa treaca la treaba. Ei nu lucreaza de sapte luni, le-am trimis si doua protocoale si tot nu au raspuns.

Ce sa discuti cu cineva care nu munceste si iti cere 8 milioane euro in plus pentru ce n-a facut. Aveam conditii clare in contract. In urma cu o saptamana, ei nu aveau nici macar proiectul pentru varianta modificata, l-am cerut si nu au putut sa ni-l prezinte. Repet, cine vrea sa munceasca in Romania, bine, cine nu, sa plece", a declarat pentru sursa citata ministrul Transporturilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#Autostrada Cernavoda Medgidi, #autostrada litoral, #Anca Boagiu autostrazi , #infrastructura