Romania se prabuseste! La propriu

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Marti, 27 Februarie 2018, ora 08:25
13558 citiri

Am vazut in aceste zile la televizor cum o pasarela metalica s-a prabusit peste o sina de cale ferata. De data aceasta am fost norocosi: niciun tren nu circula pe acolo la acel moment.

De asemenea, am fost norocosi ca nu a fost vorba despre un pod, un baraj, de un dig etc... In acest caz, vorbim de o sina de cale ferata functionala, caci peste un sfert din infrastructura feroviara mostenita din perioada comunista nu mai este de folosit din cauza lipsei intretinerii curente.

95% din scolile din Bucuresti nu au autorizatie de securitate la incendiu, deci, in consecinta, functioneaza in ilegalitate.

In aceeasi situatie se afla si cele mai multe din unitatile de invatamant din Romania. Legi avem, poate mai exigente decat in spatiul european, dar nu are cine sa le respecte.

Jumatate din scolile din mediul rural tin copiii in frig si ii trimit la toaleta insalubra din spatele scolii pentru nevoile fiziologice. Unii dintre ei, mai putini norocosi, si-au gasit chiar sfarsitul acolo. Aceiasi copii pleaca la scoala cu burta goala numai cu gandul la masa delicioasa care va urma: cornul si laptele. Acest lucru in timp ce in tarile cu adevarat dezvoltate exista cantine in scoli si unde acestora li se asigura hrana.

In secolul XXI, Romania a reusit catastrofala performanta sa construiasca in Moldova exact 0 kM de autostrada. Partea proasta este ca nici nu se intrevede in viitorul apropiat vreo solutie la acest lucru.

Licitatiile pentru proiectare sau executie au fost stopate ca urmare a cercetarii penale.

In 2017 am reusit sa avem "cel mai bun an" in accesarea fondurilor europene: sub 5% din suma pusa la dispozitie. Daca scadem de aici fondurile date in vederea asigurarii banilor pentru subventiile agricole, situatia este de-a dreptul dezastruoasa. Nu doar ca nu se depun proiecte, dar Guvernul nici nu lanseaza sesiuni pentru depunerea acestora. Acest lucru in conditiile in care in anul 2020 se incheie ciclul bugetar, iar noi nici nu am apucat sa facem proiectele, ce sa mai vorbim de licitatii sau executie.

La noi, autostrazile au costuri fabuloase. In loc sa se faca reparcelari pentru a se face loc acestora, sume exorbitante de bani sunt date pe post de despagubire celor care au avut "norocul" sa achizitioneze teren exact pe ruta viitorului drum.

Unii vor sa trimita misiuni pe Marte pana in 2021, iar romanii se chinuie sa duca o autostrada pana la Iasi pana in 2050.

Romania se prabuseste, la propriu. In doar 25 de ani de comunism au fost construite peste 300 de hidrocentrale. Cifra este una colosala pentru orice stat al lumii. Nu laudam aici marile realizari ale comunismului si nici ce a lasat in urma individul. Incerc doar sa fac o paralela ca sa aratam dezastrul din ultimii 25 de ani.

Romania a pierdut mai multi bani decat in timpul regimului fanariot. Nu doar ca ni s-au demolat fabricile si au fost trimise la fier vechi, nu doar ca s-a "scufundat" flota navala, pentru ca apoi sa o regasim infloritoare in toate colturile lumii, dar suma imprumutata in acesti ani s-a dus direct in coruptie, caci nimic nu s-a realizat de catre stat.

Mii de scoli au fost construite in ultimii 25 de ani de comunism. In primii 25 de ani de democratie nu am reusit nici macar sa vopsim acele cladiri, ce sa mai vorbim de un proces mai amplu de reabilitare. 95% din cladirile publice nu mai sunt conforme reglementarilor actuale.

Singurul lucru care duce tara inainte este mediul privat. Acesta exceleaza in toate domeniile, cu atat mai mult cu cat conditiile oferite de stat sunt dezastruoase. Dar nu numai ca statul nu ajuta mediul privat, ci il si impiedica sa se dezvolte.

Au loc schimbari fiscale importante prin ordonanta de urgenta si apoi se peticesc prin alte ordonante erorile facute. Romania are scurgeri peste tot si incercam doar sa o peticim. Nu exista o strategie clara de dezvoltare.

Nu conteaza ce partid a fost in fruntea tarii: toate sunt pline de grupari mafiote cu interese personale. Ciocoii de astazi sunt mai rai decat cei dinainte. Unii dintre ei ne saluta prieteneste de pe plajele insorite, loc in care isi vor petrece tot restul vietii, in timp ce noi va trebui sa continuam sa traim aici.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#autostrazi Romania, #pasarela prabusit cale ferata, #scoli Romania , #infrastructura