Autostrazile in Romania, la inceput de 2013: Intre taxe si intarzieri

Marti, 05 Martie 2013, ora 06:58
3832 citiri
Autostrazile in Romania, la inceput de 2013: Intre taxe si intarzieri

In 2013 ar putea incepe constructia primelor autostrazi private din Romania, pentru care am putea plati taxe de trecere. De asemenea, ca si in alti ani, unele sectiuni nu vor fi gata la timp.

Saptamana trecuta, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a organizat licitatii pentru concesionarea a doua tronsoane de autostrada.

Pentru portiunea dintre Comarnic si Brasov au fost depuse 4 oferte: cea mai mare firma de profil din China, Communications Construction Company Limited, asocierea formata din firmele SC Spedition UMB SRL si SC Tehnostrade SRL, controlate de "regele asfaltului", Dorinel Umbrarescu, asocierea formata din firmele franceze Vinci si grecii de la Aktor, precum si italienii de la Impregilo.

Care sunt firmele care concureaza pentru autostrada Comarnic-Brasov

Premierul Victor Ponta a intreprins, luna trecuta, o vizita in Franta, ocazie cu care a discutat si cu reprezentantii firmei Vinci. Ulterior, ei au depus oferta pentru tronsonul Comarnic-Brasov, contract pe care l-a mai obtinut si in trecut.

In 2004, Guvernul condus de Adrian Nastase a incredintat companiei constructia acestei portiuni de autostrada, insa noul cabinet a anulat contractul. In 2009, Vinci a primit iarasi lucrarea in parteneriat public-privat, insa, dupa 6 luni, a decis sa renunte la proiect.

Se pare ca lupta se va da intre francezi si chinezii de la Communications Construction Company Limited, care au contestat, anul trecut, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor fisa de date a achizitiei elaborata de CNADNR. La inceputul lui 2013, CNSC a decis ca procesul de selectie poate continua, astfel ca si termenul de depunere a documentelor a fost prelungit cu o luna de zile.

O prezenta de remarcat este si cea a firmelor autohtone controlate de Umbrarescu, care au o cifra de afaceri de 1,34 miliarde de lei. Omul de afaceri a reusit o premiera, avand in vedere ca a depus o oferta pe cont propriu, fara ajutorul unei companii straine.

La aceasta situatie s-a ajuns dupa relaxarea conditiilor de participare la licitatie. In 2008 puteau depune oferte doar companii cu o cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani de peste 500 de milioane de euro (peste 2,15 miliarde de lei). De asemenea, doritorii erau obligati sa demonstreze ca detin lichiditati imediate de peste 100 de milioane de euro si era necesar sa aiba experiente anterioare cu proiecte de concesiune, valoare minima a participatiei fiind de 200 de milioane de euro.

Insa, in prezent situatia s-a schimbat. Astfel, CNADNR a acceptat companii cu o cifra de afaceri de peste 1,3 miliarde lei si care au participat la orice fel de achizitii realizate in parteneriat public-privat, indiferent de valoarea proiectului.

Daca italienii de la Impregilo vor fi desemnati castigatori, atunci acesta nu ar fi primul proiect din Romania, avand in vedere ca ei lucreaza in prezent la autostrada Orastie-Sibiu.

Pe cei 58 de kilometri vor exista 53 de poduri si viaducte si nu mai putin de 18 tuneluri cu o lungime totala de 2,89 de kilometri. Valoarea estimata de reprezentantii CNADNR este de 5,32 miliarde de lei fara TVA, adica 6,6 miliarde de lei cu TVA (25,3 milioane de euro/km).

Premierul Victor Ponta a declarat, recent, ca daca autostrada Comarnic-Brasov nu va fi gata pana in 2016, el nu va mai candida la alegerile parlamentare.

Insa ministrul care se ocupa de proiecte speciale de infrastructura, Dan Sova, a fost si mai optimist, lansand ca termen de finalizare anul 2015.

Cine a licitat pentru autostrada de centura a Capitalei

In afara de compania chineza, celelalte trei au participat si la procesul de selectie a constructorului pentru autostrada de centura a Capitalei, care va lega autostrada Bucuresti-Pitesti de autostrada Bucuresti-Constanta. Cea de-a patra oferta a venit din partea asocierii formate din firmele Astaldi (Italia), Euro Construct Trading '98 si Astalrom (ambele din Romania, controlate de omul de afaceri Dan Besciu).

Ce firme au depus oferte pentru autostrada de centura a Bucurestiului

Acest contract este estimat de reprezentantii CNADNR la peste 9 miliarde de lei fara TVA (peste 2 miliarde de euro).

Cu taxa sau fara taxa?

Cel mai interesant aspect al constructiilor celor doua tronsoane de autostrazi este faptul ca, pentru a le putea folosi, soferii romani ar putea fi nevoiti sa dea bani din buzunar.

"Cei care fac aceasta concesiune vor pune bariera si vor pune taxa", a avertizat premierul Victor Ponta.

Motivul? Constructorului ii va fi extrem de greu sa isi recupereze investitiia. De exemplu, daca se va percepe o taxa de 5 euro pe autostrada Comarnic-Brasov, pe unde circula in jur de 10.000 - 12.000 de vehicule zilnic, atunci firma isi va recupera maximum 22 de milioane de euro pe an.

Desi aceasta suma pare mare, constructorul tot va iesi in dezavantaj, avand in vedere ca el trebuie sa plateasca, rate, dobanzi si alte cheltuieli legate de mentenanta.

Astfel, o solutie vehiculata ar fi ca diferenta sa fie asigurata din buzunarul statului. Insa daca taxa va scadea, va creste si aportul de la bugetul tarii.

Autostrazi la deadline

In perioada februarie-aprilie expira deadline-ul pentru multe tronsoane de autostrada din Romania.

Astfel, autostrada Deva-Orastie trebuia finalizata pana 3 februarie, conform datelor CNADNR. Ce-i drept, 15 km din acest tronson au fost deja dati in folosinta in decembrie anul trecut.

Proiectul total, in valoare de peste 195 milioane de euro (858 milioane de lei), cuprinde 32,5 km de drum ocolitor, construit in regim de autostrada, care vor lega cele doua orase, precum si realizarea a 21 poduri cu o lungime cuprinsa intre 24 - 100m, dar si construirea a doua intersectii la inceputul si sfarsitul proiectului si un nod rutier in partea de vest a orasului Simeria.

De altfel, toate cele 4 tronsoane ale autostrazii Orastie - Sibiu trebuie finalizate pana in aprilie 2013. Valoarea totala a acestui proiect este de 2,563 miliarde de lei, iar obiectivele principale ale prezentului proiect sunt: constructia a 82.070 km autostrada, 14 poduri, 23 pasaje, 3 viaducte si un tunel, realizarea a 8 noduri rutiere si a 2 centre de intretinere si a 4 spatii de servicii/odihna.

Acelasi termen de finalizare il are si primul lot din autostrada Lugoj-Deva, in valoare de 681,040 milioane de lei si cu o lungime de 27,5 km, dar si al doilea tronson din autostrada Nadlac - Arad, de 16,6 km, cu o valoare de 382 milioane de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#constructie autostrazi Romania 2013, #autostrazi Romania 2013 , #infrastructura