Bloomberg: Camioanele evita vacile de pe soselele Romaniei, drumurile proaste atarna de gatul PIB

Joi, 25 Septembrie 2014, ora 20:58
4774 citiri
Bloomberg: Camioanele evita vacile de pe soselele Romaniei, drumurile proaste atarna de gatul PIB
Foto: livearad.ro

Spre comparatie cu alte tari din Europa Centrala, precum Polonia sau Ungaria, care au folosit banii europeni pentru a-si "aranja" drumurile, Romania inca are probleme cu infrastructura, camioanele fiind nevoite sa faca slalom printre vacile de pe sosele. In plus, lipsa drumurilor atarna de gatul PIB.

Florin Melcescu, un sofer de camion din Romania, spune ca drumul pe sosele din tara noastra au ramas la fel, de un deceniu de cand conduce camioane: un cosmar, scrie Bloomberg.

Fata de tari care au intrat ceva mai devreme in Uniunea Europeana, precum Ungaria sau Polonia, Romania a ramas pe loc, iar soferul isi conduce camionul de zeci de tone pe sosele ce trec prin sate din Muntii Carpati, uneori ocolind vacile si carutele de pe drum.

"Drumurile sunt groaznice. Si cand ajungem la granita maghiara, mai pierdem 4-6 ore la cozi de 15 kilometri", spune Melcescu, in varsta de 36 de ani, adaugand ca, in prezent, este mai usor de condus din Ungaria pana in Spania sau Portugalia decat de traversat Romania.

Cresterea economica a Romaniei ramane in urma vecinilor sai, din cauza infrastructurii inferioare a tarii noastre, chiar daca guvernul vizeaza aderarea la zona euro in anul 2019.

Cum stam la productia si planul de autostrazi - doar 50 de km in constructie

Drumurile si caile ferate aflate in stare proasta ii tin de parte pe investitorii straini precum Daimler AG, in timp ce aceia existenti, precum Dacia-Renault, se confrunta cu costuri crescute ale transportului.

Daimler chiar a ales Ungaria in detrimentul Romaniei, in anul 2012, sa construiasca o fabrica de un miliard de dolari, trecand si peste faptul ca in aceasta tara costurile cu mana de lucru sunt mai mari, datorita avantajului oferit de o infrastructura mai buna.

Romania, insa, a doua cea mai saraca tara a Uniunii Europene, dupa Bulgaria, nu si-a invatat inca lectia. Potrivit Comisiei Europene, tara noastra are cea mai mica densitate a numarului de kilometri de autostrada raportat la 1.000 de kilometri patrati, din intreaga Uniune Europeana - doar doi kilometri.

In prezent doar 200 de kilometri de autostrada se afla in constructie, in timp ce 40 la suta din drumurile romanesti sunt neasfaltate.

De la aderarea la Uniunea Europeana, in anul 2007, produsul intern brut al Romaniei pe cap de locuitor a crescut cu 64 de procente, pana la circa 9.500 de dolari, potrivit datelor Bancii Mondiale. Spre comparatie, in cei 10 ani de la aderare, Polonia si Cehia au ajuns la un PIB cel putin dublu fata de perioada preaderare, de 13.450, respectiv 18.900 de dolari.

Ministerul Transporturilor din Romania a folosit doar un miliard de euro din banii europeni, in ultimii 4 ani, perioada in care Polonia a reusit sa atraga o suma de 10 ori mai mare pentru construirea de drumuri.

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#Romania infrastructura autostrazi, #Romania autostrazi PIB, #camioane drumuri Romania , #infrastructura