China, noul supererou financiar al Europei. Dar vrea sa ajute?

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 14 Iulie 2011, ora 07:21
3265 citiri
China, noul supererou financiar al Europei. Dar vrea sa ajute?
Foto: fhlbsea.com

Europa este intr-o groapa financiara care pare ca se adanceste din ce in ce mai mult si, cu toate acestea, asteptarile se indreapta spre Germania, care inca mai este considerata locomotiva regiunii.

Un ajutor financiar substantial, care ar putea scoate UE din probleme ar putea veni din partea Chinei, care, in momentul de fata, are rezerve valutare de 3,2 trilioane de dolari (peste 2,25 trilioane de euro). Intrebarea este: vrea China sa resusciteze o economie ca si moarta?

Este clar ca niciuna din tarile considerate puteri economice din Occident nu au ajutat pana acum partea de sud a Europei de dragul vreunei solidaritati fratesti. Exista interese foarte mari care tin de bancile germane si franceze, considera analistii chestionati de Ziare.com.

"Germania a obosit sa mai preia din datoriile si problemele pe care le-au provocat celelalte state din zona euro, dar daca va trebui sa intervina din nou o va face. Chinezii ar putea investi in zonele puternic afectate financiar si Germania chiar ar saluta un asemenea gest, dar nu ar fi de prea mare ajutor", a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar.

Desi are capacitatea financiara de a rezolva o parte din problemele Europei, Baltazar nu crede ca se poate vorbi despre China ca fiind un nou FMI. "Odata ce ajuta aceasta zona, ar putea pune conditii pentru banii dati, dar acestea vor fi nescrise. Nu se poate vorbi despre un nou FMI pentru ca aceasta institutie are legaturi si obligatii politice mult mai stranse decat ar avea China", a mai mentionat analistul financiar.

Europa este in dezastru

Marti seara, Europa a mai avut parte de o surpriza neplacuta, dupa ce agentia de rating Moody's a plasat Irlanda in categoria de risc "junk". In principiu, aceasta este cea mai riscanta categorie in care poate fi plasata o tara, asta inseamna ca niciun investitor nu doreste sa riste investitii in aceste state.

"China s-ar putea implica in situatia din sudul Europei, dar nu foarte mult pentru ca Europa este intr-un dezastru financiar foarte mare. China nu se poate expune la asa ceva, pentru ca noi ne-am bagat in aceste probleme din cauza statului asistential", ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu, care crede ca s-a ajuns aici din "destrabalarea" pe bani publici a tarilor care acum au probleme.

Un alt motiv pentru care s-a ajuns in situatia de fata este reprezentat de statele care au fost atat de binevoitoare si au preluat ravagiile facute de domeniul privat, in special de sectorul financiar bancar.

"Din acest motiv au crescut si datoriile suverane, iar situatia in care se afla Europa nu prea mai are remediu. Se indreapta sigur spre prabusire", a mai spus Serbanescu.

Interesele primeaza

"Cu cat Grecia va falimenta mai repede, cu atat va fi mai bine pentru Europa. Va fi un proces dureros, dar macar stim ca nu va mai dura atat de mult si va costa si mai putin. Toate aceste imprumuturi care s-au dat pana acum au avut un singur scop, sa salveze bancile germane si franceze care au o expunere foarte mare acolo", a mai spus analistul financiar.

Din punct de vedere financiar, Europa este atacata pe doua fronturi: in vest are Irlanda, despre care se stia ca are probleme mari, si in sud unde Italia tocmai s-a "aliat" cu tarile de aici care au, la fel, dificultati uriase in a-si plati datoriile. Daca nordul nu se distanteaza de situatie va fi si el atras in vartejul financiar.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#China Europa, #probleme financiare, #Grecia Italia Irlanda , #macroeconomie