Pro Infrastructura, despre autostrazile "de importanta nationala": Sunt simple declaratii politice. Daca le-am numi "de importanta intergalactica" s-ar construi mai repede?

Sambata, 17 August 2019, ora 11:51
11036 citiri
Pro Infrastructura, despre autostrazile "de importanta nationala": Sunt simple declaratii politice. Daca le-am numi "de importanta intergalactica" s-ar construi mai repede?
Foto: Arhiva Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

Razvan Cuc sustine ca Autostrada Unirii va fi, in curand, declarata "de importanta nationala", pentru a putea fi construita mai repede. Specialistii in infrastructura consultati de Ziare.com sustin, insa, ca si daca ar declara soseaua "de importanta planetara sau intergalactica", statul tot n-o va realiza mai repede, in cazul in care nu se apuca serios de treaba.

Politicienii promit de peste un deceniu o autostrada care sa uneasca Moldova cu Ardealul. In cele din urma - dupa mai multe balbaieli - statul a decis ca aceasta sa se construiasca pe traseul Targu Mures - Iasi - Ungheni (localitate de la granita cu Republica Moldova).

Ba mai mult - dupa eforturi sustinute ale USR si PNL - Parlamentul Romaniei a adoptat si o lege care obliga Guvernul sa finanteze anual constructia autostrazii, pana la finalizare.

In mod normal, procedurile pe care autoritatile le aveau de urmat erau destul de clare. Cu alte cuvinte, era necesara organizarea de licitatii pentru revizuirea si completarea documentatiei si, ulterior, selectarea unor societati care sa proiecteze si sa construiasca, efectiv, drumul lung de 318 kilometri.

Pentru cea mai mare parte a autostrazii, s-a comandat o revizuire a studiului de fezabilitate. A ramas, insa, si o portiune din zona Iasiului pe care Cabinetul Dancila a decis - din motive greu de inteles - sa o construiasca in parteneriat public privat (PPP).

Or, asta inseamna ca un privat ar urma sa construiasca respectivul segment de autostrada mai mult din fonduri proprii, urmand sa isi recupereze banii cerandu-le soferilor taxa de tranzit pe sosea.

Problema este ca, dupa cum Ziare.com a relatat deja, constructia de autostrazi in PPP nu renteaza, din cauza ca - date fiind valorile scazute de trafic - privatului i-ar trebui zeci sau chiar sute de ani ca sa isi recupereze investitia. Asa ca nicio societate nu se va incumeta sa o faca.

Cu toate acestea, Cabinetul Dancila a irosit aproape 2 ani sustinand ca varianta PPP-ului este cea optima.

Recent, insa, se pare ca Executivul s-a razgandit. Mai intai a renuntat sa mai construiasca Autostrada Ploiesti-Brasov in PPP. Ulterior, aceasta sosea a fost declarata - prin decizie a Consiliului Superior de Aparare a Tarii (CSAT) - obiectiv "de importanta nationala".

Iar acum, dupa cum a declarat Razavn Cuc, Autostrada Unirii ar urma de asemenea sa fie declarata, in CSAT, obiectiv "de importanta nationala".

"In momentul in care am vazut ca treneaza semnarea contractului si inceperea lucrarilor pe Ploiesti - Brasov, ca aici a fost primul parteneriat public privat propus, noi am decis, pentru ca Romania are nevoie de infrastructura si de autostrazi, ca in acel moment sa intram in CSAT pentru a declara acest obiectiv de importanta nationala si sa intre in legislatia care reglementeaza infrastructura critica. (...)

Vom introduce in urmatorul CSAT si autostrada Marii Uniri ca obiectiv de importanta nationala, adica tronsoanele Targu Mures- Targu Neamt, Targu Neamt - Iasi, Iasi - Ungheni, inclusiv podul de peste Prut", a declarat Razvan Cuc, citat de Mediafax.

Ce inseamna ca aceste autostrazi sunt declarate "de importanta nationala"? Ministrul Transporturilor nu s-a obosit sa explice.

In schimb, surse ale Ziare.com apropiate discutiilor sustin ca, odata declarate "de importanta nationala", autostrazile pot fi construite mai usor "cu modalitati de licitatie simplificate, cu accelerarea procedurilor de mediu, a relocarilor de utilitati si a exproprierilor".

Pro Infrastructura: Sunt declaratii politice care nu scutesc pe nimeni de munca

Directorul-executiv al Asociatiei Pro Infrastructura (API) a explicat pentru Ziare.com ca aceste declaratii sunt unele pur politice, care nu grabesc efectiv constructia autostrazii.

"Putem spune ca astfel de declaratii n-au cum sa faca rau. Dar nici nu vad cum ar putea ajuta. Avem un Masterplan in care, dupa Autostrada Sibiu-Pitesti, cea dintre Targu Neamt si Iasi e cea mai importanta. Asta nu inseamna ca realizarea ei este deja o prioritate?

Bun, putem declara autostrazile de importanta planetara sau chiar intergalactica. Si la ce va folosi? Licitatiile tot trebuie facute. Acordul de mediul si celelate documente necesare constructiei unei sosele de mare viteze tot trebuie obtinute. Exproprierile tot trebuie rezolvate. Cum adica se vor grabi procedurile? Le vor lua oamenilor pamantul cu forta si fara acte sau cum?

Vreti sa spuneti ca oamenii care intocmesc documentatii de expropriere - si care ulterior trebuie aprobate de Guvern - isi vor face treaba mai repede, stiind ca muncesc la un proiect 'de importanta nationala'? Eu ma cam indoiesc.

Sunt declaratii politice si atat. O sa avem o multime de proiecte 'de importanta nationala'. Sa vedem atunci pe care le vom incepe", a declarat pentru Ziare.com Ionut Ciurea.

Ziare.com a solicitat in scris Ministerului Trasporturilor informatii punctuale cu privire la modul in care constructia celor doua autostrazi - adica Ploiesti - Brasov si Targu Mures - Iasi - va putea fi grabita dupa declararea lor "de importanta nationala". Pe masura ce institutia ne va raspunde, daca ne va raspunde, va vom informa corespunzator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Autostrada Unirii importanta natioala, #Razvan Cuc austrazi importanta nationala , #infrastructura