Cum il ajuta drumurile noastre proaste pe Putin. Tancurile NATO, pierdute prin Romania

Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 17:52
12578 citiri
Cum il ajuta drumurile noastre proaste pe Putin. Tancurile NATO, pierdute prin Romania
Foto: Arhiva Pixabay

Pe fondul solicitarilor de a mari cheltuielile alocate Apararii din cadrul summit-ului NATO, multi vad investitiile in vehicule militare si in drumuri drept modalitati bune de a descuraja Rusia in cazul unui conflict.

Pe masura ce Rusia se "ridica" in Europa de Est, cea mai buna metoda de intimidare a ambitiilor geopolitice ale lui Vladimir Putin ar putea sa nu fie numarul mare de tancuri sau rachete, ci noi drumuri europene, mai bune si mai durabile, care pot sustine vehicule grele de transport civil.

Asta ar putea rezolva cea mai mare problema a NATO, adica inabilitatea de a transporta rapid vehicule si trupe acolo unde este nevoie de ele, scrie Popular Mechanics.

Drumurile castiga razboaie

Obstacolul de care se loveste NATO este usor de vazut, dar greu de indepartat. Alianta se bazeaza pe apararea colectiva, in cadrul careia fiecare membru se mobilizeaza pentru a ajuta pe altul, in cazul in care militari rusi sau tancuri rusesti apar pe teritoriul sau.

Dar tocmai mobilizarea trupelor si a echipamentelor necesare in timp util este problema, iar de vina sunt drumurile.

Majoritatea drumurilor nu pot sustine greutatea mijloacelor de transport, a tehnicii grele (Heavy Equipment Transport - HET), cum ar fi tancurile, iar regulamentele limiteaza greutatea permisa in diferite state membre. In plus, multe dintre tunelurile si podurile europene sunt prea inguste pentru astfel de transporturi.

O solutie a NATO a fost sa incarce tancuri in trenuri, dar chiar si asa, este nevoie de HET-uri pentru a transporta rapid tancuri acolo unde acestea sunt necesare. In plus, trenurile si statiile de tren sunt tinte fixe, iar Rusia le-a cartografiat, cu siguranta, pentru posibile sabotari, atacuri cibernetice sau bombardamente aeriene.

"In cazul unei crize, HET-urile sunt nepretuite. In acelasi timp, insa, acestea sunt extrem de limitate. Este nevoie de mult mai multe pentru a asigura un efect eficient de intimidare, dar si pentru a maximiza viteza de intarire a NATO", potrivit unui raport intocmit de Centrul de Analiza Politica Europeana (The Center for European Policy Analysis/ CEPA).

Blocaj in Romania

Romania este, dupa cum bine stim, la pamant la capitolul infrastructura. Intr-un interviu acordat in luna aprilie, Ben Hodges, un locotenent general pensionat care a comandat fortele NATO in Europa si a participat la exercitii militare in Romania, spunea:

"Ce este nevoie sa se faca acum aici (in Romania - n.red.) este imbunatatirea infrastructurii feroviare, a autostrazilor, astfel incat restul Aliantei sa ajunga aici rapid.

La incheierea exercitiului Saber Guardian anul trecut, am avut echipamente care au ramas blocate in Romania mai bine de doua luni. Am tot incercat sa le aduc inapoi in Germania. A fost o combinatie intre capacitate si reglementari".

NATO a tot testat modalitati prin care sa mute echipament, astfel incat sa fie mai aproape de Rusia, dar pana acum nu a avut rezultate bune. Hodges descrie ca un HET al armatei SUA, in timp ce efectua un astfel de test, a incercat sa mute un tanc de-a lungul unei rute care a fost pur si simplu "tortura".

"L-au condus prin Carpati, din Polonia, pana la Mihail Kogalniceanu. A fost foarte, foarte dificil", a explicat acesta.

Cum poate fi remediata problema

NATO a infiintat un nou comandament logistic in Germania, misiunea sa fiind de a muta mai rapid trupele in Europa. Comandamentul va conta in mod sigur anul viitor, cand Comisia Europeana decide cele mai bune rute din Europa pentru transportul militar.

Raportul CEPA mentionat anterior pledeaza pentru o planificare si mai flexibila: "Aliatii ar trebui sa ia in considerare revitalizarea programelor din timpul Razboiului Rece, care au subventionat proprietarii si operatorii HET ai sectorului privat, cu conditia ca aceste vehicule sa fie puse la dispozitia fortelor armate, dupa cum este necesar. Acest model ar putea fi actualizat".

In ceea ce priveste repararea efectiva a drumurilor, aici intervine "razboiul cuvintelor", cunoscut drept diplomatie, mai scrie sursa citata. Presedintele american Donald Trump a cerut aliatilor NATO sa creasca cheltuielile pentru Aparare la 2% din PIB cat mai repede posibil. Poate ca statele europene ar putea face lobby astfel incat in acesti bani sa intre si cei alocati infrastructurii, mai noteaza PM.

Cheltuielile pentru infrastructura pot fi mai usor de promovat pe plan intern, desi transforma drumurile si podurile in tinte legitime in cazul unui conflict.

In orice caz, este o sabie cu 2 taisuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#drumuri europene problema NATO, #posibil conflict Rusia transport miltiar , #infrastructura