De ce duduie industria germana (II)

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 18:42
4681 citiri
De ce duduie industria germana (II)
Foto: Ziare.com / Calin Kasper

Unul din motoarele care fac ca economia germana, in momentul de fata, sa functioneze din plin sunt investitiile inteligente, facute din timp, in industria energiilor regenerative.

Cererea tot mai mare de energie din surse regenerabile a dus in Germania la dezvoltarea unor tehnologii ecologice, care sunt recunoscute si tot mai mult cerute si pe piata externa.

S-a realizat pe aceasta cale o noua ramura industriala extrem de eficienta, care exporta tehnologie in toata lumea, s-au creat mii de locuri de munca, poluarea scade si mediul inconjurator este mai bine protejat, in timp ce tara isi asigura o mai mare cantitate de energie ieftina din resurse proprii.

De ce duduie industria germana (I)

Germania are in plan ca pana in anul 2020 sa asigure cel putin 30% din necesarul de energie din resurse regenerabile, ceea ce face ca energia electrica sa fie mai ieftina si sa duca astfel la cresterea competitivitatii industriei sale si a nivelului de trai al cetatenilor ei.

Un exemplu graitor din bransa energiilor regenerabile este cel al firmei Enercon, infiintata in 1984 de Aloys Wobben si specializata in productia de centrale eoliene si care a ramas pana in 1993 la stadiul de mic atelier cu cativa angajati.

In 1993, Wobben a conceput un nou tip de instalatie eoliana, fara reductor, cu elicea montata direct pe rotorul generatorului.

Acest concept revolutionar a dus la un ritm de dezvoltare a firmei Enercon comparabila probabil cu cea realizata de Microsoft.

In 2009, Enercon avea 13.000 de angajati in toata lumea si a realizat o cifra de afaceri de 3,4 miliarde de euro.

Aceasta firma a realizat si cea mai mare instalatie eoliana construita pana in prezent, un gigant care are o putere instalata de 7,5 Mw, cu o inaltime de 200 de metri, cu un rotor de 127 metri diametru si cu o greutate totala de 650 tone.

Firma Enercon a fost si tinta unei actiuni de spionaj, National Security Agency (NSA), din Statele Unite, spionandu-i activitatea cu ajutorul sistemului Echelon, infiintat pentru a spiona initial Uniunea Sovietica si apoi organizatiile teroriste.

Datele au fost transmise firmei concurente din America, Kenetech Windpower Inc. care sustinea ca tehnologia Enercon lezeaza un patent SUA din 1991, al carei proprietar era.

In 2002, patentul american a fost cumparat de General Electric Wind Energy care, in 2004, a purtat discutii cu Enercon, cazand la invoiala si punandu-se astfel capat acestui razboi al patentelor.

O instalatie fotovoltaica de acoperis

In luna noiembrie 2010, am participat la montajul unei instalatii fotovoltaice pe acoperisul unei hale industriale din vecinatatea orasului Frankfurt.

Prin decizia sa, proprietarul, care era totodata si managerul firmei, urmarea sa-si reduca costurile de productie, devenind din consumator, producator de curent electric.

Instalatia fotovoltaica respectiva este conceputa pentru o durata de functionare de minimum 20 de ani, amortizarea completa a acesteia facandu-se in 8 ani de la darea in folosinta.

Apoi, in urmatorii 12 ani instalatia va produce curent gratuit firmei, sporindu-i profitul.

Iata cum o firma, investind inteligent in energiile regenerabile, isi intareste pozitia pe piata, devenind mai eficienta si mai rentabila.

Statul german, care acorda subventii pentru energiile regenerabile, isi imbunatateste si el anumiti parametri din strategia sa de dezvoltare, precum imbunatatirea calitatii aerului din orase, reducerea taierilor de paduri, cresterea independentei si sigurantei energetice.

Orasele germane au avut probleme mari cu calitatea aerului, vara mai ales. Din aceste cauze, UE a amendat primariile multor orase pentru ca nu asigurau cetatenilor lor un aer de calitate, periclitandu-le sanatatea.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#energie verde Germania, #energie regenerativa Germania, #legi energie Germania, #industrie Germania , #microeconomie