Riscul de intrare in incapacitate de plata a Romaniei a scazut

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 22:00
1547 citiri
Riscul de intrare in incapacitate de plata a Romaniei a scazut
Foto: AFP

Costurile pentru asigurarea datoriilor statului impotriva riscului de intrare in incapacitate de plata s-au diminuat, in primul trimestru din acest an.

Astfel, Romania a coborat pe locul 16 in clasamentul tarilor cu cel mai mare risc, potrivit raportului intocmit de firma de monitorizare a pietei financiare CMA.

Costul de asigurare impotriva incapacitatii de plata (credit default swap - CDS) in cazul titlurilor de stat cu maturitate la cinci ani a scazut la 2,311 puncte procentuale, de la 2,902 puncte procentuale, cat era la sfarsitul anului trecut. Astfel, asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari a ajuns la 231.100 de dolari.

De asemenea, probabilitatea cumulativa de intrare in incapacitate de plata a Romaniei s-a diminuat de la 18,7 la suta la 15,3 la suta, in luna martie. Spre deosebire, Grecia, aflata pe locul intai, are o probabilitate de 57,7%.

Portugalia, care tocmai a cerut sprijn financiar din partea Uniunii Europene, se afla pe pozitia a patra in clasament, cu o probabilitate de 40,1%, iar Irlanda, care a primit anul trecut 80 de miliarde de euro de la UE si FMI, se afla pe pozitia a treia, cu o probabilitate de default de 43 la suta. In fata Romaniei se mai afla si Ungaria (16,7%), dar si Croatia (15,5%).

CDS-ul este important deoarece determina randamentul cerut de investitorii straini, in momentul cand achizitioneaza titluri suverane. Cu cat este mai mare, cu atat este mai dificil pentru o tara sa se finanteze, existand riscul de a se bloca si a fi nevoita sa ceara sprijin financiar international.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#risc incapacitate plata Romania, #costuri finantare Romania , #macroeconomie