Cat ne costa sa nu avem autostrazi?

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 19:04
5030 citiri
Cat ne costa sa nu avem autostrazi?

Presa a speculat pe buna dreptate faptul ca, in Romania, constructia de autostrazi costa mai scump decat in alte tari, iar unii pretind chiar ca platim mai mult decat orice alt stat din Europa.

Intrucat ne costa scump sa facem autostrazi, solutia noastra economica este sa nu le facem. Ceea ce am si facut. Mai exact, n-am facut.

Cat ne costa faptul ca n-am facut autostrazi n-a calculat nimeni si nici nu se apuca cineva de asemenea calcul, cand se stie cu musca pe caciula. Dar faptul ca nu le avem nu este gratis. Dimpotriva, lipsa lor costa enorm.

Asa e situatia cu autostrazile: platesti ca sa le faci, dar, nici daca nu le faci, nu esti scutit de la plata.

Studii si proiecte

Daca drumul spre iad este pavat numai cu intentii bune, asa cum se spune, drumul spre autostrazi este pavat numai cu studii, proiecte si expertize. Ori iei hotararea sa faci ceva, ori iei hotararea sa nu faci ceva, ci altceva, tot iti trebuie pentru asta, la baza, macar o expertiza.

Iar noi avem o dexteriate deosebita din a studia variante de autostrazi care vor ramane pe vecie in sertar. Daca nu toate, macar cele prioritare. Cine citeste prioritatile noastre, nu-i vine sa creada la cate suntem in stare sa ne gandim.

Prioritatile stabilite de autoritati cu privire la autostrazi sunt cuprinse in OG 16/1999, LG 203/2003, LG 363/2006 si altele. Ele privesc autostrada Nadlac-Sibiu- Bucuresti-Constanta, din cadrul Coridorului IV, autostrada Bucuresti-Buzau-Albita, din cadrul Coridorului IX, autostrada Bucuresti-Brasov- Bors, centura ocolitoare a Bucurestiului (in regim de autostrada) si multe altele.

Fiecare prioritate inseamna un studiu, un proiect, o cercetare, pentru elaborarea careia persoane insemnate - nu spun cine - au si incasat sume importante - nu stiu cat. Au incasat, dar nu se stie ce ramane numai pe hartie si ce se va face pentru ca a inceput Boc, pentru ca vrea sa inceapa Ponta sau poate le va opri altul.

Intreb retoric: oare ce guvern si cand va turna asfaltul pe autostrada dintre Buzau si Albita?

Carburanti: benzina si motorina

Nu stiu cate masini sunt astazi in Romania, dar numarul limuzinelor era in 2009 de circa 5 milioane. Ma voi referi numai la acestea. Ele (cu exceptia celor care circula de la Bucuresti la Pitesti si la Medgidia, plus pe niste tronsoane neinsemnate) se inghestuie ca margelele in coloana pe drumurile principale, dau prioritate pietonilor prin comune, opresc la stopuri in orase si franeaza din douazeci in douazeci de metri, din motive greu de inteles.

In asemenea conditii, consumul creste cu 20%. Daca o masina parcurge modest, 10 km pe zi, si are un consum normal "la drum lung" de 8 litri/100 km, rezulta ca respectivul motor consuma 292 litri benzina pe an (foarte modest, cam un rezervor la doua luni). Atata ar consuma pe autostrada. Pe drumurile noastre, consuma un plus de 20%, respectiv un plus de 58,4 litri/an.

Tinand seama de cele 5 milioane masini care circula, rezulta un consum suplimentar de benzina de 292.000.000 litri, respectiv 292.000 de tone.

Calculul este departe de a fi exact, dar da o imagine despre uriasa cantitate de benzina care ne costa pe noi, pe toti, lipsa autostrazilor. Pentru aceasta benzina, noi dam bani din buzunarul nostru, iar statul incaseaza impozit, TVA, accize si le pune in buzunarul lui.

Poluare

Multimea tipurilor de masini face imposibil un calcul, dar este limpede pentru oricine ca o masina care merge in coloana, cu opriri frecvente emite incomparabil mai multe emisii de CO2 decat una aflata la drum intins pe autostrada.

Cu titlu informativ, putem avea in vedere faptul ca 10-18% din gazele de esapament sunt toxice, iar o limuzina emite, in medie, 100-300 mc gaze pe ora. Faptul ca nu avem autostrazi este la fel de toxic pentru sanatatea noastra ca si faptul ca avem E-uri in conserve.

Statul perdant

Autostrazile ar putea fi pentru stat o afacere, chiar daca le fac altii si le exploateaza tot ei. Bulgarii tocmai au avansat tratativele cu parteneri externi care le fac o autostrada ieftina din Turcia pana la Giurgiu.

De la Giurgiu la Bucuresti, o iau pe drumul national, laolalta cu carutele, iar de la Bucuresti au de ales: ori se duc la Pitesti, ori la Ploiesti, ori la Medgidia. Mai departe, drumul se infunda. Deocamdata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#constructie autostrazi Romania, #Romania costuri autostrazi, #Romania fara autostrazi, #pret autostrada Romania , #infrastructura