Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Lucrarile la podul peste Dunare de la Braila ar putea incepe cu o amanare. Ce sanse reale avem sa trecem fluviul pe un Golden Gate romanesc

Duminica, 29 Iulie 2018, ora 08:29
23768 citiri
Lucrarile la podul peste Dunare de la Braila ar putea incepe cu o amanare. Ce sanse reale avem sa trecem fluviul pe un Golden Gate romanesc
Foto: Arhiva Facebook Horia Teodorescu

Constructia podului peste Dunare care va lega Braila de Tulcea - adica viitorul Golden Gate al Romaniei - va incepe in 2019 si se va termina, cel mai tarziu, in 2022, apreciaza Compania de Autostrazi. In replica, Asociatia Pro Infrastructura sustine ca, inainte de a-si face planuri mari, statul roman ar trebui sa se asigure ca are resurse pentru a construi un asemenea drum grandios, suspendat peste ape, in conditiile in care nici macar sosele pe uscat nu prea se pricepe sa faca.

Statul roman ia in calcul constructia unui pod peste Dunare, in zona Galati-Braila, inca de la inceputul anilor 80. Comunistii au facut un studiu premergator inceperii lucrarilor in 1986. Acesta a ramas, insa, ani la rand prin sertare, dupa caderea regimului.

Abia in 1996 autoritatile au scos de la naftalina studiul comunistilor si, pe baza lui, au facut un studiu de prefezabilitate si apoi unul de fezabilitate, aprobat de Ministerul Transporturilor abia in martie 2017. Dupa nici 2 luni, uriasa lucrare a fost scoasa la licitatie de Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) . Institutia aprecia ca tocmai lansase "cel mai mare contract pentru un proiect de infrastructura, atribuit in ultimii 27 de ani".

Proiectul nu presupune, de fapt, constructia unui pod, ci a unui intreg drum intre Braila si Jijila (Tulcea) . Or, asta inseamna ca se va realiza un sector de drum national prin Braila, podul care sa permita traversarea Dunarii (lung de aproape 2 kilometri si lat de peste 30 de metri, cu 4 benzi de trafic rutier si trotuare pentru pietoni) si apoi inca un sector de drum national, pana la Jijila. Proiectul mai include si o ramificatie a soselei, spre sud, pana la Smardan (Tulcea).

Dupa doar 4 luni de la lansarea licitatiei - pe data de 20 octombrie 2017 - lucrarile de proiectare si constructie ale podului i-au fost atribuite asocierii italiano-japoneze Astaldi SpA (Italia) - IHI Infrastructure Systems (Japonia) . Asocierea concurenta - din care faceau parte constructori romani, chinezi si spanioli - a contestat rezultatele licitatiei in doua randuri, dar fara succes.

Potrivit purtatorului de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu, contractul nu este unul de tip FIDIC (recomandat, de regula, de Banca Mondiala), ci unul realizat in baza Ordinului 600 al institutiei. Acest fapt i-ar da CNAIR puteri sporite in ceea ce priveste controlul lucrarilor la pod.

Potrivit calendarului din contract, constructia celor 4,17 kilometri de drum national - inclusiv portiunea de aproape 2 kilometri de pod suspendat - ar urma sa coste aproape 2 miliarde de lei si sa fie finalizata pana la 1 ianuarie 2022.

Pe vremea cand era premier, Mihai Tudose (deputat de Braila, pe unde va trece Golden Gate-ul romanesc) a participat, la Ministerul Transporturilor, la semnarea contractului pentru proiectarea si constructia podului. Ceremonia de semnare s-a desfasurat cu doar cateva ore inainte ca PSD sa se reuneasca in CEX si sa-i retraga lui Tudose sprijinul politic, fortandu-l sa demisioneze.

O singura mare problema a ramas nerezolvata dupa semnarea contractului: Romania nu are bani alocati pentru constructia podului. In acest an, alocarea pentru proiect depaseste cu putin 23 de milioane lei, in conditiile in care doar proiectarea - care ar trebui sa se termine in acest an - ar trebui sa coste peste 60 de milioane lei. Buna parte din lucrari vor fi realizate cu bani europeni, ce-i drept. Dar Romania tot trebuie sa plateasca lucrarile, ca apoi sa poata lua banii de la UE, in regim de decont.

Asociatia Pro Infrastructura: Inceperea lucrarilor va intarzia cu macar un an

Inca de la finele lunii mai 2018, Asociatia Pro Infrastructura (API) informa ca - din cauza intarzierii cu care CNAIR a decis mutarea retelelor de curent electric si alimentare cu apa din zona, lucrarile la pod vor incepe cu intarziere de macar un an. Mai exact, API informa ca:

"Dupa ce la inceputul acestui an licitatia pentru relocarea retelelor electrice de pe traseul podului peste Dunare de la Braila a fost anulata, a venit randul celei pentru relocarea retelelor de apa, canal si irigatii sa aiba aceeasi soarta. Cauza este clara: incompetenta CNAIR in a realiza o documentatie de licitatie profesionista.

Teoretic, strategia CNAIR de a reloca utilitatile in cadrul unui contract separat de cel de constructie poate fi considerata o idee buna pentru o investitie de infrastructura rutiera. Motivul? Aceste operatiuni dureaza ani de zile, conform experientei cu proiectele aflate in derulare. Insa punerea in practica a acestei idei are in cazul de fata rezultate dezastruoase.

Aceasta strategie ar avea avantaje nete fata de situatia curenta doar daca utilitatile ar fi relocate INAINTE de semnarea contractului de lucrari, pentru a oferi constructorului terenul liber de sarcini. (...)

Intr-un scenariu realist, daca licitatiile pentru relocarea utilitatilor vor fi relansate in viitorul foarte apropiat si nu se vor anula si de aceasta data, lucrarile la acest obiectiv extrem de important pentru zona Braila-Galati vor incepe cu o intarziere de minim un an de zile, adica in 2020", se arata in postarea API de pe 30 mai.

CNAIR: Nu avem motive sa intarziem. In 2022 va fi gata!

Purtatorul de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu, a declarat pentru Ziare.com ca nu exista, momentan, niciun motiv de intarziere si ca Golden Gate-ul romanesc ar trebui sa fie gata la timp, in prima parte a anului 2022.

"Este adevarat ca am decis relocarea utilitatilor, din cauza ca, din experienta, am descoperit ca ea dureaza si poate intarzia un proiect. Am scos la licitatie relocarea o data, dar nu s-a prezentat nimeni. Asa ca am mai organizat o licitatie.

Faptul ca inca nu s-a atribuit relocarea utilitatilor n-ar trebui sa produca nicio intarziere. Oricum, nu acum, in faza de proiectare a podului. Aceasta faza se va termina in acest an, cand constructorul va incepe si pregatirea santierului, ca sa se poata apuca efectiv de lucru, la inceputul anului viitor. Iar pana la acel moment, vom sti cine se va ocupa si de relocarea utilitatilor.

Constructorul va incepe sa lucreze la betoane si pilele podului (structura de sustinere - n.red.) asa ca nu va avea nevoie sa aiba utilitatile deja relocate. Vom reloca pe parcursul lucrarii, fara sa producem nicio intarziere. Se va lucra pe tot parcursul anilor 2019, 2020 si 2021. Sunt 36 de luni, asa cum scrie si in contract. Daca luam in calcul ca vor mai fi si intarzieri - cam 10% din perioada se ia in calcul pe orice santier - asta inseamana ca in primele luni din 2020, podul va fi gata", a precizat Alin Serbanescu.

Horia Teodorescu, presedintele Consiliului Judetean Tulcea - judetul care ar putea beneficia, de fapt, cel mai mult de pe urma constructiei podului peste Dunare - sustine intr-o serie de postari pe Facebook faptul ca proiectarea podului ar fi deja pe final si ca acesta se va construi, fara doar si poate.

"Nu are nicio doza de risc, podul este pe un drum clar, aceasta investitie se va realiza, fiind un obiectiv atat de importanta strategica, cat si cea economica, o investitie reper pentru Romania, respectiv al patrulea pod ca importanta al Europei", scrie Teodorescu, intr-o postare precedenta.

Directorul API, Ionut Ciurea: Bine ar fi sa promitem mai putin si sa producem mai mult

Directorul-executiv al Asociatiei Pro Infrastructura, Ionut Ciurea, sustine ca podul suspendat peste Dunare ar putea fi o mare realizare pentru Romania. Daca proiectul nu va fi manageriat asa cum trebuie, insa, ar putea la fel de bine sa se transforme intr-unul dintre cele mai rasunatoare esecuri ale statului.

"Noi spunem ca e bine sa avem podul de la Braila. Este o opera inginereasca exceptionala. Problema este ca statul trebuie sa stie foarte bine ce face, pentru a-l scoate la bun sfarsit cu succes.

Sunt foarte multe lucruri de care ar trebui tinut seama. Spre exemplu, cat va ajunge sa ne coste. Sigur, bine ar fi sa il facem pana in 2022, cu costurile deja stiute. Dar, de fapt, avem macar acesti bani? Haideti sa vedem cat aloca statul anual, prin CNAIR, pentru constructia de autostrazi, in Romania. Si vom vedea ca pana acum nimic nu indica faptul ca avem banii pentru pod. Se face cu bani europeni? Foarte bine! Dar pana sa iei banii europeni, trebuie sa il construiesti cu bani de la stat, ca apoi sa poti deconta.

Repet, asta daca aceste costuri nu vor creste. Daca la sosele construite pe uscat apar probleme care intarzie cu anii finalizarea lucrarilor si cresc foarte mult costurile, haideti sa ne imaginam cum ar sta lucrurile la realizarea unui drum peste apa!

Dat fiind istoricul constructiei de drumuri din Romania, n-ar fi exclus sa ne trezim, intr-o zi, ca s-a reziliat contractul de constructie a podului. Sau ca am construit niste pile de pod (structurile de sustinere - n.red.) si ramanem doar cu ele. Ca nu e ca si cum n-am mai avut contracte pentru constructie de drumuri reziliate. Si nu e ca si cum n-am mai avut poduri - sa ne amintim de cazul Bechtel - care au ramas ani buni construite doar pe jumatate", a precizat pentru Ziare.com Ionut Ciurea.

Daca se va construit, totusi, podul de la Braila va fi cel mai mare din tara care va traversa Dunarea. La acest moment, in tara noastra mai exista poduri peste Dunare la: Harsova, Fetesti, Cernavoda si Giurgiu (care face legatura cu orasul Ruse din Bulgaria) . In apropiere de Portile de Fier II exista si Podul Ostrovu Mare, peste bratul Gogosu al Dunarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#pod Dunare Braila Golden Gate, #CNAIR constructie pod Dunare Golden Gate, #constructie pod Dunare, #asociatia pro infrastructura , #infrastructura
Comentarii