Cum va arata economia peste zece ani?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 11 Septembrie 2010, ora 08:35
3220 citiri
Cum va arata economia peste zece ani?

In ce directie o va lua economia globala in urmatoriul deceniu? Ce se va intampla cu economia subterana si in ce fel ne va influenta stilul de viata?

Robert Neuwirth, autor al lucrarii "Shadow Cities: a billion squatters, a new urban world" (Orasele din umbra: un miliard de locatari ilegali, o noua lume urbana), a incercat sa previzioneze, pentru Forbes, in ce directie o va lua economia globala, sub impulsul cresterii accelerate a economiei informale.

Neuwirth este de parere ca acesta este deceniul orasului "do-it-yourself", in conditiile in care, deja, peste 800 de milioane de persoane, adica aproape unul din sapte oameni, locuiesc in cartiere de baraci din carton si alte materiale gasite intamplator, nu au acces la apa, canalizare si electricitate.

Nu exista niciun guvern sau miliardar in intreaga lume cu fondurile sau dorinta necesara pentru a face ca aceste comunitati improvizate sa dispara, construind locuinte noi.

Tendinta este de crestere exponentiala a oraselor de carton - cate 16.000 de persoane pe zi, releva un studiu ONU, in asa fel incat, pana la 2020, vor exista 889 de milioane de persoane traind in saracie lucie.

In mod similar, peste jumatate dintre muncitorii lumii - adica 1,8 miliarde de persoane - isi castiga venitul in piete stradale neautorizate si alte afaceri neinregistrare, fara licenta si neincluse in statisticile oficiale.

Numarul acestora va creste pana cand vor reprezenta doua treimi din intreaga formta de munca de pe glob, pana in 2020, potrivit Organisation for Economic Co-operation and Development. Niciun guvern sau multinationala nu poate rivaliza cu acest nivel de creare a locurilor de munca.

Prin urmare, conchide autorul, viitorul apartine oamenilor din cartierele sarmane si pietele improvizate.

Nu va imaginati ca este un fenomen limitat la Africa, Asia si America Latina: si in Europa si SUA pietele improvizate vor creste exponential in urmatorii zece ani. In timp ce economia conventionala va stagna pana in jurul anului 2015, economia subterana se va dovedi un motor economic puternic, ajutand oamenii sa supravietuiasca in vremuri economice tulburi.

Pana in 2020, puterea economiei subterane - provenind fie din comunitati, fie din afaceri cvasi-legale -, va rivaliza cu cea a Statelor Unite, si va reprezenta cea mai buna sansa pe care o are planeta pentru crestere economica durabila, crede expertul Robert Neuwirth.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#previziuni economie, #economie criza, #criza economica , #macroeconomie