De ce bugetul mare de la Transporturi nu inseamna si ca vom avea autostrazi, sosele si cai ferate mai multe si mai bune

Marti, 05 Februarie 2019, ora 10:41
7105 citiri
De ce bugetul mare de la Transporturi nu inseamna si ca vom avea autostrazi, sosele si cai ferate mai multe si mai bune
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul vrea, in 2019, un buget de 11,6 miliarde de lei pentru Ministerul Transporturilor. E o suma uriasa, care ne-ar alimenta speranta ca, in sfarsit, vom incepe sa construim in ritm alert sosele si cai ferate noi, in Romania. Din pacate - spun specialistii in infrastructura consultati de Ziare.com - simplul fapt ca vom avea multi bani nu ne va fi de niciun folos, in situatia in care cheltuirea lor nu e planificata asa cum trebuie. Si, din pacate, o simple lectura a bugetului Transporturilor indica faptul ca planificarea lasa de dorit, cel putin in cazul unora dintre proiecte.

Cu toate ca n-a reusit sa isi cheltuiasca nici macar banii din 2018, Ministerul Transporturilor urmeaza sa primeasca, in acest an, un buget cu 54,9% mai mare. Ar putea fi o veste buna, in conditiile in care autostrazile se construiesc cu viteza melcului, iar cea mai mare parte a caii ferate din Romania ar trebui inlocuita cu una mai noua.

Cu toate astea - a declarat Ionut Ciurea, directorul Asociatiei Pro Infrastructura pentru Ziare.com - faptul ca avem un buget mai mare nu e o garantie ca infrastructura se va dezvolta intr-un ritm satisfacator, in acest an.

"Ca sa te poti dezvolta, nu ajunge sa aloci multi bani, ci trebuie sa alcatuiesti un buget echilibrat. Este esential ca beneficiarii - cum ar fi CNAIR si CFR - sa isi calibreze corect cheltuielile, inca de la inceput. De ce?

Din cauza ca, de fapt, constructorii vor lucra in functie de cum ii bugetezi. Daca aloci multi bani pe proiecte blocate, s-ar putea sa nu-ti mai ajunga pentru cele care aveau sanse sa avanseze. Iar daca nu ai bani, constructorul nu va lucra asa cum trebuie, in mod normal.

Ca sa intelegem ca intr-adevar asa stau lucrurile, ar fi suficient sa ne uitam la ceea ce s-a intamplat in cazul Autostrazii Urbane. La finele lui 2017, constructorul era bine mobilizat pe santier si - cu un bugetul bine calibrat - avea sanse sa termine lucrarile pana in aprilie 2018. Dar cum bugetul n-a fost bine intocmit atunci, constructorul a terminat lucrarea, pana la urma, abia in decembrie. E o situatie care s-ar putea repeta", a explicat Ionut Ciurea pentru Ziare.com.

Deja - arata Asociatia Pro Infrastructura, Compania de Drumuri sustine ca poate finaliza, in 2019, cateva zeci de kilometri de autostrada - adica Loturile 1 si Lotul 2 din Autostrada Sebes-Turda (42 de kilometri) si sectoarele Campia Turzii-Chetani si Chetani-Iernut, desi in buget nu exista suficienti bani pentru asa ceva. Si, din pacate, nici stadiu lucrarilor nu e incurajator.

In schimb, exista si proiecte care au sanse minime sa ajunga in faza de executie, in 2019, dar pentru care sunt prevazute sume mari, in proiectul de buget.

"Pentru Magistrala M6 de metrou (care ar urma sa faca legatura dintre Gara de Nord si Aeroportul Otopeni - n.red.) sunt prevazuti aproape 300 de milioane de lei. Or, in cazul acestui proiect, nici macar nu s-a lansat licitatia. In cel mai bun caz, am putea sa avem un contract semnat in 2019. Dar e putin probabil. Trebuie sa lansezi licitatie si sa lasi timp pentru depunerea ofertelor. Apoi, trebuie sa lasi timp pentru contestatii care pot dura, ele singure, un an.

Cu alte cuvinte, intregul proces - pana sa inceapa efectiv lucrarile - va dura minim un an. Dar avem o multime de bani alocati acolo. Probabil parte sunt pentru exproprieri. Intrebarea este: sunt toti pentru exproprieri? Ca altceva e putin probabil sa se mai faca, in acest an...".

Potrivit Guvernului, exproprierile necesare pentru realizarea liniei de metrou M6 ar urma sa coste doar 62,8 milioane de lei, adica mai putin de o cincime din suma totala alocata.

Ramane, deci, sa vedem daca, in acest an, institutiile din subordinea Ministerului Transporturilor vor reusi sa cheltuiasca banii sau daca nu cumva buna parte din suma va fi reorientata spre alte cheltuieli ale statului, asa cum s-a intamplat si in 2018.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#buget transporturi 2019 Asociatia Pro Infrastructura, #bani alocati prost buget 2019, #prioritati transporturi buget 2019 Ionut Ciurea , #infrastructura