O familie din Alba Iulia a blocat un santier al autostrazii Sebes-Turda. Ce spune CNAIR si in ce conditii se pot relua lucrarile

Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 15:26
10161 citiri
O familie din Alba Iulia a blocat un santier al autostrazii Sebes-Turda. Ce spune CNAIR si in ce conditii se pot relua lucrarile
Foto: Arhiva Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

O familie din Alba Iulia a reusit sa blocheze, temporar, in instanta, lucrarile pe unul dintre santierele Autostrazii Sebes-Turda.

Disperati ca nu mai pot trai in liniste, in propria casa, din cauza galagiei de pe santierul Lotului 1 al Autostrazii Sebes-Turda, George si Floarea Lancrajan din localitatea Oarda (din Alba Iulia - n.red.) si-au cautat salvarea in instanta.

Mai exact, in iulie 2018, au dat in judecata Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) si constructorul autostrazii - adica asocierea dintre Impresa Pizzarotti & C Spa Pomponio Constructii SRL. Prin acest proces, familia Lancrajan a incercat sa oblige institutia si societatile sa ia masurile necesare pentru a le izola casa de zgomotul si vibratiile de pe santier, permitandu-le sa duca, in continuare, o viata normala.

In prima instanta, Judecatoria Alba Iulia a respins solicitarile familiei Lancrajan. In apel, insa, instanta a admis solicitarea formulata de George si Floarea Lancrajan. Mai exact, in minuta sedintei de luni, 11 noiembrie, se arata ca instanta:

"Obliga paratele sa monteze in regim de urgenta panouri fonoabsorbante si sa indeplineasca masurile pentru izolarea fonica a imobilului proprietatea reclamantilor situat administrativ in Alba Iulia, Oarda de Sus,str. Victoriei nr. 24, - cu omologarea acestora conform normativelor in vigoare, ecranarea imobilului de santierul organizat in imediata apropriere a locuintei reclamantilor cu respectarea tuturor masurilor de protectie impuse prin autorizatia de construire, acordul de mediu, studiu de impact, contract de executie aferente obiectivului de investitii Autostrada Sebes-Turda Lotul 1 - punct de lucru Oarda de Sus - in zona imobilului proprietatea reclamantilor".

Decizia este "definitiva, provizorie si executorie de indata, fara somatie si fara trecerea vreunui termen", se arata pe site-ul Judecatoriei Alba Iulia.

Cu alte cuvinte, constructorul si institutia trebuie, inainte de toate, sa se asigure ca locuinta familiei Lancrajan este izolata corespunzator si abia apoi sa continue constructiile, pe santierul de la Oarda al lotului 1 al Autostrazii Sebes-Turda. Mai exact, in minuta sedintei de luni se arata ca instanta:

"Dispune incetarea temporara a executarii lucrarilor la punctul de lucru Oarda de Sus al Autostrazii Sebes-Turda, lotul 1, in zona imobilului proprietatea reclamantilor situat administrativ pe str. Victoriei nr. 24, pana la montarea de catre parate a panourilor fonoabsorbante si indeplinirea masurilor pentru izolarea fonica a imobilului proprietatea reclamantilor situat administrativ in Alba lulia, Oarda de Sus.,str, Victoriei, nr.24, - cu omologarea acestora conform normativelor in vigoare, ecranarea imobilului de santierul organizat in imediata apropriere a locuintei reclamantilor cu respectarea tuturor masurilor de proiectie impuse prin autorizatia de construire si acordul de mediu aferente obiectivului de investitii Autostrada Sebes-Turda Lotul 1 -punct de lucm Oarda de Sus- in zona imobilului proprietatea reclamantilor (...)".

Cheltuielile de judecata - in valoare de 150 de lei - urmeaza sa fie achitate de CNAIR si Impresa Pizzaroti, potrivit deciziei instantei.

Cat de mult va intarzia aceasta incetare periodica a lucrarilor finalizarea intregului proiect al Lotului 1 al Autostrazii Sebes-Turda? E greu de spus! Oricum - in ciuda estimarilor CNAIR - Asociatia Pro Infrastructura (API) estimeaza ca nici nu se poate pune problema ca portiunea de sosea de mare viteza de 17 km sa fie gata in acest an.

Ce masuri primite CNAIR

In cursul dupa-amiezii de marti, CNAIR a oferit o serie de precizari. Mai exact, a comunicat ca locuinta respectiva (a familiei Lancrajan - n.red.) nu s-a aflat niciodata in culoarul de expropriere (caz in care statul ar fi cumparat proprietatea pentru a o demola - n.red.). Iar asta inseamna ca oamenii ar trebui sa poata trai acolo o viata normala. In acest sens, transmite institutia:

"CNAIR a solicitat in repetate randuri antreprenorului sa efectueze masuratori ale zgomotului si sa monteze in regim de urgenta panouri fonoabsorbante omologate, astfel incat nivelul zgomotului in zona afectata sa fie redus pana la limitele admise conform acordului de mediu;

Cerintele de mediu sunt parte integranta din obligatiile contractuale ale Antreprenorului, Avand in vedere ca masurile de remediere a acestei probleme sunt in sarcina constructorului,, automat si eventualele daune stabilite de instantele judecatoresti vor fi suportate tot de catre acesta si nu de catre CNAIR".

In plus, "Compania solicita inginerului si antreprenorului sa prezinte urgent un raport cu situatia exacta din teren in acest punct, cu masurile intreprinse pana in acest moment, precum si cu cele ce urmeaza a fi efectuate pana la remedierea situatiei", a mai transmis institutia intr-un comunicat remis Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#lucrari blocate instanta Sebes Turda, #familie casa izolata blocare Sebes Turda, #familie blocheza lucrari Sebes Turda , #infrastructura