Cuc promite 100 de km de autostrada in 2019. Cum stau, de fapt, lucrurile si ce se poate termina pana la finele anului

Duminica, 18 August 2019, ora 12:12
22133 citiri
Cuc promite 100 de km de autostrada in 2019. Cum stau, de fapt, lucrurile si ce se poate termina pana la finele anului
Foto: Facebook/Asociatia Pro Intrastructura

Ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, risca sa inaugureze, in 2019, mai putin de jumatate din cei 100 de kilometri de autostrada promisi. Iata de ce.

La inceputul lui 2019, ministrul Cuc promitea ca in acest an se vor construi, in Romania, nu mai putin de 180 de kilometri de autostrada. Dupa cateva luni, a revenit, insa, asupra declaratiei, sustinand ca a fost gresit informat de Narcis Neaga, directorul de la acea vreme al Companiei de Drumuri.

Dupa ce Neaga a parasit conducerea CNAIR, Cuc n-a mai facut prea multe promisiuni privind autostrazile care ar urma sa fie gata in acest an.

Zilele trecute, insa, ministrul Transporturilor a revenit cu o declaratie pe acest subiect, sustinand ca in 2019 vor fi gata "undeva la 100 de kilometri de autostrada".

"Conform discutiilor pe care le-am avut cu antreprenori si cu Compania (CNAIR - n. red.), va spuneam de Sebes-Turda lotul 1 la sfarsitul acestui an, vom avea Iernut-Chetani, vom avea tronsonul de autostrada Biharia-Bors, Rasnov-Cristian, Centura Bacaului - unde chiar am fost saptamana trecuta, am facut o vizita la Centura Bacaului, se misca foarte bine constructorul - undeva in jur de 100 de kilometri (vor fi dati in folosinta - n.red.).

Cu loturile 3 si 4 Lugoj-Deva se va rezolva. Este o chestiune de 10 zile", a declarat Cuc marti, pe 13 august, citat de Agerpres.

Intrebarea este: isi va respecta ministrul promisiunea macar de aceasta data?

Raspunsul e destul de simplu: n-o va face, pentru ca nu are cum.

Motivul: indiferent cine si ce promite, in Romania nu se pot construi autostrazi peste noapte, din cauza ca nici statul si, de multe ori, nici constructorii nu isi fac treaba asa cum ar trebui.

Ce autostrazi s-au inaugurat in acest an si cate s-ar mai putea deschide

Singurul capat de autostrada care s-a inaugurat in 2019 - cu o intarziere de peste 3 ani - este Lotul 4 al Autostrazii Lugoj - Deva, lung de 22 de kilometri, dintre Soimus si Ilia (judetul Hunedoara).

Un lot vecin al acestei autostrazi, lung de 21,1 kilometri (dintre Ilia si Cosevita), are, de asemenea, sanse mari sa fie inaugurat, in acest an.

In schimb, toate celelalte autostrazi promise de Razvan Cuc pentru 2019 au sanse minime sau chiar nule de a fi terminate pana in decembrie. Detalii despre stadiul fiecaruia dintre aceste proiecte a oferit pentru Ziare.com presedintele API, Ionut Ciurea.

"Lotul 1 al Autostrazii Sebes-Turda - dupa cum am mai spus-o - nu se poate finaliza in 2019. Sa fim multumiti daca, in 2020, va fi gata macar o prima parte de 8 kilometri din lotul de 17 km.

Era clar ca vor aparea probleme aici. Dupa ani de zile de lucru pe acest santier, constructorul - Impresa Pizzarotii - a descoperit pe traseul arterei de acces dinspre autostrada si centura orasului Alba Iulia o groapa de gunoi. Culmea, a gasit-o acolo abia recent, dupa atata timp!

Filmare cu drona a santierului Lotului 1 a Autostrazii Sebes-Turda. Video: Youtube/Asociatia Pro Infrastructura

Si de curand au mai aparut si probleme de mobilizare, iar constructorul nu se concentreaza pe punctele critice ale santierului. Asa ca nu are cum sa termine in 2019", a explicat Ionut Ciurea.

Iata cum stau lucrurile si cu celelalte loturi de autostrada promise de Razvan Cuc pentru 2019.

"Lotul Iernut-Chetani - lung de 17,9 kilometri - are doar sanse teoretice de a fi terminat in 2019. Dar acolo - ca sa ne putem gandi la finalizare - ar trebui, mai intai, sa vedem progrese semnificative ale lucrarilor la podul dublu peste Mures de la Bogata. Iar in acest moment, acel pod nu are nici macar toate sectiunile de tablier (structura de sustinere a caii rutiere - n.red.) montate ... Probleme ar mai fi si la nodul de la Iernut, unde ar trebui deviat traficul.

Inca mai e de lucru pe Lotul Iernut-Chetani. Foto: Asociatia Pro Infrastructura

Lotul e lung si sunt multe de facut. Nu putem spune ca mai e de intins asfaltul si atat! Nici vorba! Si e foarte putin probabil ca acest lot sa se finalizeze", a declarat Ionut Ciurea.

Din pacate, nici celelalte capete de autostrazi pe care Cuc spune ca le poate termina in acest an nu vor fi gata decat, cel mai devreme, in 2020.

"Lotul Biharia-Bors, spre exemplu, este relativ scurt. Are doar vreo 5,35 kilometri. Dar acolo - desi se munceste - s-a ajuns cu lucrarile la numai 15%. Nu vad cum s-ar putea termina totul in 2019 (mai ales ca termenul de finalizare inscris in contract este trimestrul III din 2020 - n.red.).

Pe sectorul Rasnov-Cristian (unde, potrivit contractului, ar trebui sa se lucreze tot pana in 2020 - n.red.) abia s-a inceput treaba. Iar mobilizarea acolo este mult mai slaba decat cea de pe lotul dintre Biharia si Bors. In plus, lotul Iernut-Chetani e mai lung si prevede si constructia unui drum judetean cu cate doua benzi pe sens.

Si toate astea, in conditiile in care acolo nici macar nu s-au terminat relocarile de utilitati (mutarea retelelor de curent, apa sau gaz din calea santierelor drumului -n.red.) . Sanse de finalizare in 2019: zero!", ne-a mai spus Ionut Ciurea.

Nici Centura Bacaului - pe care o construieste societatea UMB, fondata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu - nu va putea fi gata in 2019, apreciaza directorul-executiv al API.

"Pe Centura Bacaului, UMB lucreaza sustinut. Chiar am fost impresionati de ritm. Dar sa fim seriosi: sunt de construit acolo 16 kilometri de autostrada si inca vreo 14 de drum national.

Bun, sa spunem ca s-ar concentra constructorul doar pe finalizarea celor 16 km de autostrada. Tot n-are cum sa termine in 2019, mai ales ca in zona nu s-au terminat exproprierile. Mai sunt si utilitati de relocat. Iar toate acestea dureaza. Si in acest caz trebuie sa spunem ca sansele de finalizare, in acest an, sunt zero", a mai spus Ionut Ciurea.

Iar asta inseamna ca, de fapt - desi a promis initial ca va face 180 de kilometri de autostrada, apoi s-a razgandit si a promis doar 100 de kilometri - ministrul Cuc are sase reale sa inaugureze, in 2019, doar 43 de kilometri de sosea de mare viteza. Cu alte cuvinte - de vreme ce Lotul 4 al Autostrazii Lugoj-Deva, lung de 22 de kilometri, s-a inaugurat deja - ministrul ar mai putea deschide, in 2019, si lotul invecinat al aceleiasi autostrazi, lung de 21 de kilometri. Si cam atat, din pacate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Razvan Cuc promite autostrazi, #Ionut Ciurea director Asociatia Pro Infrastructura, #Razvan Cuc Por Infrastructura , #infrastructura