Cu cat folos s-a lucrat la autostrazi in octombrie? Cateva tronsoane au fost date in folosinta, altele vor fi gata in 2026

Luni, 29 Octombrie 2018, ora 07:08
22826 citiri
Cu cat folos s-a lucrat la autostrazi in octombrie? Cateva tronsoane au fost date in folosinta, altele vor fi gata in 2026
Foto: Arhiva Pixabay

Unele tronsoane de autostrazi au fost inaugurate, in sfarsit, cu ceva intarzieri, in timp ce lucrarile la alte tronsoane bat pasul pe loc sau avanseaza lent.

Ziare.com a consultat stadiul lucrarilor aferent lunii octombrie, document publicat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Vezi AICI situatia lucrarilor in luna septembrie

Receptia lucrarii pentru tronsonul Campia Turzii - Gilau (ce cuprinde un pod peste raul Somesul Mic si un canal) a fost facuta la finalul lunii septembrie. Desi stadiul fizic al lucrarii este de aproximativ 100%, cel financiar este de aproape 55%, in crestere de la 22%, cat a fost luna trecuta. Asta inseamna ca mai sunt niste plati de finalizat.

Portiunea a avut mai putin de un kilometru, iar valoarea contractului este de aproximativ 26 de milioane de lei, constructorul fiind firma italiana Tirrena Scavi.

Concomitent, a fost data in circulatie si "autostrada-muzeu" Gilau - Nadaselu, care avea nevoie de podul peste Somesul Mic pentru a fi functionala.

Cat despre tronsonul Mihaiesti - Suplacu de Barcau, care are o lungime de 80 km, CNAIR a transmis ca a decis contractarea separata a serviciilor de proiectare si ulterior, printr-un contract de tip FIDIC ROSU, a executiei lucrarilor: "Este in lucru documentatia de atribuire a contractului de proiectare, responsabilitatea pentru aceasta revenindu-i UIP si Directiei Tehnice si Calitate". Scenariul cel mai pesimist arata ca aceasta bucata de autostrada ar fi gata in 2026.

La tunelul Meses din Autostrada Transilvania, de 2,4 km, CNAIR sustine ca se afla in etapa de finalizare a studiului de fezabilitate.

La lotul 2 al tronsonului Targu Mures - Ogra din Autostrada Brasov - Bors, lucrarile au ajuns la 84,75% in octombrie, de la 77,77% - stadiul din septembrie. Constructorul este firma austriaca Strabag, care se tot ocupa de cateva luni de relocarea retelelor electrice. Lucrarea are valoarea de 251,35 milioane de lei si 10 km lungime, iar termenul de finalizare a ramas finalul lunii octombrie. Primul lot e in procedura de relicitare si nu are nimic construit.

Gradul fizic de executie a lucrarilor pe lotul 1 al tronsonului Ogra - Campia Turzii a ajuns in octombrie la 100%, iar cel financiar - la 73,8%. Constructorul este Asocierea SC GEIGER TRANSILVANIA SRL & WILHELM GEIGER GmbH & Co.KG, valoarea lucrarii e de 55,78 milioane de lei, lungimea fiind de 3,6 km.

La lotul 2 al acestui tronson lucreaza Asocierea ASTALDI SpA - Max Boegl Romania SRL - Astalrom S.A. - Consitrans SRL - Ogra Campia Turzii. Gradul de executie a ajuns la 55,26%, de la 49,62%. Valoarea contractului ajunge la 437 de milioane de lei pentru cei aproape 18 km de sosea de mare viteza. Termenul de finalizare a ramas trimestrul al doilea din 2019.

In cazul lotului 3, de care se ocupa Asocierea SC STRACO GRUP SRL & SPECIALIST CONSULTING SRL & SC TOTAL ROAD SRL, gradul de executie a ajuns la 17,6%, de la 16,88%.

Lotul 2 al Autostrazii Lugoj-Deva e construit de Asocierea SALINI IMPREGILO SpA si S.E.C.O.L. - Societa Edile Construzioni e Lavori - S.A - SECOL Societa Edile Construzioni Opere e Lavori S.P.A.

Gradul de finalizare a ramas aproape de 96% (portiunea km 27+620 - km 42+070 e gata), dar se renegociaza realizarea unei sectiuni, astfel ca va fi cu totul gata abia in 2021. Cei 28,6 km costa in total peste 562 de milioane de lei. Potrivit informatiilor publicate de CNAIR, nu exista nicio modificare a situatiei de cinci luni incoace.

La Lotul 3, termenul de finalizare a ramas luna octombrie. Constructorul este Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. - COMSA S.A. - Aldesa Construcciones S.A. - Arcadis Eurometudes S.A., iar termenul de executie a ajuns la 88%, de la 86%, daca luam in calcul lucrarile suplimentare impuse prin acordul de mediu. Costul total ajunge la 579 milioane de lei pentru 21 km.

Iata ce lucruri sunt notate la capitolul "observatii/probleme":

  • 1. Modificare la contract (Ecoduct 57+710);
  • 2. Modificare la contract (Descarcare Holdea);
  • 3. Lipsa exproprierilor si implicit a Autorizatiei de Construire pentru lucrarile aferente descarcarii traficului in zona Holdea.
  • 4. Obtinerea Autorizatiei de Construire pentru Pasajul km 59+505 peste autostrada din zona descarcarii Holdea.
  • Gradul de executie a lucrarilor pe lotul 4 al Autostrazii Lugoj-Deva a ajuns la 92%, de la 90,58%, Asocierea S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. - S.C. SPEDITION UMB S.R.L. fiind constructorul. Termenul de finalizare este trimestrul patru al anului. Costul total ajunge la 419 milioane de lei pentru cei 22 km.

    La autostrada Sebes-Turda, stadiul lucrarilor la primul lot a ajuns la 54,2%, de la 52,5%, iar la cel de-al doilea - la 47,84%, de la 46,31%.

    Cat despre Varianta de Ocolire Constanta, gradul de executie a ajuns la 94%, de la 93,5%, constructorul lucrarii de 531 milioane de lei fiind FCC Construccion SA/Astaldi SpA JV.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
    Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
    Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
    Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
    Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
    Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
    #stadiu lucrari autostrazi octombrie 2018, #lurari autostrazi, #autostrazi Romania 2018, #autostrazi Romania , #infrastructura