Ziare.com

Un roman propune un nou model economic la nivel mondial: Knowledge Economy Pyramid

de Redactia Ziare.com
Marti, 11 Iunie 2019, ora 13:33

   

Un roman propune un nou model economic la nivel mondial: Knowledge Economy Pyramid
Guvernul Coreei de Sud, prin Institutul Coreean de Politici Economice Internationale (KIEP), pune in mod gratuit la dispozitia cititorilor din toata lumea lucrarea unui cercetator roman de la ASE, cu titlul "Piramida Economiei Cunoasterii - transformarea valorii cunoasterii in cresterea productivitatii si competitivitatii".

"Aceasta carte este rodul experientei acumulate, al rezultatelor cercetarii efectuate, al proiectelor derulate si al interactiunii cercetatorului roman cu zeci de specialisti si mai multe institutii reprezentative din Coreea de Sud, pentru implementarea programului international Knowledge Sharing Program", se arata in prezentarea cartii scrise de Octavian Serban, transmisa in exclusivitate Ziare.com.

Descarca aici in mod gratuit varianta electronica a cartii "Piramida Economiei Cunoasterii - transformarea valorii cunoasterii in cresterea productivitatii si competitivitatii".

Citeste textul integral al prezentarii acestei carti:

Lucrarea porneste de la ideea ca peisajul economiei mondiale are nevoie de un nou model economic in care este evidentiat rolul cunoasterii ca resursa valoroasa de dezvoltare pentru stimularea inovativitatii, creativitatii si spiritului antreprenorial, cu efecte directe asupra productivitatii si competitivitatii.

"Acest studiu reprezinta un instrument pus la dispozitia tuturor factorilor de decizie din toata lumea pentru a dezvolta strategia de productivitate si competitivitate luand in considerare frontiera Economiei Cunoasterii (Knowledge Economy) si prin consolidarea capacitatii administrative de coordonare a avantajelor cunoasterii in vederea cresterii economice durabile", se mai arata in prezentare.

Modelul propus, Piramida Economiei Cunoasterii (Knowledge Economy Pyramid), reprezinta o structura robusta care se bazeaza pe cei 4 piloni ai Economiei Cunoasterii, pe care sunt edificate 3 concepte structurale consacrate si extrem de eficiente: Triunghiul Cunoasterii (Knowledge Triangle), Tripla Spirala (Triple Helix), si Specializarea Inteligenta (Smart Specialisation).

Modelul este testat si validat la nivelul a 3 tipuri de economii, foarte diferite - Coreea de Sud, Uniunea Europeana si Romania.

"Unicitatea modelului propus releva faptul ca axul principal creeaza puntea intre educatie si mediul de afaceri (...) Oamenii puternici alcatuiesc societati puternice. Tineti-va bine, cartea va va purta catre limita, si anume granita Economiei Cunoasterii. Cunoasterea nu inseamna putere, cunoasterea este prosperitate!", mai arata sursa citata.

Citeste articolele publicate de Octavian Serban in cadrul rubricii Invitatii Ziare.com.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5322 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bine ca sudcoreienii recunosc un plan valoros ! Ai nostrii ce fac ?

Si se mira parsivii ca romanii prefera sa plece din tara .

 

Nu ai citit articolul?

"Modelul este testat si validat la nivelul a 3 tipuri de economii, foarte diferite - Coreea de Sud, Uniunea Europeana si Romania.
"
Dupa cum vezi in Romania e deja testat si validat.

Ar fi interesant de aflat

cum a reusit sa-si construiasca un model economic in Romania in conditiile in care INS este sub conducerea PSD !

 

Asta nu-l obliga sa-si blocheze judecata proprie .

.........................

Un articol foarte confuz

In primul rind, pare sa fie o traducere mot-a-mot a unui articol din strainatate. Ce-i aia "Economia Cunoasterii"? Bagajul de cunostinte pe care fiecare il are este ca un produs ca oricare altul (1kg de cartofi de exemplu), pe care il administrezi economic: vinzi, licitezi, etc.? Care sint cei "4 piloni pe care se bazeaza piramida"? De ce nu este un cub si este o piramida? Ce inseamna fiecare din cele "3 concepte structurale consacrate si extrem de eficiente"? Sa fiu sincer, toate astea sint cuvinte aruncate alandala pe hirtie ca suna bine.

 

Stimate, d-le nafets,

Puteti afla din lectura economica ce este "economia cunoasterii" despre care "autorul" articolului stie cu siguranta cite ceva...
Puteti afla si ce inseamna cei 4 piloni ai cunoasterii, iar referirea la piramida este logica, deoarece dezvoltarea este punctul de virf al cunoasterii sugerat de virful piramidei, care are cei patru pioloni, ca orice piramida!
Daca nu va pricepeti sau poate din rea vointa - ca postac - nu trebuie sa faceti un deserviciu tarii blamind ceeace nu intelegeti sau nu are culoare politica si aduce beneficiu cunoasterii economice nationale...

D-le Caliman,

Nu postez commentarii din rea vointa ori doar ca sa ma aflu in treaba. In plus, articolul cu pricina si comentariul meu nu are nimic politic. Cerind claritate intr-un articol, nu cred ca face un deserviciu tarii (in fond, ce legatura are patriotismul asta de 2 lulele cu un articol care se vrea stiintific...).

Exista o singura "piramida care are 4 piloane". Se numeste "Witch's Pyramid" care apare in magie. Mai exista o schema piramidala care se numeste "Four Pillars Marketing"; sa fie vorba despre chestia asta?

Tot nu inteleg conceptul: "economia cunoasterii". In postarea Dvs. ulterioara, mentionati ceva de genul "dezvoltare economica bazata pe cunoastere", dar nu cred ca la asta se refera articolul. "Cunoasterea" a ce? A regulilor de market, a legilor, etc.? Nimic stiintific nu se intimpla asa in "necunostiinta de cauza"... Nu sint economist (probabil ca se vede). Vroiam si eu sa inteleg care-i chestia.

1.Orice studiu care face pasi catre intelegerea si transformarea

teoriei in "practica economica aplicata" este salutar.
Din cite cunosc insa, Scoala economica de la Viena a "descoperit" inca din anii 90 ca "dezvoltarea economica bazata pe cunoastere" este paradigma epocii globalizarii!
Nu stiu daca si in ce masura noua lucrare dezvolta sau imbunatateste viziunea scolii de la Viena, sau doar cum se intimpla adesea, devin noutati stiintifice unele mai "vechi" de prin deceniul 9 al secolului trecut!
2.In orice caz, nu poate fi vorba de un "nou model de dezvoltare", deoarece actualul model capitalist - de dezvoltare treptata practicat in UE (si Romania) nu poate corespunde deopotriva UE, Romaniei si Coreii de Sud, care printr-un model special, al dezvoltarii economice rapide" a devenit putere industriala in 3 decenii.
In aceeasi perioada, Estul postcomunist urmind modelul pasiv, lent, clasic, bugetar europen, s-a dezvoltat industrial nesemnificativ in aceeasi perioada, iar UE stagneaza economic, comparativ cu Asia emergenta.
3.Urmare a studiilor proprii privind modelele de dezvoltare capitalista, nu stiu sa existe decit cele doua - clasic european, pasiv, lent si cel asiatic, pro-activ, rapid, care "forteaza" prin tehnici institutionale si economice speciale o dezvoltare economica rapida, de ajungere din urma a tarilor dezvoltate - adica ceeace au facut intr-o generatie tarile "tigrilor asiatici", intre care si Coreea de Sud...
3.Modelul de dezvoltare (sa-i spunem) asiatic - l-am reprodus in urma studiului si propriilor cercetari de "economie aplicata" si l-am propus fara succes guvernului, PNL si altor partide noi, dar fara succes, deocamdata...
Poate ar trebui sa punctam si faptul ca scoala de la Viena nu a elaborat norme, tehnici sau instrumente de lucru, care sa valorifice practic cunoasterea ca motor al dezvoltarii.Deocamdata UE si Romania sint straine de "cercetarea economica fundamentala", capabila de a identifica si construi metode si instrumente care sa valorifice "tehnic- aplicat" cunoasterea pentru accelerarea dezvoltarii economice.Totul a ramas la nivel de teorie - adica la cea de constatare si cerinta (verbala) de a folosi cunoasterea ca motor de dezvoltare.As fi utila Romaniei lucrarea in discutie, daca ar fi de cu totul de alt fel...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor