Trenul nu mai vine, ia bicicleta. Cat de bun e planul Guvernului pentru caile ferate

Vineri, 30 Mai 2014, ora 07:53
9319 citiri
Trenul nu mai vine, ia bicicleta. Cat de bun e planul Guvernului pentru caile ferate

Guvernul pregateste masuri radicale pentru restructurarea retelei feroviare, printre care se numara si inlocuirea cailor ferate cu... piste pentru biciclisti. Analistii sunt impartiti in ceea ce priveste aceasta masura, care este privita fie ca o "poveste fantezista", fie ca o alternativa viabila.

In sedinta de miercuri, Executivul a avut o prima lectura a memorandumului cu tema "Masuri pentru eficientizarea sectorului de transport feroviar necesare pentru aprobarea Master Planului General de Transport al Romaniei".

Dintre propunerile incluse in document, Guvernul a mentionat pe site doar cateva:

- concentrarea pe o retea feroviara mai restransa;

- stimularea competitivitatii in atribuirea contractelor de servicii publice;

- introducerea indicatorilor de performanta in finantarea serviciilor publice de transport feroviar de calatori;

- programe de reducere a costurilor.

Problemele retelei feroviare, readuse la lumina de protestul CFR - Situatii similare in Bulgaria si Ungaria

La o analiza mai profunda, putem observa ca memorandumul explica problemele cu care se confrunta transportul feroviar din tara noastra si identifica principala sursa a pierderilor din sistem: rutele necirculate si ineficiente.

In consecinta, Guvernul propune ca masura radicala inchiderea acestor linii si amenajarea unor piste de biciclete pe acele trasee.

"Linia de cale ferata (ineficienta - n.red.) ar trebui inchisa, dar poate fi utilizata in continuare ca si artera pietonala sau ca pista de biciclisti". Metoda "ar rezerva terenul pentru o posibila reamenajare in viitor a caii ferate, in situatia in care cererea de transport pe cale ferata va reveni", potrivit memorandumului (paginile 48-49 din Anexa 3).

Transformarea liniilor ferate in piste pentru biciclisti este ultima solutie pentru rutele necirculate si ineficiente. Mai intai, statul va incerca sa le inchirieze unor operatori privati.

Daca operatiunea va esua, atunci se va face transferul catre un sistem de transport local si amenajarea ca linie de "tramvai usor", iar in ultima instanta, sectiunea de cale ferata poate fi transformata "intr-o conexiune rutiera".

Mai mult, memorandumul arata starea deplorabila a sistemului feroviar si propune desfiintarea intre 25 si 40% a liniilor existente in prezent.

Sursa: Master Planul pentru Transporturi

O fantezie?

Analistul Aurelian Dochia sustine ca inlocuirea liniilor ferate cu piste pentru biciclisti este "o fantezie".

"Cred ca eficientizarea trebuie sa treaca si printr-o etapa de revizuire a retelelor, deoarece in orice restructurare, la orice companie de transport, acesta este primul lucru care se face. Trebuie sa vezi mai intai care sunt rutele viabile si care sunt cele care provoaca pierderi si sunt irecuperabile. Mi se pare corecta decizia.

Logica ar trebui sa fie sa se incerce intai sa se gaseasca un operator privat care sa fie dispus sa o inchirieze, Iar daca nu, sa fie inchisa. Povestea cu pistele de biciclete e destul de fantezista, in majoritatea locurilor pe unde sunt retele de cale ferata nu exista cerere pentru trafic de biciclete asa de mare incat sa merite o investitie in zona asta", a declarat Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Analistul sustine ca renuntarea la o parte din retele ar putea sa reduca pierderile pe de o parte, iar sumele disponibile pentru investitii sa fie concentrate pe segmentele care sunt intr-adevar utilizate si necesare.

"Este un paradox ca, desi in Europa se insista pe folosirea intr-o masura cat mai mare a caii ferate, avand in vedere avantajele, mai ales din punct de vedere al mediului, la noi ele sunt de multe ori neglijate in discutiile despre retelele de transport si ar trebui sa capete importanta cuvenita in strategiile Guvernului", a punctat Aurelian Dochia, care considera ca si daca se inchid 40% din liniile ferate, acest lucru nu va afecta securitatea nationala, in ciuda faptului ca reteaua feroviara este importanta din punct de vedere strategic.

"Daca ne uitam pe harta, astia 40 la suta reprezinta linii secundare, care au fost dezvoltate intr-o vreme in care nu existau alternative pentru transport. Nu merita sa tii o linie de cale ferata in momentul in care exista un drum paralel cu ea, mult mai circulat si mai la indemana. E directia corecta, daca estimarile privind traficul si perspectivele de trafic sunt corecte si bine fundamentate.

Nu vor fi probleme cu securitatea nationala pentru ca nu mai suntem ca in urma cu un secol, cand aveai nevoie de reteaua feroviara inclusiv din punct de vedere militar. Acum exista cu totul alta tehnica si alta tehnologie", a sustinut analistul.

Si totusi, masura poate fi implementata cu succes pe distante scurte

Augustin Hagiu, consultant in transporturi, sustine ca in momentul in care anumite componente de infrastructura nu mai sunt fiabile, iar studiile arata ca nici pe termen mediu sau lung nu poate fi revigorat traficul feroviar, exista mai multe solutii care pot fi adoptate.

"Una dintre ele este eliminarea completa si, de ce nu, aparitia in locul lor a unor piste pentru biciclete. Este o practica pe care nu am mai intalnit-o in Romania, dar exista in alte state UE. Insa acest lucru se poate face doar pe distante scurte.

Daca vor aparea piste pentru biciclete in locul cailor ferate ele vor fi dezvoltate in jurul unor orase mai mici sau mai mari, legate de fostele zone industriale. Dar asta daca studiile arata ca nu mai pot fi revitalizate cumva", a opinat Augustin Hagiu, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste transportul de marfa, desfiintarea sau infiintarea liniilor nu mai poate fi facuta doar pe estimari privind dezvoltarea economica a zonei sau a regiunii, sustine consultantul.

"In schimb, trebuie sa ne bazam pe conceptul de intermodalitate si multimodalitate. Daca e nevoie sa dezvoltam infrastructura feroviara, impusa si de directiva europeana a sistemelor inteligente integrate de transport, trebuie sa ne gandim ce putem face noi, ca tara, sa atragem un flux mai mare de marfuri", a subliniat Augustin Hagiu.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#piste biciclete linii ferate, #cai ferate piste biciclete, #piste biciclete rute tren , #infrastructura