Cat de avantajoase mai sunt creditele in franci elvetieni?

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 18:23
3220 citiri
Cat de avantajoase mai sunt creditele in franci elvetieni?

Mai tineti minte creditele in franci elvetieni? In urma cu un an si jumatate, majoritatea bancilor care duceau o politica agresiva de crestere pe partea de creditare aveau in portofoliu astfel de produse de finantare.

La vremea respectiva, creditele in CHF erau cele mai avantajoase de pe piata, asta pentru ca erau purtatoare de dobanzi chiar si de doua ori mai mici decat imprumuturile in euro. Astazi, creditele in franci francezi sunt aproape la fel de scumpe ca cele in lei.

Spre deosebire de vara si toamna lui 2007, cand doar bancile din top 5 nu acordau credite in franci, in prezent doar doua banci isi mai crediteaza clientii in franci: OTP Bank si Garanti Bank.

Aceasta din urma desfasoara chiar si promotii la creditele in franci elvetieni. Prima promotie este pentru imprumuturile de nevoi personale si consta in perceperea unui comision de acordare de doar 1,5%. A doua promotie este tot pentru creditele de nevoi personale, dar de data aceasta este vorba de cele cu ipoteca. In acest caz, comisionul de acordare este de 1%, iar comisionul de analiza dosar este zero. Ambele promotii se desfasoara doar pana la data de 30 iunie.

Promotiile nu aduc niciun avantaj pentru clientii Garanti Bank, mai cu seama ca nivelul dobanzilor este usor mai mare decat cel al creditelor in euro. Astfel, in cazul imprumuturilor de nevoi personale, dobanzile la euro sunt de 12,12%, in timp ce pentru CHF aceasta este de 12,96%, potrivit datelor de pe site-ul oficial.

Creditul pentru nevoi personale cu garantii reale in moneda unica europeana este purtatorul unei dobanzi de 9,06%, in timp ce costurile cu dobanda pentru creditele in franci elvetieni sunt de 9.24%

Daca s-ar contracta un credit in lei, clientul ar trebui s aplateasca o dobanda anuala de 18,54% pentru creditele de nevoi personale cu garantie si 18,48% pentru cele negarantate. Creditele in lei sunt singurele pentru care platesti o dobanda mai mare daca aduci garantii imobiliare.

Diferenta de costuri se pastreaza si in cazul dobanzii anuale efective, care include alaturi de dobanda standard si celelalte taxele si comisioane. DAE pentru un imprumut de nevoi personale cu garantii in lei, calculat pentru perioada maxima de creditare, este de 22,83%, pentru franci este de 11,89%, pentru euro este de 11,69%, iar pentru dolari este 11,36%.

La OTP Bank, diferentele de dobanda intre creditele in euro si cel in franci sunt si mai mari. Astfel, dobanda pentru creditele de nevoi personale in euro este de 11.46%, iar pentru CHF este de 13%. Diferenta este data de marja de profit sau risc a bancii, care pentru franci este de 12,5%, iar pentru euro de 9,5%. Dobanda este calculata in functie de rata Euribor la 3 luni, la care se adauga marja de profit sau risc.

In cazul creditului ipotecar pentru achizitia de locuinte, dobanda pentru euro este de 6,96% (Euribor 3L + 5%), iar la CHF de 8% (Libor 3L + 7,50%). Daca clientul opteaza sa nu plateasca comision lunar de administrare, atunci ratele de dobanda cresc cu 4%. DAE pentru primul credit este de 11,83%, iar pentru al doilea exemplu este de 12,10%.

Un imprumut ipotecar de 92.000 de franci elvetieni, echivalentul a 60.000 de euro, contractat pe 360 de luni are o rata lunara de 876,14 CHF, iar costul total al creditului se ridica la 315.410 CHF (207.898 euro).

Daca se imprumuta echivalentul celor 60.000 de euro in lei, in aceleasi conditii, rata lunara este 502,76 euro, iar costul total al creditului se ridica la 180.995 euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#CHF, #credite franci elvetieni, #credite euro, #comparatie , #Ministerul Finantelor Publice