Mai propasim vreodata? (Opinii)

Duminica, 10 Martie 2013, ora 23:14
7512 citiri
Mai propasim vreodata? (Opinii)

Sectorul bugetar, unul din punctele de pornire a nemultumirilor declansate in vara lui 2010, continua sa suscite interesul actualei guvernari. In sistemul public lucreaza aproximativ 1,2 milioane de persoane.

Cheltuielile de personal prevazute in bugetul pentru acest an sunt de 46,2 miliarde lei (10,2 miliarde euro, la cursul luat in calcul de 4,5 lei pe euro), iar cele cu bunurile si serviciile totalizeaza alte 37,2 miliarde lei.

La prima vedere, aceste 10 miliarde euro alcatuiesc o suma considerabila, dar alocata unui million de angajati. Daca raportam cifra la tunurile financiare date prin coruptie si deturnari de fonduri de catre un singur om, unul din regii asfaltului, Nelu Iordache, prin firma Romstrade, estimate la 665 milioane de euro, totalul pe tara nu mai pare atat de mare.

Oricum, Guvernul Ponta solicita o reducere cu 15% a costurilor de personal prin intermediul taierilor de cheltuieli salariale, a disponibilizarilor sau printr-o combinata a celor doua masuri. O asemenea ajustare in jos inseamna o scadere a cheltuielilor cu 12,5 miliarde lei (circa 2,8 miliarde euro).

Resursele importante colectate la buget ar trebui cautate in alta parte de catre ministrii de resort. De exemplu, daca nu la micsorarea, ca de eradicare nici nu poate fi vorba, macar la limitarea proportiilor evaziunii fiscale. Care sunt uriase.

De la negotul cu fructe si legume, lemn, flori, pana la tranzactiile de tot felul, unde se factureza un produs si se vand zece.

S-ar putea astfel ridica piciorul de pe cea mai facila si severa pedala de strangere a banilor, numita taxe si impozite. De altfel, aceasta impovaratoare metoda determina coruptia si rostogolirea banilor pe cai ocolitoare de lege. Insa, iti trebuie nu doar vointa, iar Executivul se vede suficient de neputincios in aplicarea unor masuri eficiente pe astfel de teme.

Numai atragerea de resurse prin taxe indirecte, cum ar fi TVA, in ideea ca ele impiedica mai putin cresterea economica, spune multe. Impactul majorarii TVA de la 19 la 24% introduse in 2010 a fost iesit din comun, dovedindu-se devastator pentru mediul romanesc de afaceri.

Tari din UE patrunse de frigul crizei au plusat cu cel mult un procent sau doua la coeficientul TVA (Italia, Cehia, Irlanda, Spania, Portugalia). Pana si cel mai demolat stat- Grecia- a modificat taxa o singura data in patru ani, de la 19 la 23%. Deci, mai putin decat Romania. Doar Ungaria ne intrece cu al sau 27% introdus in ianuarie 2012.

Desi are circumstante justificative (reintregirea salariilor, pensiilor etc.), incercand sa tina sub control echilibrul bugetar dupa efectuarea acestor plati, prin mentinerea unui TVA la un nivel atat de ridicat, Guverul Ponta pune bete in roate crearii de locuri de munca, puterii de cumparare si implicit consumului.

Fragila crestere de 5,5% a salariului net din ianuarie curent, fata de cel din luna similara a lui 2012, este inabusita de inflatie. Fiindca aminteam de angajari, rata somajului (5,78% in februarie) s-a imbunatatit cu un insignifiant 0,04%, comparativ cu prima luna a anului.

Tot peste jumatate de million de oameni nu au serviciu. Este vorba despre cei inregistrati in evidentele statului, numarul lor fiind de fapt mult mai mare. Cu o medie de 10 romani dintr-o suta fara loc de munca, asa cum aflam prin judetele Vaslui, Mehedinti, Dolj, Teleorman, Alba si Galati, e cam greu sa te misti economic.

Ar mai fi un aspect. Autoritatile politice nu vor sau nu pot sa puna piciorul in pragul celor de pe piata externa. Deficitul substantial dintre cat vinde si cat importa Romania cantareste greu.

Sa fi auzit cineva de conditia pusa de Polonia partenerilor comerciali internationali: "iti cumpar un mar, iti vand un mar?". Probabil ca nu.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#reducere TVA, #taxe si impozite, #reducere somaj, #crestere economica , #macroeconomie