Ce se ascunde de fapt in spatele hartii Guvernului cu planurile pentru autostrazi

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 19:40
9828 citiri
Ce se ascunde de fapt in spatele hartii Guvernului cu planurile pentru autostrazi
Foto: Guvern

Premierul Victor Ponta a prezentat, marti, care sunt autostrazile prioritare pana in anul 2018. Insa nu harta in sine este importanta, ci faptul ca aceasta strategie ascunde, de fapt, un plan bine gandit al USL si folosit de toate guvernarile anterioare.

Seful Guvernului a punctat, la inceputul discursului, ca este important pentru coalitie si pentru toata Romania sa existe "in mod realist o retea de autostrazi care sa fie construita, nu doar proiectata, si am stabilit anul 2018 ca orizont posibil de realizare a lor".

Harta Romaniei, brazdata de autostrazi - ce proiecte are Guvernul pana in 2018 (Galerie foto)

"Cred ca este un mesaj important, pe care trebuie sa-l dam oamenilor, vizavi de proiectul nostru si, de asemenea, e un mesaj pe care vrem sa-l dam tuturor, ce anume putem face. Pentru ca proiecte si harti s-au facut foarte multi inainte, (...) dar s-au facut foarte putine lucruri in mod real", a sustinut Victor Ponta.

Insa Otilia Nutu, analist la Expert Forum, arata ca premierul ar putea sa isi incalce cuvantul, avand in vedere ca proiectele puse pe harta de catre USL nu pot fi demarate inca.

Motivul invocat este ca toate guvernele Romaniei s-au angajat fata de Uniunea Europeana ca vor face un Master Plan de Transporturi si ca se vor tine de el. In plus, in cazul in care acesta nu se va face, tara noastra nu va orimi niciun ban din programul operational sectorial POS-T.

In plus, infrastructura din programul operational regional este strans legata de POS-T in exercitiul financiar 2014-2020, arata Otilia Nutu.

"Adica, nu se vor mai face niciun fel de alte reabilitari de drumuri judetene decat daca sunt intr-un fel sau altul legate de prioritatile POS-T, care vor fi cele din master plan. Acesta cuprinde cam tot transportul inter-urban (lipseste transportul naval, unde urma sa fie facut un alt master plan) ", a mentionat analistul pentru Ziare.com.

De ce are nevoie Romania de un Master Plan pe Transporturi

Otilia Nutu a mentionat ca Master Planul de Transporturi, care va fi gata in februarie 2014, va stabili, in baza unui model national de transport, care sunt prioritatile si va scoate si o lista de proiecte prioritare, pe finantarile disponibile - UE, buget national, imprumuturi etc.

Avand in vedere ca acest master plan si modelul national de transport sunt primele exercitii serioase de prioritizare, cu modelare de trafic, de optiuni de implementare de politici (ce se intampla cu traficul daca introduci accize sau taxa pe autostrada etc), nicio prioritizare facuta inainte ca acest model sa fie gata nu are sens si nici nu va fi luata in serios nici de UE, nici de ceilalti finantatori de infrastructura (BEI, BERD etc.), mai sustine Otilia Nutu.

"Adica, putem face oricate desene cu pixul, nu va da nimeni niciun ban pe ele si nu se vor face. Si nu e prima oara cand vedem desene cu pixul", a evidentiat expertul.

In opinia Otiliei Nutu, Master Planul pe Transporturi este necesar pentru ca sa batem in cuie niste prioritati care sa fie respectate de toti, avand in vedere ca "realizarea unei autostrazi dureaza mai mult de un ciclu electoral si cu mult mai mult decat mandatul mediu al unui ministru in Romania".

De ce insista guvernele sa ne arate harti brazdate de autostrazi?

Otilia Nutu arata ca "strategia din pix" poate fi pretextul perfect pentru incheierea unor noi contracte referitoare la diverse studii de fezabilitate.

"Acestea costa ele insele multe zeci de milioane si in cele din urma nu duc la nicio constructie noua - a se vedea 'drumurile expres' din mandatul lui Ludovic Orban, vreo 100 milioane consultante, nicio constructie, iar studiile de fezabilitate facute atunci au si expirat intre timp.

Aceasta practica explica de fapt si de ce fiecare partid vine cu propria lui lista de 'prioritati', complet diferite de ale celorlalti dinainte - ocazie excelenta de a da noi contracte de consultanta", a incheiat Otilia Nutu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#interese constructie autostrazi USL, #interese constructie autostrazi Ponta, #proiecte autostrazi Ponta, #harta autostrazi Ponta, #harta autostrazi Guvern, #harta autostrazi USL , #infrastructura