Instanta a decis cine va construi autostrada intre Pitesti si Curtea de Arges. Cat ar trebui sa dureze lucrarile

Luni, 24 Februarie 2020, ora 15:29
24018 citiri
Instanta a decis cine va construi autostrada intre Pitesti si Curtea de Arges. Cat ar trebui sa dureze lucrarile
Foto: Arhiva Pixabay

Asociatia Pro Infrastructura (API) anunta ca - dupa finalizarea unor lupte in justitie care au ajuns pana la instanta suprema - se poate in sfarsit semna contractul de proiectare si executie pentru un nou tronson din Autostrada Sibiu-Pitesti.

Desi ar salva anual zeci de vieti de soferi (care mor in accidente cauzate de aglomeratia de pe drumurile nationale - n.red.), proiectul autostrazii Sibiu-Pitesti se misca cu viteza melcului.

Soseaua de mare viteza, care ar urma sa aiba 122,1 kilometri, e impartita in 5 loturi: Sibiu-Boita (13,17 km), Boita-Cornetu (31,33 km), Cornetu-Tigveni (37,4 km), Tigveni-Curtea de Arges (9,86 km) si Curtea de Arges - Pitesti (30,35 km).

La acest moment, singurul lot aflat in lucru este cel dintre Sibiu si Boita, pe care lucreaza Porr. In rest, portiunile fie sunt blocate in proceduri de achizitie, fie nici macar n-au fost scoase la licitatie.

In context, Asociatia Pro Infrastructura transmite ca s-au rezolvat problemele juridice pentru sectiunea 5, dintre Curtea de Arges si Pitesti. In consecinta, in curand, Compania Nationala pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ar putea semna un contract pentru proiectare si executie si pentru aceasta portiune de 30,35 de kilometri.

Dupa mai bine de 2 ani si 7 luni de la lansarea licitatiei, in sfarsit se poate semna contractul pentru proiectarea si executia Sectiunii 5 (tronsonul Pitesti-Curtea de Arges) din Autostrada A1 Sibiu-Pitesti! Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins ca fiind inadmisibila contestatia asocierii China Railway-Viaponte.

"In procedura de achizitie pornita in 11.07.2017 au fost depuse 8 oferte in 27.10.2017, costul estimat fiind de 1,83 miliarde RON (30,35 km de autostrada). Ca orice licitatie derulata de CNAIR care se respecta, a fost nevoie de DOI ANI de evaluari si contestatii pentru a fi desemnat un castigator in august 2019: italienii de la Astaldi.

Insa asocierea chinezo-romana a deschis o cale de atac exceptionala la ICCJ in incercarea de a anula deciziile anterioare din justitie, incheiata abia in 20.02.2020", transmite Pro Infrastructura.

Asociatia atrage, insa, atentia asupra faptului ca aceasta clarificare a situatiei, in justitie, nu e decat un prim pas spre constructia drumului.

Pana sa vedem un santier de autostrada pe care sa se lucreze, intre Curtea de Arges si Pitesti, mai trebuie finalizate proceduri si, nu in ultimul rand, trebuie incepute exproprierile.

"Cerem responsabililor din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere sa semneze in cel mai scurt timp contractul, astfel incat pana la inceputul lui 2021 sa fie gata proiectarea (termen 12 luni) si sa inceapa executia lucrarilor estimata a dura 4 ani.

In plus, solicitam CNAIR sa dea drumul imediat pe circuitul inter-ministerial proiectului de Hotarare de Guvern necesara exproprierilor si sa urgenteze finalizarea procedurii de selectie a inginerului consultant ce a fost lansata in iulie 2019, fiind depuse 4 oferte in octombrie 2019, inca neevaluate!", mai scrie Pro Infrastructura.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#autostrada Sibiu Pitesti lot instanta, #Asociatia Pro Infrastrctura Autostrada Sibiu Pitesti , #infrastructura