Ziare.com

Irlanda preia presedintia UE. Se va schimba Europa din temelii? (Video)

Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 08:14

   

Irlanda preia presedintia UE. Se va schimba Europa din temelii? (Video)
De la 1 ianuarie 2013, presedintia Uniunii Europene va fi preluata, conform regulilor rotatiei bianuale, de Irlanda. Putina lume a bagat de seama evenimetul si putine ziare s-au obosit sa-l comenteze.

Arta de a vorbi frumos

La sfarsit de an, reprezentantul Ciprului, tara care a detinut aceasta presedintie timp de un semestru, a facut o frumoasa declaratie publica, ceva care seamana ca doua picaturi de apa cu declaratiile altor presedinti de pana acum - comenteaza La Tribune.

"Ambitia noastra a fost sa facem pasi inainte in problema integrarii europene si cred ca rezultatele importante obtinute sub presedintia noastra sunt o dovada a succesului atins in acest domeniu". Acestea sunt cuvintele cu care s-a felicitat singur reprezentantul cipriot pentru afaceri europene, domnul Andreas Mavroyannis.

La randul sau, reprezentantul Irlandei, care va prelua presedintia, a anuntat si el ca va promova cresterea economica si va lupta pentru scaderea somajului.

N-a explicat cu ce arme va lupta ca sa-i ajute pe somerii intregii Europe si nici ce fel de parghii tine in mana, ca sa promoveze cresterea economica, ravnita de toti economistii continentului.

Ar fi greu sa ceri acestor state mici sa faca ce n-au putut face conducatorii marilor puteri economice ale Uniunii, dar nici nu putem trece cu vederea faptul ca Ciprul lasa in urma lui o Europa cam lipsita de buget si cu multe balante incurcate.

Ciprul si propriile sale interese

Asta formal. In fond, nici Ciprul si nici Irlanda n-au cum sa-i cheme pe toti la ordine in problema bugetului, facand un summit spectaculos, la care sa stea Europa smirna.

Nici macar doamna Merkel si domnul Hollande, care au pus umarul lor greu si au facut summitul necesar, n-au obtinut alt succes, decat numai o amanare, atat cat trebuie, ca sa-si petraca oamenii revelionul in liniste.

Adevarul este ca, daca Ciprul si-ar face un bilant al perioadei cat a prezidat UE, s-ar pomeni prizonierul propiilor interese. Caci ce fel de presedintie este asta cand ii conduci pe altii, de la care tocmai astepti sa-ti pice ajutoare de 60 de miliarde de euro, ca sa te descurci cu propriile tale datorii suverane?

Sa fim seriosi. Ciprul, care a obinut "rezultatele importante sub presedintia sa" avea mai putina autoritate in cadrul Uniunii decat avusesera predecesorii sai, respectiv Polonia si Danemarca, doua tari care nici macar nu sunt membre ale zonei euro.

Noroc cu Germania

De fapt, atat presedintia Ciprului, cat si cea a Irlandei au marele noroc ca le face temele Germania, cu puterea ei economica, lasandu-le lor un fel de rol decorativ, ca spectatori de lux.

Nu gresim daca asemuim acesti presedinti turnanti ai UE cu demnitarii blzantini de odinioara, care trebuiau tratati cu cel mai mare respect la curtile europene, desi stia toata lumea ca puterea lor este nula, iar rolul de simpla eticheta se marginea la impresionantele straie orientale, nemaivazute in intreg occidentul, decat poate in ilustratiile celor 1001 de nopti.

Din pacate, uneori ne facem iluzii. Ni se pare ca vom fi mai bine sprijiniti de o conducere sau alta, care ii va pune Europei piciorul in prag, obligand-o sa ne respecte interesul.

Este destul sa ne amintim cum am fost sprijiniti noi cu multa bunavointa in problema Shengen, de catre multi presedinti ai UE, dar n-am intrat acolo, pentru ca hotararile le luau cei puternici, nu cei aflati la pupitru.

Sarcina onorabililor presedinti schimbati din sase in sase luni este sa faca declaratii cand incep mandatul, sa traga concluzii privind succesele obtinute atunci cand il termina si sa-i incurajeze pe cei care isi inchipuie ca pot pune speranta in ei.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1933 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnul Pitigoi face exercitii de ironie sarcastica pe seama

presedentiei semestriale a UE:

"Sarcina onorabililor presedinti schimbati din sase in sase luni este sa faca declaratii cand incep mandatul, sa traga concluzii privind succesele obtinute atunci cand il termina si sa-i incurajeze pe cei care isi inchipuie ca pot pune speranta in ei."

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor