Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine impinge leul la vale (Opinii)

Marti, 15 Mai 2012, ora 23:15
3875 citiri
Cine impinge leul la vale (Opinii)

N-am avut niciodata impresia ca venirea la putere a USL va face ca laptele si mierea sa se reverse in spatiul mioritic. Dimpotriva!

Am fost convins ca alianta de circumstanta de dreapta catre stanga, cu sau fara voie, singura si nesilita decat de cei care i-au favorizat ascensiunea fulminanta pe care a inregistrat-o in perioada de curand petrecuta, va calca vartos in strachini imediat ce se va pomeni in fruntea dregatoriilor tarii.

M-am asteptat totusi ca acest debut sa fie ceva mai circumspect si ca noii titulari ai executivului romanesc sa paseasca cu mult mai multa bagare de seama pe gheata subtire a unei economii inca destul de fragile si a unei cresteri economice inca destul de putin consolidate. Pentru ca in asemenea context nu poti sa gresesti de prea multe ori, inainte de a o lua la vale.

Lasam deoparte balbaielile legate de nominalizarea unor ministri care au dat impresia, poate gresita, ca premierul a cazut fie in pacatul incropelii, fie nu e pe de-a intregul la carma treburilor, asa cum afirma ritos ca ar fi, si ca pe alocuri nu face decat sa execute masurile care i se dau in plic de catre cei care dirijeaza din culise desfasurarile din arena la vedere.

Desi e posibil ca in principiu primul-ministru sa fie ceva mai bine intentionat decat hienele batrane din spatele cortinei, nu este exclus ca tineretea si lipsa de experienta sa-i joace neasteptate feste. Este greu la 40 de ani sa intelegi si sa stapanesti un joc mult mai complicat si mai dificil decat ai fi crezut ca este cu adevarat.

Ceea ce este deosebit de periculos acum, cu mult mai periculos chiar decat punerea la carma unor institutii a unor agramati sau a unor persoane aflate in conflicte evidente de interese, este riscul populismului. Obstinatia de a arata ca esti neaparat "altfel" decat cei de dinainte, cu orice pret si orice riscuri.

Premierul anunta ritos ca, daca PDL si aliatii vor mari intempestiv salariile, el va proceda in momentul venirii la putere la taierea lor. Din motive de prudenta financiara, desigur.

In loc de asta, ce ne este dat sa auzim? Mariri de salarii la bugetari (e drept ca numai 8%), restituiri de pensii. Mai incolo, cote diferentiate de impozitare care se vor materializa tot prin reduceri ale contributiilor la bugetul de stat, diminuarea CAS la angajatori cu 5%, reducerea TVA la alimentele de baza, renuntarea la unele taxe platite de obeza industrie farmaceutica. O gramada de delicii si bucurii pentru urechile bugetarilor si ale altor categorii.

Nu este prea mult? Mai ales ca nu s-a prea auzit de unde ar proveni resursele care sa acopere gaurile din buget care inevitabil s-ar crea. Decat marirea tintei de deficit, despre care aflam ca a fost convenita si cu FMI. E adevarat ca doar cu o jumatate de gura din partea acestuia. Adica din imprumuturi, nu pentru dezvoltare, ci pentru consum. Ori, probabil, prin renuntarea la putinele obiective de investitii care au mai supravietuit.

Ceea ce putem insa sa vedem acum, cand masurile au fost doar enuntate, este o prabusire a leului in raport cu moneda comunitara. Ceea ce inseamna bani in plus platiti de catre cei care au credite in valuta (si ei nu sunt deloc putini), mariri de preturi semnificative ale unor bunuri de consum (nici ele putine) de import sau avand componente de import.

Si nu e vorba doar de automobile, IT si altele asemenea, ci chiar de mancarea noastra cea de toate zilele, care se importa intr-o proportie considerabila. Nu ne mai gandim la excursii si concedii in strainatate, care sunt apanajul celor alesi.

Pe aceasta cale sunt sanse ca cei 8%, in realitate, minus impozitele si taxele aferente, se vor imprastia mai iute decat fumul sperantelor populare de mai bine.

Desigur, se poate invoca greaua mostenire sau situatia din Grecia sau victoria lui Hollande, dar cu siguranta ca balanta extrem de fina a mecanismului care dirijeaza jocul cererii si ofertei valutare a inregistrat si cavalcada de promisiuni cu tenta electorala a celor care deunazi au venit la putere.

Si exista riscul ca procesul sa se accentueze. Este greu de inteles, de altfel, cum criza lichiditatilor din Grecia, adica o presiune pe euro, produce o crestere a cursului acestuia in Romania.

Sa dea Cel de Sus sa nu reeditam trista performanta a perioadei de dupa decembrie 1989, adica o spirala inflationista care ar putea sa distruga tot ceea ce am realizat pana acum! Traiasca USL, organizatorul si fauritorul tuturor victoriilor noastre!

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#devalorizarea leului, #inflatie Romania, #curs euro maxim istoric, #masuri populiste Guvern Ponta , #macroeconomie