Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Autostrazile Romaniei, intre planuri marete si incompetenta

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 13:33
4218 citiri
Autostrazile Romaniei, intre planuri marete si incompetenta
Foto: Infrastructura

In urmatorii cinci ani, ministrul Tranporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, ne promite ca va construi nu mai putin de 289 de kilometri. Cat de credibil este acest proiect, avand in vedere ca, in ultimii 20 de ani, s-au construit doar aproximativ 280 de kilometri de autostrada, adica un ritm uimitor de 14 kilometri pe an?

Programul de constructie prezentat de ministrul Tranporturilor este cel putin ambitios. Pana la sfarsitul anului viitor, se vor lansa proiecte in valoare de 5,57 de miliarde de euro, din bani europeni, prin Programul Operational Transporturi.

In afara de banii primiti de la Uniunea Europeana, 72 la suta din bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii pe 2011 ar trebui alocat acestor proiecte, adica in jur de 8,3 miliarde de euro.

Termenele de finalizare pentru cei 289 de kilometri de autostrada sunt intre anii 2013 - 2015, prin urmare ar trebui sa se construiasca aproximativ 57 de kilometri pe an, adica de vreo patru ori mai mult decat s-a construit din 1990 pana in prezent.

Pentru autostrazi se vor aloca 2,5 miliarde de euro, acestea fiind impartite in cinci tronsoane. Cel mai costisitor (si mai lung) va fi tronsonul Lugoj - Deva, de 99,5 kilometri, pentru care se vor cheltui 1,02 miliarde de euro.

Urmatorul este Orastie - Sibiu, de 82 de kilometri, in care se vor investi 693 de milioane de euro, apoi Deva - Orastie, de 32,8 kilometri si investitii de 355 de milioane de euro, Nadlac - Arad, de 38,8 kilometri si cheltuieli de 234 de milioane de euro si Timisoara - Lugoj, de 35,6 kilometri si 217 milioane de euro.

In afara de Lugoj - Deva, ce are drept termen de finalizare anul 2015, restul ar trebui terminate in 2013.

Pe langa noile autostrazi, Romania ar trebui sa aiba si drumuri nationale modernizate, mai exact 943 de kilometri, valoarea acestui proiect ridicandu-se la 848,45 de milioane de euro, pe care ministerul ii va obtine dintr-un credit de la Banca Europeana de Investitii (BEI).

De asemenea, se va moderniza Coridorului IV, cu investitii de 1,88 de miliarde de euro pentru aproximativ 166 de kilometri de cale ferata, pe tronsoanele Curtici - Simeria, Simeria - Coslariu si Coslariu - Sighisoara.

Nu in ultimul rand, se intentioneaza modernizarea a 21 de gari, pentru care se vor lua 227 de milioane de euro de la bugetul de stat, dar si din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Alte proiecte includ constructia a 11 sosele de centura: Sacuieni, Carei, Bacau, Tecuci, Targu Mures, Brasov, Craiova sud-est, Alexandria, Caracal, Mihailesti si Bucuresti. Lungimea totala a acestora ar urma sa fie de 138,7 kilometri, iar investitia de 539,38 de milioane de euro.

Ce sanse sunt sa se realizeze aceste proiecte?

Beneficiile unei asemenea infrastructuri rutiere ar fi, cu siguranta, enorme, desi Romania tot ar avea mult mai putine autostrazi decat media Uniunii Europene. Totusi, ar putea determina intrarea in tara a unor investitori, care, pana in prezent, ne-au evitat, tocmai din acest motiv.

Un exemplu in acest sens este Mercedes. Ambasadorul Germaniei in Romania, Andreas von Mettenheim, a explicat ca lispa infrastructurii a fost principala piedica in calea investitiei producatorului auto in Romania. Astfel, unul din cei mai mari producatori de masini din lume a preferat sa investeasca in tara vecina, Ungaria.

Insa vor reusi, intr-adevar, guvernantii sa se tina de cuvant in acest sens si duca la bun sfarsit planurile, care ar crea si multe locuri de munca?

Indoielile in acest sens nu au intarziat sa apara. "Si domnul Berceanu (Radu Berceanu, fostul ministru al Tranporturilor - n.r.) cand a venit, in 2009, a spus la fel. Si l-am intrebat: "Aveti o garantie a finantarilor prompte si complete?" Si el mi-a spus nu", a declarat Varujan Vosganian, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat, pentru Ziare.com.

"Infrastructura este extrem de necesara pentru Romania, dar in ce masura acest Guvern va face lucrurile corecte si daca va reusi asta mi-e greu sa spun, doar daca va face lucrurile altfel decat le-a facut pana acum. Pana acum nu s-a intamplat nimic din ce a spus Guvernul. Opinia mea este ca nu va face nimic din ce spune", a adaugat Vosganian.

Care este situatia in prezent

In acest moment, in Romania exista 314 kilometri de autostrada: Bucuresti - Pitesti (cea mai veche), de 111 de kilometri, Bucuresti - Cernavoda, de 151 de kilometri si Campia Turzii - Gilau, de 52 de kilometri.

In urmatorii doi ani ar trebui finalizati alti 243 de kilometri de autostrada, iar, in vara anului viitor ar trebui dat in folosinta sectorul de autostrada dintre Cernavoda si Constanta, care, insa, nu va fi terminat in totalitate. Deocamdata, potrivit Ancai Boagiu, nu s-a stabilit daca se va circula pe doua benzi pe sens sau doar pe unul singur.

De asemenea, pentru anii urmatori ar urma sa fie anuntate alte 14 tronsoane de autostrada, cele mai importante fiind Targu Mures - Iasi - Ungheni, de 307 kilometri, Ploiesti - Buzau - Focsani si Focsani - Albita, fiecare de 133 de kilometri.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#proiect autostrazi Romania, #Anca Boagiu autostrazi, #investitii infrastructura Romania , #infrastructura