Autostrada Unirii: Tehnic putem, financiar avem, politic nu vrem

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 08:46
13204 citiri

Cam asa am putea sintetiza cele trei componente principale de care depinde realizarea autostrazii Unirii, adica cea care trebuie sa lege Ungheni (Republica Moldova) - Iasi de Cluj si mai departe de Timisoara.

Este vorba de un proiect de investitie care ar trebui sa aiba importanta de grad zero, care ar fi trebuit realizat de ieri si pentru care nu intrevedem un viitor.

De existenta acestei autostrazi este legata chiar supravietuirea oraselor din estul Romaniei, numai de ea depinzand deschiderea Moldovei catre Europa.

Tehnic Putem

Aproape 400 de hidrocentrale au proiectat si construit specialistii romani in ultimii 25 de ani de comunism. Valoarea de mai sus este colosala pentru orice stat din lume. Contrar celor afirmate in spatiul public, majoritatea covarsitoare a acestor specialisti inca mai traieste si chiar locuieste in Romania.

Din punct de vedere tehnic, nu se intrevede nicio problema in realizarea acestei autostrazi: poduri stim sa facem, pentru tuneluri avem mineri profesionisti, drumurile construite de romani si nu de straini se dovedesc a fi cele mai durabile.

In general, investitorii straini nu mai vin cu putere financiara sau specialisti in Romania. Aproape in toate cazurile folosesc exclusiv resurse locale, de cele mai multe ori chiar neplatite, peste care adauga profituri uriase, bani cu care isi permit apoi sa se judece si sa dea vina pe statul roman (adica o fac pe banii nostri).

De resursele materiale nici nu mai vorbesc, deoarece peste 90% din cele necesare sunt produse locale si nici nu se pot aduce din alta parte, deoarece costurile ar fi prea mari (nu se importa ciment sau pietris din China).

Financiar Avem

Am avea de construit aproximativ 400 de km de autostrada din care doar o portiune de aproximativ 80 de km ar ridica probleme deosebite. Este vorba despre traversarea muntilor.

Si daca am turna un metru de beton armat in mod continuu, pe o latime de 20 de metri, pe tot acest traseu, tot nu am depasi un miliard de euro. Dar cum discutam si de exproprieri se va ajunge cel mai probabil la trei-patru miliarde de euro. Peste asta mai punem birocratia si banii necesari pentru partide si cu siguranta opt miliarde ar fi mai mult decat de ajuns (consideram cifra imensa).

Banii ar putea fi cheltuiti in termen de maxim patru ani, un termen mai mult decat rezonabil pentru statul roman, adica mai putin de doua miliarde de euro pe an.

Cu un PIB de aproape 200 miliarde de dolari (aproape dublu fata de Ungaria, de trei ori fata de Bulgaria, jumatate din cel al Poloniei), suma este una usor de sustinut de economia romaneasca.

Nu mai punem aici faptul ca investitia in sine va duce la o stimulare a economiei nationale.

Politic Nu Vrem

Iar aici se opreste totul. Degeaba toata tara vrea autostrazi, cand politicul nu vrea.

Guvernul Romaniei prefera sa bage bani in alimentari cu apa acolo unde nu exista o singura casa cu baie, sa repare si sa faca scoli acolo nu se mai aude tipenie de copil, sa ridice camine culturale acolo unde singurul eveniment important din viata comunitatii a ramas parastasul.

Miliarde de euro se pierd din bugetul anual prin proiecte care au drept scop multumirea imediata a celor ce aduc cetatenii la vot. Nu exista o viziune globala, ci doar aceea de a inchide imediat gura celui care tipa.

Nu mai aveam oameni de stat, alesi care sa faca un minim pentru Tara. Nu mai avem spitale pentru ca nu se vrea, pe de alta parte, unii dintre ei chiar nu pot, caci nu ii duce mintea sa faca ce e mai bine pentru popor.

Nu de camine culturale in sate parasite are nevoie astazi Romania, ci de autostrazi care sa permita tuturor regiunilor sa se dezvolte. Tinem deconectata de la realitatile economice mondiale mai mult de un sfert din populatia tarii.

Lipsa investitorilor straini sau romani, ca urmare a lipsei infrastructurii rutiere de interconectare cu restul Europei, face ca bugetele locale sa fie private de sume importante de bani si sa stea cu mana intinsa catre aparatul central. Asta este ceea ce vrea mafia politica: dependenta.

Sa traim sa o vedem si pe asta: Parlamentul vrea sa oblige Guvernul sa faca Autostrada Mures-Iasi-Ungheni in 4 ani

A inceput o initiativa legislativa privind obligarea Guvernului sa realizeze aceasta autostrada. Un demers laudabil si care ar forta alocarea bugetara de bani. In loc sa sustina acest proiect, Guvernul vine si zice cum ca nu se poate legifera asa ceva, afirmatie mincinoasa ce are drept scop blocarea acestei investitii.

Sa speram ca autoritatile locale din Moldova se vor destepta si vor face front comun pentru ca acest proiect de importanta vitala pentru Romania sa inceapa.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#autostrada Moldova, #autostrada Iasi Cluj Timisoara , #infrastructura