Licitatia pentru Autostrada Comarnic-Brasov, organizata in lipsa unor documente esentiale pentru constructori

Sambata, 15 Decembrie 2018, ora 14:37
9628 citiri
Licitatia pentru Autostrada Comarnic-Brasov, organizata in lipsa unor documente esentiale pentru constructori
Foto: Arhiva foto/Asociatia Pro Infrastructura

Desi a inceput in urma cu aproape doua luni cautarea unui privat care, impreuna cu statul, sa construiasca Autostrada Comarnic-Brasov, Comisia de Prognoza nu dispune nici pana astazi de suficiente informatiile relevante despre proiect. In consecinta, nu le poate raspunde lamuritor unora dintre firme la intrebarile legate de conditiile in care ar trebui construit drumul. Iar asta scade simtitor sansele statului de a gasi un constructor cu care sa se asocieze.

Inca de pe 19 octombrie, Comisia de Prognoza a lansat o procedura de selectie a unei societati sau a unei asocieri de firme care - in colaborare cu statul roman - sa construiasca autostrada Comarnic-Brasov. Aceasta sosea de mare viteza ar urma sa se intinda pe circa 100 de kilometri si sa continue, pana la Brasov, traseul autostrazii Bucuresti-Ploiesti. Avand in vedere ca urmeaza sa treaca prin munte, acest segment de autostrada nu va fi deloc usor de construit.

Initial, constructorii interesati aveau la dispozitie un termen de doar 30 de zile pentru a se inscrie la licitatie. Ulterior, la inceputul lunii noiembrie, Comisia de Prognoza a relaxat intrucatva conditiile de participare, si a prelugit cu o luna termenul de depunere a ofertelor.

La solicitarea Ziare.com, presedintele Comisiei de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a declarat la acel moment ca acest termen de depunere a ofertelor a fost prelungit pentru ca institutia a primit "foarte multe cereri de clarificari" din partea constuctorilor interesati sa realizeze autostrada, in parteneiat public privat (PPP) . Or - mai spunea Ion Ghizdeanu - Comisia de Prognoza trebuia, mai intai, sa le raspunda lamuritor tuturor constructorilor si sa le dea timp sa decida daca pot si vor sa construiasca soseaua.

Problema - a scris pe o retea de socializare deputatul USR Catalin Drula - este ca aceste clarificari date de Comisia de Prognoza pot fi numite oricum numai lamuritoare nu. Spre exemplu, un constructor a cerut, in scris, sa vada studiul de fezabilitate (intocmit acum mai bine de un deceniu la cererea Companiei de Drumuri) si pe baza caruia Comisia de Prognoza a intocmit un studiu de fundamentare. La solicitatea constructorului, Comisia a raspuns simplu: nu vi-l dam din cauza ca nu-l avem. Asta, cu toate ca tocmai respectivul studiu de fezabilitate ar fi trebuit sa stea la baza studiului de fundamentare intocmit de Comisie.

La solicitarea Ziare.com, Ion Ghizdeanu a spus ca raspunsul dat de institutia pe care o conduce este unul pertinent.

"Aici desfasuram o procedura in vedere semnarii unui contract de parteneriat public privat. Nu e un contract de constructie. Dupa ce se va incheia parteneriatul public privat, va urma o etapa de proiectare si una de executie. Doar vrem o autostrada facuta asa cum trebuie.

La acest moment, documentatia respectiva nu este disponibila, dar ulterior va fi. Nu sunt documente secrete, doar ca ele nu-i sunt necesare ofertantului, in aceasta etapa. Partenerul public, in cadrul PPP, este Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) . Ce era sa facem, sa aducem arhiva de la CNAIR si de la toate institutiile, cand noi ne ocupam nu de constructie, ci de semnarea contractului de parteneriat public-privat?", a declarat Ion Ghizdeanu pentru Ziare.com.

De fapt, regimul parteneriatului public-privat presupune ca cea mai mare parte a cheltuielor pentru constructia autostrazii va fi suportata de constructor. Pentru a-si recupera banii, acesta va primi apoi o serie de compensatii de la stat si va avea dreptul sa colecteze ani la rand taxe de la soferii care folosesc soseaua. Or, in astfel de conditii, ar fi rezonabil sa ne gandim ca un constructor ar vrea sa stie in ce fel de proiect se implica, inainte de a semna un contractul.

Daca modul de lucru al Comisiei de Prognoza este sau nu eficient, ramane sa vedem. Luni, pe 17 decembrie, expira termenul de depunere a ofertelor pentru incheierea perteneriatului public-privat. In consecinta, putin timp ne mai desparte de momentul in care vom afla care sunt constructorii care s-ar incumeta sa contruiasca autostrada Comarnic-Brasov.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#autostrada Comarnic Brasov, #Comarnic Brasov parteneriat public privat, #Comisia de Prognoza autostrada , #infrastructura