Ministrul Transporturilor anunta cand va fi gata mult asteptata autostrada Sibiu-Pitesti

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 16:17
5327 citiri
Ministrul Transporturilor anunta cand va fi gata mult asteptata autostrada Sibiu-Pitesti
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, afirma intr-un interviu ca autostrada Sibiu-Pitesti, unul din cele mai asteptate proiecte de infrastructura, ar putea fi finalizata in 2020, studiul de fezabilitate urmand sa fie realizat anul viitor, iar constructia sa dureze 3 sau 4 ani.

"Fezabilitatea va trebui facuta in mod serios, cu studii geo, cu studii topo (geotehnice si topografice - n.red.), sunt lucrari care nefacute au stat la baza greselilor pe care le constatam, de genul Orastie-Sibiu, deci nefacute bine. (...) Studiul de fezabilitate pentru Pitesti-Sibiu este deja in derulare, s-a impartit pe cinci tronsoane.

Doua din ele la capete, care ridica mai putine probleme de mediu, (...) au inceput si ar fi trebuit sa se termine chiar in aceasta perioada in care discutam acum. Celelalte trei, de la mijloc, au probleme de mediu, in sensul ca se afla in Natura 2000, si acolo dureaza ceva mai mult. Termenul initial a fost iunie 2016, au fost cumva comasate", a afirmat Costescu.

Cand incep lucrarile la autostrada Sibiu-Pitesti: Anuntul ministrului Transporturilor

Studiul de fezabilitate ar urma sa fie finalizat in iulie 2016, cand vor fi anuntate valoarea investitiei si data lansarii.

In urma unor consultari publice a fost stabilit traseul autostrazii, respectiv varianta trei din cele cinci propuse.

"Este varianta 3. O zona care nu atrage mari probleme sau orgolii, pentru ca trosoanele de mijloc sunt peste munte si nu hotaram daca trecem printr-o localitate sau alta, ci de fapt daca mergem pe o vale sau alta, deci nu au fost foarte mari dispute pe aceasta tema", a precizat Costescu.

Intrebat daca autostrada va fi finalizata in anul 2020, Costescu a raspuns afirmativ, aratand insa ca termenul include "o marja destul de optimista". El a afirmat ca in Italia si Spania faza de pregatire a unui astfel de proiect dureaza 5-6 ani, fata de 2 in Romania, la care se adauga executia propriu-zisa - 3-4 ani.

Sibiu-Pitesti este una din cele mai asteptate autostrazi din Romania, inclusiv de catre cea mai mare companie din Romania, Dacia, care este si cel mai mare exportator la nivel national. Lucrarile ar urma sa inceapa anul viitor, intai 10 kilometri dintre Sibiu si Boita si 31 de kilometri dintre Pitesti si Curtea de Arges.

CNADNR revizuieste studiul de fezabilitate al autostrazii Sibiu-Pitesti - soferii, opriti si luati la intrebari

Potrivit Master Planului pentru Transporturi, costul pe kilometru pentru cele doua tronsoane variaza intre 6 si 8,7 milioane de euro.

Sibiu-Pitesti este singurul tronson care lipseste din autostrada care ar urma sa lege granita de vest a tarii cu Capitala si, mai departe, cu Portul Constanta. Toate celelalte tronsoane fie au fost finalizate, fie sunt in lucru si ar trebui sa fie gata anul viitor.

Costurile cu acest proiect, in lungime de 116 kilometri, sunt estimate la doua miliarde de euro, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Visul românilor de a ajunge în Grecia pe o infrastructură de mare viteză. Expert: „Nu vă faceți speranțe că va fi mâine gata”
Visul românilor de a ajunge în Grecia pe o infrastructură de mare viteză. Expert: „Nu vă faceți speranțe că va fi mâine gata”
Ministrul grec al Transporturilor, Christos Staikouras, a punctat joi, 11 aprilie, importanța conexiunii dintre statul elen și România, prin extinderea unui proiect de infrastructură...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#autostrada Sibiu Pitesti, #autostrada Sibiu Pitesti lucrari, #autostrada Sibiu Pitesti finalizare , #infrastructura