Hotelierii de pe litoral cer demisia directorului CNAIR, dar nici nu stiu ce-i asteapta: Autostrada Soarelui se va transforma curand intr-un mare santier

Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 08:48
13157 citiri
Hotelierii de pe litoral cer demisia directorului CNAIR, dar nici nu stiu ce-i asteapta: Autostrada Soarelui se va transforma curand intr-un mare santier
Foto: Arhiva/PeUndeMerg.ro

Liderul unei federatii de investitori in turism ii cere demisia directorul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pe care-l considera vinovat pentru ca turistii ajung greu pe litoral. Din pacate, in ciuda nemultumirii hotelierilor, in lunile urmatoare problemele de trafic pe principalul drum spre mare - adica pe Autostrada Soarelui (A2) - se vor acutiza, in loc sa se rezolve.

Muhamad Murad - presedintele FPTR si patronul hotelului Phoenicia din Mamaia Nord - sustine ca, din cauza ca Autostrada Soarelui e in stare proasta, turistilor le este mai usor sa ajunga, din Capitala, direct in Dubai sau in nordul Africii, decat pe litoralul romanesc.

"Daca pana pe data de 15 iunie autostrada nu functioneaza in parametri normali, hotelierii de pe litoral vor intra in greva fiscala si nu vor mai plati taxe catre stat.

De vina pentru blocajele create este si Biroul de Politie Autostrada A2, pentru ca nu este in stare sa dirijeze masinile catre drumuri adiacente. Din cauza blocajelor, turistii isi pun in pericol viata si se intorc nervosi si epuizati de drum dintr-o vacanta pentru care au platit sa se relaxeze.

Fiecare director CNAIR promite ca isi da demisia daca nu rezolva problema acestor lucrari care se tot repeta de 20 de ani, parca in bataie de joc fata de turistii romani. Dar nu doar ca nu rezolva problema, dar directorul nu are nici macar demnitatea de a-si da demisia pentru ca este depasit de situatie, si de aceea noi, patronatele din turism, cerem demiterea atat a directorului CNAIR, cat si a sefului Biroului de Politie Autostrada A2", a transmis Mohammad Murad, prin intermediul unui comunicat de presa.

In replica, purtatorul de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu, a explicat ca - in ciuda nemultumirilor hotelierilor - lucrarile pe A2 vor continua, in aceasta vara.

"Lucrarile de la A2 la care fac referire intreprinzatorii din Turism - adica cele din zona Drajna - trebuiau oricum facute in aceasta perioada. Au mers mai greu din cauza vremii ploioase. Ca pe ploaie n-ai cum sa torni asfalt, nu? De asta constructorul (Oyl Company SRL - n.red.) a inceput pe 28 martie si va termina pe 13 iunie. Deci inainte de 15, cum cer hotelierii.

Nu este exclus sa apara intarzieri din cauza vremii. Ele sunt prevazute si in contract si nu-i sunt imputabile contructorului, de vreme ce acesta nu prea avea ce sa faca. Dar la acest moment, nici Compania si nici constructorul nu se asteapta la intarzieri", a explicat Alin Serbanescu.

Marile santiere de pe A2 se vor deschide in curand

Marea problema este ca, tot in aceasta vara, urmeaza sa inceapa lucrarile de reabilitare a sectorului de A2 de la iesirea din Bucuresti pana la Fundulea. Acolo, Porr si Saga Business Construct SRL au de reabilitat circa 24 de kilometri de sosea de mare viteza care le creeaza de ani buni probleme soferilor.

De fapt - pe acest sector de drum - cand e cald, placile din beton se dilata si se inalta, iesind din locurile lor si punandu-i, astfel, in mare pericol pe soferii care circula prin zona. In concluzie, CNAIR a decis sa contracteze doua societati care sa frezeze portiunea de autostrada din beton (construita asa inca din vremea comunismului) si sa o imbrace in covor asfaltic. In acest fel, placile - acoperite cu un strat izolator - n-ar trebui sa se mai incinga si sa sara, in cursul verii.

Alin Serbanescu spune ca - dupa ani de asteptare - aceste lucrari urmeaza sa inceapa, fara doar si poate, in aceasta vara.

"Suntem in faza de semnare a contractului. Dupa, vor incepe lucrarile. Si da, se vor produce strangulari ale traficului in zonele in care se va lucra. Adica se va intrerupe circulatia, alternativ, pe cate o cale. Pe un sens intreg. Iar intre timp se va circula pe cealalta cale, pe cate o banda.

Intrebarea mea e: cum ar fi mai bine sa evitam neplacerile? Sa lasam autostrada asa, cu viteza restrictionata la 80 km/h si cu placi care sar, in fiecare vara, de acum incolo? Sau sa incepem odata sa lucram si sa incercam sa terminam cat mai repede?

Sunt multe de discutat aici. Contractul are o durata de 24 de luni. Asa ca, daca stam sa ne gandim, ar putea afecta mai multe sezoane estivale. Mai ales ca nu poti lucra tot anul.

Noi incercam sa-l convingem pe constructor sa incerce sa mai scurteze cum poate durata de lucru. Ar mai putea freza si in sezonul rece, spre exemplu, astfel incat sa poate lucra apoi repede in sezonul cald si, eventual, sa lase libera o luna din sezonul estival, in care sa se circule mai usor.

Am vorbit cu Politia sa ne ajute cu fluidizarea traficului.... Orice, numai sa ne asiguram ca vom finaliza lucrarile, in 2020.

Si mai e o problema aici. Eu inteleg ca e sezon estival. Dar daca eu il oblig pe constructor sa stea degeaba toata vara, in cazul in care imi va depasi termenul de 24 de luni, prevazut in contract, ce ii voi mai putea reprosa? Ca doar el ar fi lucrat, dar nu l-am lasat eu.

CNAIR s-a straduit sa faca tot ce se putea, in cazul acestei sosele. S-a evitat solutia demolarii autostrazii si s-a decis frezarea si imbracarea ei. Dar aceste lucrari trebuie facute, nu se mai pot amana", a mai spus Alin Serbanescu.

Si mai greu de suportat va fi aglomeratia daca, in afara zonei de santier - unde circulatia se va sugruma si, cu siguranta, se vor forma cozi uriase -, vor mai fi si locuri in care vor sari placile de beton, necesitand interventii pentru reparatii. Practic, s-ar putea ajunge inclusiv la situatii in care circulatia pe autostrada sa se blocheze.

Cu toate acestea - oricat de grele vor fi verile urmatoare, pe Autostrada Soarelui - purtatorul de cuvant al CNAIR sustine ca n-ar avea niciun rost ca Narcis Neaga sa isi dea demisia, asa cum cer hotelierii.

"Da, am vazut si noi ca se cere demisia directorului CNAIR. Dar rezolva asta problema? Ce va face, pentru aceste proiecte, un eventual alt director al CNAIR? Va face fix acelasi lucru, din cauza ca altceva nu e de facut!", a mai spus Alin Serbanescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Autostrada Soarelui lucrari aglomeratie, #Muhamad Murad Narcis Neaga demisie, #Moramad Murad A2 , #infrastructura