Ziare.com

Romania, corigenta la transporturi: Suntem pe ultimul loc in UE

Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 21:09

   

Romania, corigenta la transporturi: Suntem pe ultimul loc in UE
Romania se afla pe ultimul loc in UE la capitolul transporturi, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene.

Acesta reuneste date provenite din diverse surse publice (precum Eurostat, Agentia Europeana de Mediu si Forumul Economic Mondial).

Per ansamblu, statele membre au realizat progrese bune in comparatie cu precedenta. In frunte se afla Olanda, cu rezultate foarte bune la 16 categorii din cele 29 analizate, fiind urmata de Suedia, Finlanda, Marea Britanie si Danemarca.

Romania se afla pe ultimul loc (28) in Uniunea Europeana, in timp ce Ungaria este pe locul 20, Bulgaria se claseaza pe locul 23, iar Polonia este pe locul 27.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"Tabloul de bord din 2015 arata cat de dinamic este sectorul european al transporturilor. Sunt incantata sa constat ca s-au realizate progrese bune in raport cu anul trecut, de exemplu in ceea ce priveste calitatea infrastructurii si deschiderea pietelor transportului feroviar de marfa. Tabloul de bord indica, de asemenea, ce mai trebuie facut pentru a crea locuri de munca in sectorul transporturilor sau pentru a imbunatati durabilitatea acestuia", a declarat comisarul UE pentru Transporturi, Violeta Bulc.

Situatia din tara noastra

In cazul Romaniei, tabloul de bord arata ca la capitolul piata interna, Romania are cel mai mare grad de deschidere a pietei serviciilor feroviare din Europa, 56,8%. Cu toate acestea, pentru sectorul de pasageri cota de piata a celorlalti actori decat operatorul national este de doar 9,6%.

La capitolul investitii si infrastructura, calitatea infrastructurii de transport este foarte slaba (ultimul loc in UE in ceea ce priveste calitatea drumurilor, locul 26 din 28 in ceea ce priveste calitatea infrastructurii de transport aerian si locul 22 din 23 in ceea ce priveste calitatea infrastructurii portuare). De asemenea, timpul mediu pentru import si export pe mare este cu doua zile mai mare decat media din UE.

La capitolul uniune energetica si inovare, utilizarea de combustibili alternativi de catre autoturismele noi in Romania este sub media din UE, chiar daca a crescut de la 0,70% la 1,15%. De asemenea, Romania este mult sub media din UE in ceea ce priveste electrificarea cailor ferate si cheltuielile private in cercetare si dezvoltare de catre companiile de transport.

In sfarsit, la capitolul cetateni (care include siguranta transportului rutier si feroviar, femeile angajate in transporturi si satisfactia consumatorilor fata de diferitele moduri de transport), Romania a facut progrese la imbunatatirea sigurantei rutiere, dar cu 91 de accidente rutiere la un milion de locuitori se afla in continuare pe penultimul loc in UE. De asemenea, accidentele feroviare sunt mai mari decat media din UE.

Ponderea femeilor angajate in transporturi este una din cele mai mici din UE. In schimb, satisfactia consumatorilor pentru transportul aerian este una din cele mai mari din UE (4/28), dar este scazuta pentru transportul feroviar (20/26).

Evidentiind domeniile care necesita investitii prioritare si masuri de politica, tabloul de bord are ca obiectiv sa ajute statele membre sa isi imbunatateasca sistemele nationale de transport.

Cresterea sustenabilitatii si a eficientei transporturilor in Europa contribuie la crearea unei uniuni energetice cu o politica prospectiva in domeniul schimbarilor climatice, precum si la aprofundarea pietei interne - doua prioritati ale Comisiei Europene.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2325 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alooo, poporul pesedist.

Asezati-va cuminti la locurile dumneavoastra, tovarasi. Sa ne lamurim. Acu' cateva zile, era festival national (national-national dar numai la PSD), ca Ponta al vostru a lasat cracanata toata Europa! Romania are cea mai mare crestere economica din UE. Cu 1,4%, valoare absoluta! Da, dar daca privim noi atenti prin curte, vedem ca daca PSD ar fi furat mai putin, Ponta nu ar fi demolat autostrada gata deschisa traficului in schimbul votului, si pomenele electorale ar fi fost mai mici si mai putine, am fi avut o crestere economica de minim 3%. Ei, asta nu v-a mai spus Partidul, dar mai bine mai tarziu decatv niciodata. Iar acum ce face coana Europa? Ca intotdeauna, corecta, ne informeaza ca exact premianta clasei la crestere economica este ...fix repetenta la transporturi! Asa spune coana Europa nu B1TV. Ce spuneti tovarasi? Tot cu Ponta am ajuns rapid si fara dubii si pe ultimul loc in Europa. Ia sa vedem, cati dintre dumneavoastra, membri in corul laudabil la adresa tovului "dottore", de acum si pana la Sfarsitul Lumii va scrie, din respect pentru adevar nu pentru altceva, ca Ponta a reingropat Romania?

 

“Sa ne lamurim". Mare dreptate aveti Darnice de la ora 21:28

Norocul nostrum al tutuLor romanilor – cei de pe dambovita si a romanilor adevarati din judetul Diaspora, vorba Onorabilului d-n PSD Erie, este urmatorU:
1. Am beneficiat de mandatul lui TRAIAN BASESCU un lider politic brilliant , patriot ardent care se naste la 400 de ani ODATASIODATA. Mandat: Am avut noroc sa fie Excelenta in doua mandate, 28.VI.1990-30.IV-1991 & 17.IV.1998-26.VI.2000; total, 3 ani!
2. Prima feblete politica introdusa in pAne, doamna ANCA BOAGIU; De asemenea a m avut norocul si fericirea sa ne conduca boii si bicicletele din trasportare in doua mandate: 21,VI.2000-28.XII.2000 03.IX.2010-09.II.2012; total, 3 ani!
3. Radu Berceanu 13.VI.2006-07.IV.2007 & 29.XII.2008-03.IX.2010; alti trei ani de constructive si glorie pedelista si de dreapta.
Ar mai fi o contributie a d-lui Orban, dar asta nu se prea pune (07.IV.2007-29.XII.2008) fiindca la ora aceea PNL-ul nu era parttid “de dreapta" adevarat ca acuma.
Ar fi 9 ani si jumatate (daca la insumare evaluam contributia modesta a d-lui Luigi Orban la o juma de an) am avut parte de progress continuu la ducerea pe sine, de foc continuu la transporturile pe drumuri si sosele. Au fost conservat mijloacele atunci, conservate pentru posteritate, nu ca acum. S-a hotarat SA NU se construiasca autostrazi pentru ca s-au folosit mai mult caile fluviale ca apa nu zdruncina. A fost mai rau numa pentru cei ce au rau de mare.

oIo

oIo


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor