Comarnic-Brasov, autostrada din bani europeni, cu taxe pentru romani

Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 17:47
3935 citiri
Comarnic-Brasov, autostrada din bani europeni, cu taxe pentru romani

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, a precizat, duminica, ca Banca Europeana pentru Investitii (BEI), Banca Europeana pentru Constructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Mondiala (BM) sunt interesate sa finanteze constructia autostrazii Comarnic-Brasov.

"La precedentele doua incercari s-a facut o greseala foarte mare, anume s-a negociat contractul cu toti, cu constructorii - asta e negocierea competitiva, negociezi contractul cu constructorii - si repartizarea riscurilor fara sa cheme la masa potentialii finantatori.

Noi am chemat la masa toate bancile finantatoare care si-au manifestat interesul (...) inclusiv institutiile financiare internationale BEI, BERD, Banca Mondiala, care si-au manifestat interesul de a finanta, partial, normal, aceasta autostrada, deci de a face parte din creditul sindicalizat care va finanta autostrada", a afirmat Sova la emisiunea Pro TV, citat de Mediafax.

Intrebat despre celelalte banci, el a afirmat doar ca acestea sunt din Uniunea Europeana.

Castigatorul va fi desemnat pe 9 decembrie, ulterior fiind posibile si contestatii, a mai spus Sova.

Pentru tronsonul Comarnic-Brasov, primele oferte s-au depus in februarie, din partea China Communications Construction si asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci - Strabag - Aktor si Impregilo - Salini.

Insa dupa demararea etapei de dialog competitiv, in iunie, China Communications Construction a anuntat ca se retrage.

Valoarea proiectului se situeaza in jurul valorii de 1,2 - 1,3 miliarde euro, iar lucrarile vor fi demarate in perioada 2014-2017, insa ar putea fi terminat chiar si cu un an mai devreme.

"Depinde de doua lucruri: de problemele geologice pe care le gasesc pe parcurs, pentru ca sunt vreo trei tuneluri de facut si nu va fi foarte usor, si depinde si de vreme. Daca ii ajuta vremea, termina pana la sfarsitul lui 2016, daca nu-i ajuta vremea termina probabil in vara lui 2017", a spus ministrul.

Limita de viteza va fi de 130 kilometri / ora, iar taxarea autostrazii, in lungime de 58 de kilometri, ar putea fi facuta la tariful de 3 euro / suta de kilometri.

Cand se vor demara lucrarile pentru celelalte tronsoane de autostrazi

Sova a mai precizat ca lucrarile pentru tronsonul Sibiu-Brasov vor incepe la finalul lui 2014, iar in 2015 se va demara si proiectul Sibiu-Pitesti.

"Cele doua autostrazi nu se intersecteaza din punctul de vedere al sursei de finantare. Neexistand o varianta prioritara inseamna ca amandoua sunt la fel de importante, si Sibiu - Pitesti, si Sibiu - Brasov. Diferenta intre cele doua este ca Sibiu - Pitesti se afla pe reteaua principala din reteaua trans-europeana de transport, iar Sibiu-Brasov se afla pe reteaua extinsa.

Autostrazile din reteaua principala se finanteaza intotdeauna din fonduri de coeziune, si avem 3 miliarde euro fonduri de coeziune pentru perioada 2014 - 2020, si o parte dintre ele vor fi folosite pentru finantarea autostrazii Sibiu - Pitesti, iar Sibiu - Brasov se finanteaza din fonduri de dezvoltare regionala", a spus Sova.

"Se face Suplacu de Barcau - Bors pana in 2016, se face Sebes - Turda pana in 2016, se face Campia Turzii - Ogra - Targu Mures pana in 2016, ramane o portiune de 101 kilometri intre Suplacu de Barcau si Gilau, pentru care am anuntat la Comisia de Buget - Finante, vom incerca sa gasim o solutie si sa o facem publica pana in aprilie-mai", a spus Sova, raspunzand unei intrebari legate de autostrada Transilvania.

In luna iunie a acestui an a fost deschis tronsonul Deva-Orastie, iar in decembrie vor fi inaugurate lotul 1 Lugoj - Deva si Orastie - Sibiu, loturile 1,2 si 4, potrivit sursei citate.

"Anul acesta, in decembrie se dau in total 115,5 kilometri", a mai spus Sova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#autostrada Comarnic Brasov banci, #constructie autostrada Comarnic Brasov, #autostrada Comarnic Brasov , #infrastructura