De la cititori: Suma zero

Vineri, 13 August 2010, ora 23:26
2704 citiri
De la cititori: Suma zero
foto: .bargaineering.com

Vazand, in comentariile din ziare, cititori, probabil preponenti (constienti sau inconstienti) ai lozincilor luptei de clasa, tunand si fulgerand contra marilor corporatii internationale, pentru exploatarea amaratilor de muncitori, m-am decis sa propun cateva idei care sa puna acest aspect intr-o lumina diferita.

O corporatie e o grupare de indivizi care pun bani impreuna pentru a realiza un anumit obiectiv, de obicei major. Acesti bani, sub forma de actiuni, sunt folositi pentru a cumpara utilaje, a duce cercetari, pentru a fabrica, a vinde, si pentru suportul dupa vanzari (service).

Numai asa se pot fabrica masini, avioane, utilaje industriale etc. E o metoda de "colectivizare" a investitiilor pentru obtinerea de capital. (Capital nu inseamna numai bani.)

Pentru a forma o corporatie trebuie sa obtii binecuvantarea guvernului, care se va complace in a-si tine o mana in buzunarul corporatiei.

Corporatiile mai sunt cunoscute sub diverse nume, toate persoane juridice cu statut bine definit: societate pe actiuni, companie pe actiuni, societate anonima, AG (Aktien Geseltschaft), Limited Company, Ltd. etc.

Logica e simpla. Un individ singur nu va fi capabil, niciodata, sa creeze un avion, un automobil, numai prin puterea si talentul propriu. Aici intervine elementul fortei de asociere!

Cand ai primit o slujba buna de la un om sarac?

Bineinteles, aceste corporatii angajeaza mii de lucratori, de la savantii cercetatori, la maturatorii de dusumele. Desigur, un salariu reprezinta valoarea reala a muncii produse de un individ.

Indiferent cat de gelos ar fi maturatorul de dusumele, niciodata nu va putea concura, in importanta, cu cercetatorul din laboratorul de produse viitoare.

Revenind la ura pentru corporatii, da-mi voie sa te intreb: "Cand a fost ultima data cand ai primit o slujba buna de la un om sarac?"

Adevarul este ca noi toti venim in lume in pielea goala si plecam din ea cam la fel. Poate ai observat ca nu se fac sicrie cu portbagaj.

Indiferent ce dai societatii, primesti inapoi acelasi echivalent. De aici expresia "suma zero", ce dai si ce primesti fiind absolut egale, chiar daca nu iti dai seama.

Maiestriile si cunostiintele accumulate printr-o educatie sau munca de o viata se invechesc, devin perimate si trebuie sa te pui mereu in pozitia de a absorbi cunostiinte noi, ori esti impins la marginea productivitatii. Productivitatea ta iti plateste salariul!

Si judecatorul nu esti tu, ci cumparatorul, acel care va cumpara produsele la care lucrezi tu.

O sora medicala care a absolvit scoala anul acesta, are un fond de cunostinte infinit mai vast decat un doctor care a absolvit medicina acum 25 de ani.

Corporatiile sunt supuse aceleasi legi a sumei zero. Banii care ii iau de la actionari sunt distribuiti in salarii, materii prime, utilaje, cheltuieli de regie si impozite.

Banii pe care ii fac din vanzari sunt distribuiti acelorasi cheltuieli, plus dividendele la actionari, daca treburile merg bine.

Dividendele sunt o recompensa data investitorilor, pentru ca au avut incredere in corporatie, conducerea ei si produsele facute.

Oricine e liber sa participe. Singurele entitati care ignora principiul sumei zero, sunt guvernele.

Ele exceleaza in a lua si niciodata nu vor sa considere intorcand societatii ceea ce trebuie. De aceea vor fi mereu intr-o pozitie de deficit, de aceea vor ignora vointa guvernatilor, luand din ce in ce mai mult, de acolo de unde nu se mai poate lua aproape nimic.

Ce frumos suna sa dai vina pe corporatii!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#functionare corporatii, #corporatii locuri munca , #macroeconomie
Comentarii
Poza Dick-Dubya
Dick-Dubya
rank 1
D-le Julian Chitta, dupa modul cum ai conceput articolul ( jumatate adevar, jumatate NE-adevar, ca sa nu spun minciuna ) trag concluzia ca...