Roubini: China va avea mari probleme in 2012

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 10:44
2405 citiri
Roubini: China va avea mari probleme in 2012
Foto: gawker.com

Nouriel Roubini, economistul american care a prezis criza in 2008, considera ca, in 2012, China va inregistra o scadere a ritmului de crestere economica, fapt ce va duce la reducerea dobanzilor si la atenuarea restrictiilor referitoare la creditare.

"Piata imobiliara din aceasta tara se prabuseste, iar exporturile scad. Daca nu fac ceva in acest sens, cum ar fi o stimulare monetara sau de creditare, exista riscul ca avansul economiei sa fie sub nivelul de 8%", a declarat Roubini, cofondator al companiei de consultanta Roubini Global Economics, citat de San Francisco Chronicle.

Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 9,2% anul trecut, cel mai slab avans din 2002, pe fondul scaderii pietei imobiliare si a exporturilor, puternic afectate de criza in zona euro.

In plus, banca centrala a coborat luna trecuta nivelul rezervelor minime obligatorii ale institutiilor creditoare, pentru prima oara in ultimii trei ani, iar guvernul a permis celor mai mari cinci banci sa creasca creditarea in primul trimestru.

De asemenea, exista posibilitatea ca cerintele referitoare la nivelul capitalului sa fie mai putin solicitante.

Luna trecuta, pretul locuintelor a scazut in 52 de orase, iar exporturile au scazut la 13,4%, de la 24,5%, in august.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Nouriel Roubini China, #criza ecobomice, #economie China, #crestere economica China , #macroeconomie