"Autostrada muzeu" de 9 km dintre Gilau si Nadaselu se va deschide luna viitoare

Joi, 06 Septembrie 2018, ora 07:27
23101 citiri
"Autostrada muzeu" de 9 km dintre Gilau si Nadaselu se va deschide luna viitoare
Foto: Arhiva Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

Compania de Autostrazi anunta ca in octombrie - odata cu inaugurarea nodului rutier de la Gilau - va deschide circulatia pe un sector de autostrada lung de aproape 9 kilometri, pe care l-a tinut pana acum inchis, doar pe post de piesa de muzeu.

Purtatorul de cuvant al Companiei Nationale pentru Administrarea Infrastructrurii Rutiere (CNAIR), Alin Serbanescu, a declarat pentru Ziare.com ca institutia face deja pasii premergatori receptiei lucrarilor la nodul Gilau.

"In saptamana 10-15 septembrie, CNAIR va efectua o pre-receptie a lucrarilor la nodul Gilau. Se va stabili ce i-a mai ramas constructorului de facut pentru a primi receptia finala. Din ceea ce au constat specialistii in teren, insa, n-ar trebui sa fie probleme mari in zona, asa ca circulatia ar trebui sa poata fi deschisa prin nod cel mai devreme la finele acestei luni si cel mai tarziu la inceputul lui octombrie", a spus Alin Serbanescu.

Acest nod rutier este important pentru ca el va face legatura intre sectorul deja circulabil al A3 dintre Campia Turzii si Gilau si un lot de 8,7 kilometri de autostrada construit separat, pe malul nordic al Somesului si izolat in camp, de mai bine de un an.

"Autostrada muzeu", parte din greaua mostenire ramasa in urma contractului cu Bechtel

Iata cum a ajuns Romania, o tara cu foarte putine sosele de mare viteza, sa aiba un lot de "autostrada muzeu", construita integral inca din 2017, dar pe care nu se poate inca circula.

In mod normal, toti cei 600 de kilometri ai Autostrazii Transilvania, de la Bucuresti la Bors, ar fi trebui construiti, conform unui plan bine pus la punct, de compania americana Bechtel, in baza unui contract semnat in 2003 cu statul roman.

Americanii au finalizat sectorul Gilau-Campia Turzii al autostrazii, dar colaborarea cu statul roman n-a functionat. In consecinta, Guvernul a reziliat contractul cu Bechtel in 2013, inainte ca societatea sa mai construiasca si nodul Gilau, care ar fi asigurat continuarea traseului autostrazii catre nord-vest, peste Somes.

Dupa rezilierea contractului cu Bechtel, constructorii nu prea s-au prea ingramadit sa liciteze pentru realizarea Autostrazii Transilvania. In consecinta, statul a impartit proiectul autostrazii in loturi mai mici, pe care le-a scos separat la licitatie. N-a reusit, insa sa coordoneze eficient, intregul proiect.

Asa s-a ajuns ca, in 2014, Asocierea S.C. Spedition UMB S.R.L. - S.C. Tehnostrade S.R.L. sa incepa constructia lotului Gilau-Nadaselu, pe baza unui proiect care nu cuprindea niciun nod rutier si niciun pod peste Somes, care sa faca legatura cu restul autostrazii A3.

De fapt, lucrarile la nodul Gilau nu s-au realizat nici in 2014 si nici in anii urmatori. In consecinta, in 2017 - cand lucrarile la lotul Gilau-Nadaselu s-au finalizat - noua bucata de autostrada se termina, in partea sudica, pe un maidan, aproape de malul Somesului. Si, bineinteles, era impracticabila, din cauza ca masinile care ar fi intrat de pe DN1, pe la Nadaselu, nu ar fi avut unde sa se duca si ar fi ramas in plin camp...

Statul n-a avut atunci alta solutie decat sa receptioneze si sa inchida lotul Gilau-Nadaselu, pana la finalizarea nodului rutier care sa-l lege de restul autostrazii A3.

Abia in anul care s-a scurs de atunci a reusit societatea Tirrena Scavi SRL sa construiasca nodul rutier atat de necesar, pe care CNAIR se pregateste sa il inaugureze la inceputul lunii viitoare.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#nod rutier Gilau Nadaselu, #autostrada muzeu A3 Compania de Autostrazi, #inaugurare autostrada muzeu , #infrastructura