Grecia a fost salvata. Italia pune acum in pericol viitorul zonei euro?

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 11:51
2636 citiri
Grecia a fost salvata. Italia pune acum in pericol viitorul zonei euro?

Teama de contagiune a zonei euro, din cauza problemelor economice ale Greciei, asociata cu problemele Italiei, ii ingrijoreaza pe oficialii UE. Viitorul Europei este pus in joc.

Desi liderii europeni au ajuns, joi, la un acord pentru salvarea Greciei, aceasta urmand sa primeasca un nou imprumut la o dobanda mai mica si pe mai multi ani, apele nu se vor linisti nici in urmatoarea perioada. Ramane de vazut cum vor reactiona pietele si daca imprumutul acordat Republicii Elene, de 158 de miliarde de euro, pe 30 de ani, va indeparta temerile ectului de domino.

Daca problema Greciei pare, cel putin teoretic, rezolvata, macar in linii mari, liderii UE mai au si alte ingrijorari pe lista. Una dintre ele este slabiciunea politica si economica a Italiei, care, combinata cu cea a Europei, ar putea provoca o catastrofa de proportii istorice. O slabire economica de proportii uriase a Italiei ar poate duce la distrugerea euro, scrie CourrierInternational.com.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a aratat, la summit-ul de joi, ca s-a ajuns la o concluzie si in privinta Irlandei si Portugaliei, nu doar in cea a Greciei.

"Cu privire la celelalte doua tari, Irlanda si Portugalia, vom reduce dobanzile imprumuturilor oferite de FMI si de institutiile internationale, dar vom exclude participarea sectorului privat", a mai spus Sarkozy.

Si totusi, Italia ridica semne de intrebare

Italia are deja un program de austeritate stabilit, insa acesta ar fi putut fi mai bine gandit, astfel incat sa fie mai putin bazat pe cresteri fiscale. Votul Parlamentului din Italia, cu privire la acest program de Austeritate, care s-a dat precipitat, pe 15 iulie, are toate sansele sa nu aiba efectul dorit, deoarece transforma Italia intr-o miza importanta in ansamblul general al crizei care s-a creat in jurul monedei euro.

Acest "haos" a fost declansat de impresia ca guvernul italian nu a putut sa raspunda in mod eficient la evenimentele din ultima perioada si ca instabilitatea politica ar putea dura chiar si dupa eventuala cadere a acestuia.

Criza euro are ca fundament slabiciunea afisata in uniunea monetara. Faptul ca Italia ar putea cadea in capcana crizei datoriilor a schimbat toate scenariile legate de criza monedei euro. Grecia, Irlanda si Portugalia au impreuna doar 6% din PIB in zona euro, dar, cu Italia si Spania, se ajnge la o treime din PIB. Astfel, daca luam in calcul problemele Italiei, intr-adevar, viitorul Europei este in joc acum. In ciuda deciziilor luate de autoritatile din Italia, tara nu a iesit din impas, caci are nevoie de solutii solide.

Pentru a face acest lucru, este nevoie de timp, iar economia Italiei s-ar putea aseza numai dupa ce s-ar veni cu solutii la intreaga criza europeana. Zona euro are nevoie sa gaseasca instrumente care sa-i permita sa se asigure ca situatia din tarile mici poate fi imbunatatita.

Dincolo de solutii tehnice - inclusiv consolidarea Fondului de Stabilitate Financiara Europeana, lucru pe care Germania incearca sa-l impiedice de luni de zile, desi fondul in sine este condus un german - este necesar sa se arate solidaritate. Interdependenta in zona euro nu mai trebuie dovedita.

Daca cetatenii europeni se simt afectati de politicile din alte tari, dorinta de a reduce toate legaturile vor deveni inevitabile. In ultimii ani, cu totii am preferat sa incredintam viitorul Europei mai degraba guvernelor decat organizatiile comune (cum ar fi BCE). Din pacate, rezultatul este dezamagitor. Insa, acum, numai guvernele pot redresa acum aceasta situatie. Toata Europa spera ca acestea sa o faca si repede.

Care este situatia din Italia

Italia are datorii estimate la 120 la suta din produsul intern brut pentru acest an, cele mai mari din zona euro dupa Grecia. Avand in vedere acest lucru, guvernul Italiei a reusit sa ajunga la o intelegere privind un program de masuri de austeritate in valoare de 47 de miliarde de euro.

Datorita acestuia, Italia spera sa scape de deficitul bugetar, estimat la 3,9 procente in 2011, pana in anul 2014.

Planul de austeritate a trecut saptamna trecuta si de Senat si de Camera Deputatilor. Rapiditatea cu care a fost votata legea este una neobisnuita pentru Italia, presedintele Giorgio Napolitano vorbind despre un "miracol".

Italienii nu au dat prea multe detalii despre continutul pachetului de masuri de austeritate. Se stie dar ca este impartit in patru parti: primul este dedicat reducerii costurilor aferente politicii, cum ar fi salariile parlamentarilor, folosirea masinilor si a avioanelor de stat.

A doua parte cuprinde masuri generale pentru reducerea cheltuielilor, in timp ce a treia se refera la veniturile din taxe si impozite. A patra parte este dedicata masurilor menite a spori dezvoltarea economica.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#economie Italia, #viitor euro, #zona euro, #probleme euro , #macroeconomie