China vrea garantii pentru a construi autostrazi in Romania

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 14:50
2802 citiri
China vrea garantii pentru a construi autostrazi in Romania
Foto: zf.ro

Oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in infrastructura rutiera din Romania, inclusiv in autostrazi, dar pentru investitii mari trebuie asigurate garantii de stat. Declaratia a fost facuta, vineri, de ambasadorul Republicii Chineze in Romania, Liu Zengwen.

El a precizat ca oficialitatile din Romania si China au discutat posibilitatile de colaborare in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii din tara noastra, iar reprezentantii unei firme chineze au facut vizite de documentare si au discutat niste probleme tehnice in teritoriu. Cu toate acestea, Liu Zengwen considera ca, "deocamdata, acest proces este prea incet si trebuie impins inainte".

"Trebuie sa recunoastem ca exista niste probleme care trebuie sa fie rezolvate, cautand, ambele parti, solutiile potrivite", a spus Liu Zengwen, citat de Mediafax.

In opinia sa, investitorii chinezi trebuie sa cunoasca foarte bine cadrul legislativ si perioada de recuperare a investitiei, pentru ca avantajele sa fie reciproce. "Investitia nu este de pomana", a adaugat ambasadorul.

Potrivit ambasadorului, pentru investitiile mari trebuie asigurate garantii de stat, iar in prezent statul roman nu le poate oferi, fiind conditionat de deficitul bugetar stabilit cu FMI si Uniunea Europeana.

"Intr-adevar, investitiile mari trebuie sa fie asigurate, adica garantii de stat sau garantii comerciale. Daca cineva a luat un credit din banca comerciala, sigur trebuie sa fie asigurat, dar cu o cifra limitata. Daca o investitie sau fondul de stat vine aici, trebuie sa fie asigurata prin garantie de stat. In anumite situatii statul roman nu poate oferi aceste garantii de stat.

Am discutat cu oficialitatile romane, este o problema foarte importanta. Daca nu se rezolva potrivit cu masurile potrivite sau adecvate, e greu sa mai inaintam. De ce? FMI si UE au stabilit o cifra pentru Romania anuala sa nu fie depasita anual pentru garantia de stat, pentru a controla deficitul bugetar, sa nu depaseasca cota stabilita de ei", a spus ambasadorul.

Liu Zengwen a aratat ca Romania trebuie sa respecte neaparat aceasta conditie, existand "o situatie de dilema".

"Daca un obiectiv de investitie mic se poate rezolva prin contractul comercial, nu e nicio problema. Daca partea romana are fonduri, are bani, se poate realiza orice lucrare mica sau mijlocie in domeniul infrastructurii. Pentru lucrarile mari e nevoie... daca banii nu sunt asigurati, ce sa fac? Nimeni nu vrea sa piarda banii pe care i-a investit, asta e problema", a conchis ambasadorul.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#China investitii infrastructura, #garantii investitori chinezi , #infrastructura