Pregatiti-va pentru o economie globala multipolara

Autor: Ana Ilie
Sambata, 25 Iunie 2011, ora 12:30
2490 citiri
Pregatiti-va pentru o economie globala multipolara

Pana in 2025, sase tari emergente vor schimba peisajul economic global pentru totdeauna.

Intr-un moment in care economia globala sufera o criza de incredere, dezechilibre structurale si perspective slabe de crestere, Justin Yifu Lin, economist sef al Bancii Mondiale, si Mansoor Dailami, autor al lucrarii "Global Development Horizons" si manager al echipei de tendinte globale emergente la Banca Mondiala, isi imagineaza, pentru Al Jazeera, cum va arata peisajul economic al urmatoarelor decenii.

Cei doi experti sustin ca economia mondiala se afla in pragul unei schimbari fundamentale - incepe tranzitia catre o economie mondiala multipolara si, mai mult decat atat, "polii" vor fi tarile in curs de dezvoltare.

Pana in 2025, sase economii emergente - Brazilia, China, India, Indonezia, Coreea de Sud si Rusia - vor reprezenta, colectiv, aproximativ o jumatate din cresterea economica globala. In aceeasi perioada de timp, sistemul monetar va inceta sa mai fie dominat de o moneda unica.

Pe masura ce economiile emergente evolueaza pentru a-si ocupa locul la carma economiei mondiale, devine necesara o regandire a abordarii conventionale a guvernarii economice globale. Actuala abordare porneste de la trei premise: legatura dintre puterea economica concentrata si stabilitate; axa nord-sud a fluxurilor de capital; dolarul american este central.

O economie globala multipolara va schimba felul in care lumea face afaceri internationale. Un numar de firme din tarile emergente se afla pe o traiectorie care le va face sa domine sectorul industrial global in care activeaza in decursul urmatorilor ani, la fel cum companiile din economiile avansate au procedat in ultima jumatate de secol.

In anii care urmeaza, aceste firme vor insista pe reforme economice in tarile de origine, servind drept forta de integrare a tarilor lor in finantele si comertul mondial.

Poate ca a venit timpul pentru a avansa in chestiunea unui plan multilateral de reglementare a investitiilor transfrontaliere, lasat in stare incipienta din anii '20. Spre deosebire de comertul international si relatiile monetare, nu exista un regim multilateral care sa promoveze si sa guverneze investitiile transfrontaliere.

Daca pentru moment dolarul american ramane cea mai importanta moneda, aceasta dominatie este in scadere pe viitor. Cel mai puternic competitor este euro, daca eurozona va reusi sa-si rezolve cu succes criza datoriilor suverane. Cu toate acestea, si monezile tarilor in curs de dezvoltare vor juca un rol mai important pe termen lung.

Dimensiunea si dinamismul economiei chineze fac ca renminbi sa fie foarte bine plasat pentru a-si asuma un rol international mai important. In raportul Global Development Horizons 2011, Banca Mondiala prezinta cel mai probabil scenariu legat de valute in 2025 - o situatie multi-valutara centrata pe euro, dolar si renminbi.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#ordine economica mondiala, #economie multipolara, #economie globala , #macroeconomie