Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Noi autostrazi in Romania? Ce vrea sa construiasca Guvernul cu bani de la UE

Joi, 11 Decembrie 2014, ora 11:17
10227 citiri
Noi autostrazi in Romania? Ce vrea sa construiasca Guvernul cu bani de la UE
Foto: Live Arad

Autoritatile au in plan sa obtina bani europeni pentru mari proiecte de infrastuctura. Unul dintre acestea este Autostrada Montana, care ar costa aproximativ 7,5 miliarde de euro.

Concret, Romania vrea bani pentru construirea acestei artere dintr-un fond special al Comisiei Europene (CE), de 21 de miliarde de euro, creat pentru investitiile strategice din Uniunea Europeana, scrie Ziarul Financiar.

Comisia Europeana ne da mai multi bani pentru autostrazi - Decizia, semnata de Corina Cretu (Video)

Astfel, autoritatile din tara noastra au trimis numeroase proiecte prin care vor sa acceseze aceste fonduri, printre care se numara Autostrada Montana intre Bors si Ungheni si Autostrada Dunare - Marea Neagra, care ar urma sa lege Constanta de Nadlac.

Pe lista propunerilor inaintate de Romania Comisiei Europene se afla si proiecte care nu au fost incluse in masterplanul de transport, document care contine prioritatile de infrastructura al tarii noastre, pana in anul 2030.

Dintre toate, cea mai importanta investitie care ar putea primi finantare din fondul CE este Autostarda Montana, care ar parcurge Romania de la est la vest, prin nordul tarii, intre Bors-Gilau-Turda-Targu Mures-Iasi-Ungheni. Conform datelor publicate pe site-ul CE, acest proiect de infrastructura ar costa 7,5 miliarde de euro.

Planuri mari pentru autostrazi: La anul vor fi inaugurati... 17 kilometri

De asemenea, printre propunerile care au ajuns pe masa CE se afla si Autostrada Dunare - Marea Neagra (Constanta - Bucuresti - Alexandria - Craiova- Drobeta Turnu Severin - Lugoj - Timisoara - Arad - Nadlac). Costul estimat al acestei artere este de 6,3 miliarde de euro.

Pe lista care a ajuns la CE se mai afla o autostrada de centura pentru Capitala, de 1,6 miliarde de euro, dar si cai ferate pentru Oradea - Ungheni si Suceava - Giurgiu, in valoare totala de 7,1 miliarde de euro.

Totodata, transportatorii din Moldova au facut recent un apel la premierul Victor Ponta. Federatia Operatorilor de Transport din Romania (FORT) a atras atentia ca Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni ar trebui inclusa in masterplanul de Transport, deoarece ar contribui la aparitia de noi locuri munca si va conduce la cresteri pentru turism si exporturi.

Transportatorii, apel la Ponta si Rus: Fara autostrada, Moldova e condamnata la saracie

"Guvernul Romaniei, in ansamblul sau si Ministerul Transporturilor trebuie sa constientizeze ca, fara autostrada, regiunea Moldova ramane condamnata la saracie, fiind imperios necesara deschiderea reala spre vestul tarii.

Facem un ultim apel la domnul prim-ministru Victor Ponta si la domnul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, de a prioritiza realizarea autostrazii Targu Mures-Iasi-Ungheni, aceasta insemnand liantul care ar facilita apropierea regiunii Moldovei cat si a Republicii Moldova de restul tarii, atat in ceea ce priveste transportul rutier cat si nivelul de trai", se arata intr-un comunicat al FORT.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#autostarzi bani UE, #Autostrada Montana, #Autostrada Dunare Marea Neagra , #infrastructura