De ce ar fi mai bun 2014? (Opinii)

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 10:10
2079 citiri
De ce ar fi mai bun 2014? (Opinii)

Anul in curs, comparativ cu ultimii cativa de cand criza macina tara, nu a fost - vorba lui Caragiale - nici asa, nici altminteri. Din destule puncte de vedere.

Desi gruparea politica USL a emis date statistice din care rezulta o timida crestere economica, cetateanul de rand continua sa-si pipaie dezolat, ba chiar intrigat, portofelul devenit pe zi ce trece tot mai anorexic.

Cauzele acestui subred nimic "nou sub soare" sunt multiple. Cu toate ca divinitatea a pus in traista nationala un an agricol bun, industria si oarecum sectorul serviciilor se zbat in neputinta. Ceea ce nu s-a taiat si vandut sub forma de fier vechi marilor amatori de rugina "aurifera" (Turcia, China) isi asteapta randul cu resemnare.

Lipsa unor programe coerente si eficiente din partea Guvernului, cel putin pe termen mediu, de a comercializa in profit pe marea piata euro - mondiala a devenit o axioma. In schimb, statul a continuat in 2013 sa mizeze in colectarea de lichiditati pe sectorul privat.

Majorarea salariului minim incepand cu prima zi din 2014 il va impovara si mai mult pe afaceristul particular. Astfel, acestuia, facand parte cu precadere din segmentul intreprinderilor mici si mijlocii, ii raman la indemana trei alternative: refugiul accentuat in evaziunea fiscala (oricum uriasa si departe de eradicare), extinderea programului de 4 ore in cartea de munca, 8 lucrate, sau lacatul pe usa.

Majorarea accizelor, noi taxe patentate ad-hoc prin ordonante, impozite ridicole. Iata cateva parghii indelung si eficient probate de catre toate guvernarile postdecembriste. Din nefericire, cu certitudine, practica scumpirilor multilateral dezvoltate va continua in noul an. In pofida unui lung prilej de ocari (mai mult sau mai putin sonore) si de ipoteze (inutile).

Meniul de austeritate va fi indulcit cu un dublu "catering" national- electoral prilejuit de europarlamentarele din vara viitoare si cursa pentru un mandat la Cotroceni. Opera politica nu va fi deloc o panza tip natura moarta.

Molecula USL se va diviza cel mai tarziu in primavara. Clasicul atom de dreapta - PNL - va trece in Opozitie. Celalalt va atrage electroni udemeristi si diaconisti, PC-ul ramanand la bordul puterii. Romania va fi si in 2014 sub semnul zodiacal al "superficiului". Adica undeva intre superficialitate si artificiu. Sau, daca (nu) vreti, sacrificiu.

Poate fi 2014 mai bun? Cine risca un raspuns?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#previziuni 2014, #divizare USL, #usl opozitie, #evolutie economie 2014 , #macroeconomie