Mii de soferi ar putea plati, in curand, o noua taxa. Banii ar urma sa fie folositi la constructia autostrazii Ploiesti-Brasov

Vineri, 31 August 2018, ora 20:32
17889 citiri
Mii de soferi ar putea plati, in curand, o noua taxa. Banii ar urma sa fie folositi la constructia autostrazii Ploiesti-Brasov
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul Romaniei a adoptat, miercuri, un studiu de fundamentare al Comisiei de Prognoza in baza caruia ar urma sa se construiasca, in parteneriat public-privat, Autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov. Potrivit documentului, soseaua lunga de 106 kilometri va fi o adevarata opera de infrastructura, urmand sa treaca prin tuneluri cu galerie dubla sapate in munte si peste mai multe poduri si pasaje. O asemenea sosea ar costa cam 1,36 miliarde de euro, bani pe care statul nu-i are. In consecinta, s-a gandit sa gaseasca un constructor care sa isi finanteze singur lucrarea si, in schimb, sa le puna taxe de drum romanilor care vor sa circule pe autostrada A3, incepand din 2019.

Autostrada pe care Guvernul vrea sa o construiasca ar urma sa continue traseul segmentului Bucuresti-Ploiesti din A3 si sa lege Capitala de Brasov.

Studiul de fundamentare intocmit de Comisia de Prognoza prevede ca lucrarile la aceasta autostrada numita Ploiesti-Comarnic-Brasov si lunga de 106,2 km vor fi impartite in 3 loturi, astfel: Ploiesti - Comarnic (48 km), Comarnic-Predeal (36 km) si Predeal-Brasov (21,8 km).

Pe primul lot, cel de 48 de kilometri dintre Ploiesti si Comarnic, autostrada ar urma sa traverseze, pe poduri, raul Prahova si Valea Sarului, dar si sa treaca, pe pasaje, peste mai multe cai ferate. In plus, soseaua de mare viteza ar urma sa fie legata de reteaua locala de drumuri prin doua noduri rutiere.

Al doilea lot, lung de 36 de kilometri, care va face legatura intre Comarnic si Predeal, ar urma sa fie, probabil, si cel mai greu de construit. Motivul: pentru realizarea sa ar urma sa fie sapate in stanca 18 tuneluri cu o lungime totala de aproximativ 2.600 de metri. In plus, ar urma sa se construiasca - pentru ca autostrada sa respecte toate normele si sa fie functionala - nu mai putin de 22 de poduri, 3 viaducte si 17 pasaje peste cai ferate si artere rutiere.

In cele din urma, pe al treilea lot al autostrazii, lung de 21,8 kilometri, care se va intinde de la Predeal la Brasov, ar urma sa se realizeze nu doar structura autostrazii si calea de rulare, ci si 5 poduri, 11 viaducte si 10 pasaje de trecere peste cai ferate si sosele.

Per total, pe traseul autostrazii ar trebui sa se construiasca, deci, nu mai putin de 2,6 kilometri de tunel, peste 30 de poduri si 14 viaducte. In plus, ar trebui sa se faca si o multime de noduri care sa lege autostrada de reteaua rutiera existenta, dar si foarte multe lucrari de consolidare a ariilor in care se va construi drumul de mare viteza.

Cat vor dura lucrarile, dupa calculele Comisiei de Prognoza

Potrivit specialistilor in prognoza, lucrarile - deosebit de complexe in comparatie cu ce s-a construit in Romania, in materie de autostrazi, in ultimii 28 de ani - ar urma sa fie gata in timp record. Mai exact, potrivit prevederilor de la capitolul 1.6 al studiului (pagina 14):

"Perioada de proiectare si constructie incepe la data inchiderii financiare (data obtinerii finantarii pentru intregul proiect) si dureaza 48 de luni, timp in care partenerul privat are obligatia de a finaliza constructia intregii autostrazi".

Comparativ, pe loturile 2 si 3 ale Autostrazii Lugoj-Deva, nu se intrevede inca finalizarea lucrarilor incepute in urma cu 5 ani. Asta, cu toate ca numeroasele provocari intampinate de constructori au fost ceva mai putin insemnate decat cele anuntate la constructia autostrazii Ploiesti-Comarnic-Brasov.

Proiectul de fundamentare intocmit de Comisia de Prognoza prevede, insa, chiar o situatie in care lucrarile la segmentul de A3 care va lega Ploiestiul de Brasov sa se termine mai repede de 4 ani. In acest caz exceptional, constructorul ar putea primi prime de pana la 100 de milioane de euro pe an. In schimb, cu sume la fel de mari ar putea fi penalizat, in cazul in care intarzie.

Mai exact, in proiect se arata ca:

"In situatia devansarii lucrarilor perioadei de 48 de luni aferenta lucrarilor de proiectare si executie, partenerul privat va primi din partea partenerului public (Statul roman prin Ministerul Transporturilor - n.red.) o prima de succes echivalenta cu ponderea intr-un an a perioadei de devansare, valoarea totala a primei de succes fiind de 100 de milioane de euro pe an.

In situatia intarzierii finalizarii perioadei de proiectare si executie, partenerul privat va plati partenerului public o amenda corespunzatoare ponderii in an a perioadei de intarziere, amenda anuala fiind de 100 de milioane de euro".

Cine, cat si cand va plati pentru autostrada Ploiesti-Brasov

La inceputul sedintei de Guvern de miercuri, 29 august, premierul Viorica Dancila a apreciat ca realizarea intregii autostrazi ar urma sa costa circa 1,36 miliarde de euro.

Banii vor fi dati, in principal, de partenerul privat, adica de viitorul constructor al autostrazii. Acesta ar trebui sa plateasca, potrivit studiului de fundamentare, pentru proiectarea, constructia, intretinerea si operarea autostrazii. Statul isi exprima disponibilitatea de a co-finanta, dar numai in anumite limite. Mai exact, in studiul de fundamentare se arata ca:

"Trebuie avut in vedere si faptul ca in conditiile actualei legislatii, partenerul public poate contribui cu pana la 25% din valoarea proiectului".

In plus, statul ar putea acorda o serie de plati de disponibilitate, dar si aceasta doar in anumite conditii.

Nu in ultimul rand, statul roman ia in considerare sa plateasca abia in etapa de operare - adica dupa 20 de ani de la incheierea constructiei autostrazii - cate 55 de milioane de euro pe an, cel mult pe post de "contributie la nivelul amortizarii investitiei" constructorului.

Soferii care circula pe A3 ar putea plati o noua taxa, incepand chiar din 2019

Din textul proiectului de fundamentare al Comsiei de Prognoza reiese ca partenerul privat - adica cel care va construi de fapt autostrada - le va putea impune taxe soferilor care circula pe ea. Evident, pe segmentul Ploiesti-Brasov va putea pune taxe abia dupa ce va construi soseaua. Pe cei 62 de kilometri ai sectorului Bucuresti-Ploiesti din A3, insa, taxele se vor punea impune incepand chiar din 2019.

Puteti citi integral textul studiului aici:

Soferii care vor circula pe A3 ar urma, deci, sa fie taxati la suta de kilometri parcursa pe drumul de mare viteza. Iata cum.

"Taxa de utilizare a autostrazii care va fi platita de un autoturism la 100 km de autostrada parcursi este limitata la 6,3 euro fara TVA, si poate fi supus indexarii la data de 01 martie a fiecarui an cu rata de crestere a salariului mediu net din anul anterior. Nivelul tarifului perceput este stabilit in functie de distanta parcursa de vehicul.

Pentru un vehicul din categoria LGV se plateste, pentru fiecare 100 km autostrada 8,82 euro fara tva, iar pentru un HGV si un Bus se platesc 12,6 euro fara tva.

Nivelul tarifelor pentru fiecare categorie de vehicul este aproximativ la media taxelor statelor din Uniunea Europeana", se arata in textul proiectului de fundamentare.

Ramane de vazut daca aceasta strategie va atrage sau nu investitori. Initial, statul a mai incercat de trei ori sa construiasca aceasta autostrada in parteneriat public-privat, fara succes. In cele din urma, in 2017, cabinetul condus de Mihai Tudose a cerut asistenta Bancii Mondiale pentru a construi drumul. Guvernul Dancila a renuntat insa la sprijinul prestigioasei institutii internationale, fara sa-i trimita macar o notificare. Ulterior, reprezentantii Bancii Mondiale au informat ca - desi investisera resurse in proiect, avand incredere in Guvern - au aflat cu uimire, din presa, ca s-au straduit degeaba, de vreme ce Romania renuntase la sprijinul pe care il ceruse in urma cu numai cateva luni.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#constructie autostrada Comarnic Brasov parteneriat, #Dancila constructie autostrada, #autostrada Ploiesti Brasov , #infrastructura