Le Monde: Romania face ca firmele sa plateasca pentru relatiile proaste cu Franta

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 10:30
4565 citiri
Le Monde: Romania face ca firmele sa plateasca pentru relatiile proaste cu Franta
Foto: Arhiva

Presa de la Paris reactioneaza la stirea rezilierii contractului pe care compania franceza Colas il avea in Romania pentru proiectul tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia si scrie ca "Romania face ca firmele sa plateasca pentru relatiile proaste cu Franta".

"Dupa ce Parisul a solicitat Comisiei Europene, in decembrie 2010, sa amane aderarea Romania la spatiul Schengen, mai multe companii franceze si-au vazut contractele reziliate", se arata in Le Monde.

Cea mai recenta asemenea reziliere este cea a contractului cu firma franceza Colas pentru construirea segmentului de autostrada Cernavoda-Medgidia. "O stare generala de rau se stabileste in relatiile franco-romane", conchide cotidianul francez.

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, sublinia, la 5 aprilie, dupa intalnirea cu Teodor Baconschi, ca relatia dintre Romania si Franta nu se reduce la Schengen si a mentionat relatiile economice si culturale franco-romane, precizand ca a facut un "tur complet", impreuna cu omologul roman, al relatiei bilaterale.

"Nu avem motive sa nu ne simtim apropiati, avem motive istorice, motive contemporane, motive culturale si lingvistice, pe care le cunoasteti cu totii. Dar, de asemenea, avem si motive economice, deoarce Franta este foarte prezenta pe plan economic in Romania, fie ca este vorba despre investitii, fie despre comert. Am facut un tur complet al relatiilor noastre bilaterale, care sunt categoric bune", considera Juppe.

Blocarea aderarii Romaniei la Schengen de catre Paris are legatura cu pierderea unor contracte?

Presa de la Bucuresti a speculat, anul trecut, ca blocarea aderarii Romaniei la Schengen de catre Paris ar avea legatura cu pierderea unor contracte importante pe care firme franceze le vizau in tara noastra, cel mai des fiind invocata construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

La inceputul acestui an, la scurt timp dupa ce Franta si Germania au anuntat oficial ca blocheaza aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, presedintele Traian Basescu a mers in sedinta de Guvern si a atras atentia Executivului ca este necesar sa ia in calcul o alta utilizare pentru cele 271 milioane de euro alocate continuarii programelor de securizare a frontierei, pentru achizitiile de bunuri care sa creasca mobilitatea politiei de frontiera, si a vamii avand in vedere ca data cand Romania va fi admisa in spatiul Schengen nu este clara.

"Va trebui sa privim cu retinere cheltuirea celor 271 de milioane de euro, ei pot fi indreptati catre intreprinderi mici si mijlocii si nu neaparat catre EADS (firma cu participatie franceza - n.r.), pentru a stimula intreprinderile mici si mijlocii, decat sa cheltuim fara sa stim cand Romania va putea fi admisa in spatiul Schengen", a argumentat Traian Basescu.

Ulterior, intr-un interviu, Basescu nu a dorit sa comenteze direct informatiile potrivit carora Franta ar dori blocarea accesului Romaniei in Schengen pe considerente economice si din cauza neacceptarii anumitor contracte de catre partea romana, insa presedintele a tinut sa dea asigurari ca "practicile dinainte sau din timpul Guvernului Nastase nu se vor repeta" atat timp cat el indeplineste functia de presedinte. "Aceste practici erau - cumparam doua fregate, dam bani cat nu fac ele noi, dar ne-a primit undeva, intr-o capitala", a explicat Basescu.

Cand au inceput sa se tensioneze relatiile dintre Franta cu Romania?

Relatiile Frantei cu Romania au inceput sa se tensioneze progresiv de la inceputul anului trecut, cand, aflat in vizita in Romania, secretarul francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche cerea Romaniei sa-si intensifice eforturile pentru integrarea romilor si pentru a descuraja emigratia lor.

Polemica pe tema romilor s-a intensificat in vara, cand Lellouche a mentionat pentru prima data posibilitatea ca aderarea Romaniei la Schengen sa fie amanata. Franta, care a invocat rapoartele proaste ale CE in legatura cu lupta anticoruptie din Romanie, a raliat ulterior si alte tari, in primul rand Germania, acestei pozitii de a conditiona aderarea la Schengen de lipsa suspiciunilor de coruptie la granita.

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Anca Boagiu, a anuntat, luni, ca, in termen de o luna, CNADNR va revizui proiectul tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia. "Compania franceza Colas, care avea contract incheiat din iunie 2009 pentru tronsonul de autostrada Cernavoda-Medgidia, in valoare de 151 de milioane de euro, pentru constructia a 20,3 kilometri, ne-a demonstrat ca nu vrea sa lucreze in Romania. Dupa mai multe intalniri cu firma franceza, acestia au fost notificati pentru corectarea deficientelor, dupa care CNADNR a decis rezilierea contractului", a spus Boagiu.

In privinta motivelor rezilierii contractului, ministrul Transporturilor si Infrastructurii a precizat ca, practic, firma nu a reusit sa faca proiectul decat pe 14 kilometri din cei 20,3 si nici nu a obtinut certificat de urbanism.

"Pe langa toate acestea, au solicitat costuri suplimentare importante, respectiv 16 milioane de euro, in conditiile in care evaluarea contractului costa cu cinci milioane de euro mai putin. Lucrarile au fost demarate de catre Colas cu intarziere de un an (2010, in loc de 2009, n.r.) iar Inspectoratul de Stat in Constructii a oprit la un moment dat lucrarile pentru nerespectarea legii si pentru neefectuarea descarcarilor arheologice. La acea data, Colas si-a retras utilajele", a adaugat Anca Boagiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#firme franceze Romania, #Autostrada Soarelui constructie, #Anca Boagiu Colas , #infrastructura