Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Solutia de iesire din criza: Banii straini sa umple gropile din sosele (Video)

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 03 Februarie 2011, ora 09:15
2662 citiri
Solutia de iesire din criza: Banii straini sa umple gropile din sosele (Video)
Foto: ziarmm.ro

Romania ar urma sa atraga circa 4-5 miliarde de euro, investitii straine directe, bani care ar trebui sa intre in infrastructura, daca vrem sa avem o sansa pentru a atrage si mai multi investitori.

"Pentru acest an noi preconizam ca investitiile straine directe vor ajunge undeva la 4-5 miliarde de euro, iar pentru ca acesti bani sa aiba un impact cat mai mare in economie cred ca ar trebui bagati in infrastructura", a declarat, intr-un interviu in exclusivitate pentru Ziare.com, Fabio Mucci, analist economic al Unicredit Bank pentru regiunea Europei Centrale si de Est.

Soselele stirbite au ajuns sa fie cel mai mare cosmar al investitorilor straini care au venit la noi in tara pentru a dezvolta un business, motiv pentru care, odata iesiti din gropile Romaniei, acestia au plecat la vecinii nostri.

Visul de aur, coclit de criza

Dupa ce inainte de criza investitorii urmareau "visul de aur" axandu-se pe sectoare precum constructii sau imobiliare, acum acestea raman un pic in ceata fara prea mari sanse de crestere.

"Una din acele vulnerabilitati tine de capacitatea scazuta a tarii noastre de a atrage fluxuri de capital strain in sectoare precum cel de manufactura, nu numai in constructii sau real-estate", a mai spus economistul UniCredit.

Potrivit lui, daca am fi facut precum polonezii sau germanii si stiam sa orientam o buna parte din banii veniti catre manufactura, altfel s-ar fi simtit criza pe plan local. De asta Romania ar trebui de acum sa creeze stimulente pentru a atrage banii straini.

In conditiile in care modelul de crestere economica a Romaniei s-a bazat ca si in alte state pe exporturi, acesta a devenit nul cand a venit criza. Acest fapt se reflecta si in cifrele legate de regiunea noastra. 24% din exporturile facute de Europa Centrala si de Est ajungeau in Germania. Chiar daca aceasta este acum locomotiva Europei, in perioada de criza nu a mai putut trage un tren plin de greutati economice.

Agricultura este pe aratura

Cand vine vorba de agricultura, Romania are acest sector mult pe aratura, avand in vedere ca la noi aceasta depinde foarte mult de capriciile meteorologice. Lipsa unui sistem de irigatii, dar si utilajele invechite fac din acest sector o fata frumoasa imbracata urat, de care toti se feresc.

"Desi Romania are un potential imens pentru agricultura, la fel cum aceasta ar putea influenta foarte mult mersul economiei, investitorii straini prefera sa se fereasca de acest sector pentru ca nu ofera profituri atat de mari precum alte sectoare. Spre deosebire de noi, Polonia are o agricultura puternica. De aceea acel stat a avut puterea sa atraga multe investitii straine directe", apreciaza Mucci.

Vulnerabili din cazua exceselor de dinaintea crizei

O buna parte a deceniului trecut am pierdut-o consumand cu ajutorul unor bani pe care nici nu-i aveam, asa au cunoscut romanii perioada lor de glorie a creditarii pentru care acum trag ponoasele. Totodata, nici macar nu ne-am chinuit sa atragem capital strain pentru a face investitii, iar acum, cand vrem sa atragem, nimeni nu ne mai da fie pentru ca este o finanatare prea scumpa, fie pentru ca nu mai suntem credibili.

"Acordul cu FMI a fost un punct foarte important pentru stabilizarea economiei romanesti. Acesta ofera o anumita credibilitate Romaniei din punct de vedere al investitorilor. Acordul anterior a fost foarte folositor in perioada de varf a crizei pentru a stabilizat sentimentul economic in Romania", ne-a mai spus Fabio Mucci.

In prezent, este foarte multa lichiditate in jurul nostru, bancile au foarte multi bani, dar problema este lipsa de cerere, cea care ar trebui sa ajute la restartarea motoarelor economice.

"Pe termen scurt, Romania ar trebui sa isi prezerve stabilitatea, pentru ca pe termen mediu se stie ca tara aceasta are un potential foarte mare. Totodata, ar trebui sa isi imbunatateasca si competitivitatea si sa incerce sa atraga cat mai multe fonduri structurale", afima bancherul.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#instrastructura investitii gropi, #comert imobiliare manufactura, #agricultura irigatii , #infrastructura
Comentarii
Poza mitiro
mitiro
rank 4
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Ce spune acest bancher nu se poate realiza in Romania decat cu acceptarea de catre toate partidele a unui plan strategic de dezvoltare a tarii! Dar cum s-a vazut , desi toti au semnat pactul pentru educatie, la adoptarea legii nu s-au mai putut intelege!