Cipru, la un pas sa ajunga o mini-Grecie

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 04 August 2011, ora 18:43
3031 citiri
Cipru, la un pas sa ajunga o mini-Grecie
Foto: windowoncyprus.com

Cu buzunarele pline de datorii grecesti, Cipru ar putea intinde mana pentru un "maruntis" de cateva miliarde de euro venite de la Uniunea Europeana. Dupa travaliul prin care UE a trecut cu Grecia, acum va trebui sa sprijine si Cipru, care va avea nevoie de un ajutor financiar, nu la fel de substantial ca al elenilor, dar destul de mare cat sa ridice unele intrebari.

Desi este o tara mica, Cipru a reusit sa "zboare sub radarul" UE si s-a ajuns, in final, la concluzia ca, daca nu aterizeaza sub ghidaj european, se va prabusi, mai ales dupa ce tot cabinetul din conducere si-a dat demisia, anunta Business Insider. In ultimele luni, Cipru s-a adancit tot mai mult in criza economica si i-au si fost coborate ratingurile de catre mai multe agentii specializate.

Tara este, de fapt, o victima colaterala in lupta de supravietuire a Greciei, avand in vedere ca economiile acestor doua tari se intrepatrund destul de mult. Cipru este un stat al carui sistem bancar are active de 9 ori mai mari decat PIB-ul (22 miliarde euro, n.red).

Mai toate agentiile de rating au redus calificativele Ciprului, tocmai din cauza expunerii pe care sistemul bancar al acestei tari o are in Grecia. Unul din oficialii Fitch justifica nota prin faptul ca acest stat a fost afectat foarte grav de criza elena, fapt care ar putea afecta finantele publice cipriote.

Expunere periculoasa

Cel putin o treime din activele sitemului bancar sunt incluse in expunere pe Grecia, aici fiind incluse si bancile elene cu subsidiare in Cipru. Aceasta expunere include obligatiuni suverane grecesti de aproape 14 miliarde de euro si alte 5 miliarde de euro de obligatiuni bancare elene. In plus, bancile cu capital majoritar cipriot au imprumutat in Grecia, prin retelele proprii, sume importante companiilor elene, dar si gospodariilor.

Cea mai mare expunere in Grecia este detinuta de trei mari banci cipriote: Bank Of Cyprus, Marfin Popular Bank si Hellenic Bank. "Acestea sunt relativ bine plasate pentru a absorbi impactul unei crize datoriei suverane din Grecia care a atras o reducere de principal asumat de 50% la valoarea nominala a obligatiunilor guvernului grec", a spus Fitch.

Intr-un scenariu mult mai sumbru, in care se preconizeaza ca imprumuturile neperformante ar putea ajunge la o cota de 25%, Fitch estima ca toate costurile pentru a recapitaliza bancile s-ar ridica la 25% din PIB, necesitand mai mult suport.

Bank of Cyprus avertizeaza

Creditorul cipriot anunta, intr-un comunicat, ca "prin aceasta lipsa de reactie riscam capacitatea de refinantare a statului, iar consecintele vor fi imediate si serioase. Exista o amenintare iminenta ca Cipru sa se alature mecanismului de sprijin al Uniunii Europene, cu toate dezavantajele presupuse de aceasta varianta".

Desi Cipru are nevoie de un plan de salvare, acest lucru nu reprezinta un pericol iminent pentru sursele de finantare ale UE, pentru ca economia locala reprezinta numai 0,2% din PIB-ul blocului comunitar. Astfel ca, pachetul de finantare pentru aceasta mica tara nu ar trebui sa fie mai mari de cateva miliarde de euro.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Cipru Grecia, #plan salvare UE , #macroeconomie