FMI cere majorarea investitiilor in infrastructura

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 09:03
2556 citiri
FMI cere majorarea investitiilor in infrastructura

Fondul Monetar International cere statelor sa-si majoreze cheltuielile cu infrastructura pentru a consolida redresarea lenta a economiei mondiale.

Majorarea investitiilor in infrastructura, precum autostrazi si poduri, "este una din putinele parghii care au ramas disponibile pentru a sprijini cresterea" in economiile avansate, tinand cont ca au fost deja adoptate politici monetare relaxate.

"In toate economiile majorarea investitiilor va ajuta la avansul economiei pe termen mediu", se arata intr-un document al FMI care va fi inclus in viitorul raport 'Perspectivele economiei mondiale' (World Economic Outlook) care va fi publicat in 7 octombrie, informeaza Bloomberg.

In aprilie, Fondul Monetar International a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei mondiale in 2014 si 2015, pe fondul tensiunilor geopolitice din Ucraina si al dificultatilor cu care se confrunta anumite state emergente. Dupa un avans de 3% in 2013, Produsul Intern Brut mondial ar urma sa creasca cu 3,6% in 2014 si cu 3,9% in 2015, ceea ce reprezinta un recul de 0,1 puncte in ambele cazuri comparativ cu precedentele estimari publicate in luna ianuarie a acestui an.

"Exista inca o incetinire substantiala a economiei" in multe state avansate iar inflatia ramane prea scazuta in zona euro, in timp ce pe pietele emergente cresterea a ajuns sub nivelul inregistrat inaintea crizei financiare, apreciaza FMI.

Rezultatele dezamagitoare au sporit perspectiva ca cererea pe plan global "sa ramana slaba mult timp", se arata in raportul FMI. Avansul economic din multe tari emergente si in curs de dezvoltare ar putea fi limitat daca nu va spori eficienta investitiilor in infrastructura si nu vor fi alese proiecte viabile, avertizeaza organizatia.

Raportul FMI intareste declaratiile presedintelui Bancii Central Europene, Mario Draghi, care a solicitat guvernelor sa utilizeze politicile fiscale pentru stimularea cresterii in zona euro. Subliniind ca investitiile in zona euro au crescut foarte putin comparativ cu nivelul din 2008, in timp ce in SUA sunt mult peste nivelul de dinaintea crizei, seful BCE a afirmat recent: "o crestere decisiva a investitiilor este esentiala pentru a aduce inflatia aproape de nivelul pe care il dorim, pentru a stimula economia si a reduce somajul".

In vederea relansarii investitiilor companiilor, Mario Draghi a solicitat guvernelor sa indrepte cadrul de reglementare prin eliminarea birocratiei. Un alt mijloc pentru a incuraja investitiile este diversificarea surselor de finantare pentru companii, dincolo de circuitul bancar, a adaugat oficialul BCE.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#infrastructura investitii, #FMI investitie infrastructura , #infrastructura