Ziare.com

Cati bani mai are de platit Romania catre UE si Banca Mondiala

Duminica, 21 Iunie 2015, ora 14:29

   

Cati bani mai are de platit Romania catre UE si Banca Mondiala
Romania mai are de platit, in acest an, 53,9 milioane euro catre Banca Mondiala si Uniunea Europeana, din imprumutul stand-by contractat in 2009, potrivit datelor Ministerul Finantelor Publice.

Din aceasta suma, in luna august vor fi platite 17,1 milioane euro catre Banca Mondiala, bani care reprezinta plati de dobanzi si comisioane, in iunie si iulie neexistand plati.

De la inceputul anului, tara noastra a platit circa 1,806 miliarde euro catre FMI, UE si BM. Cea mai mare parte a sumei, respectiv peste 1,546 miliarde euro, a fost platita pe data de 1 ianuarie catre UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursari rate de capital, iar 46,2 milioane euro dobanzi si comisioane.

In data de 1 februarie, statul roman a platit 18,3 milioane euro catre Banca Mondiala (dobanzi si comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiasi luni suma de trei milioane de euro catre FMI (dobanzi si comisioane).

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

De asemenea, pe 23 februarie Romania a platit 162 milioane de euro (rambursari rate de capital) catre FMI. In prima zi din martie a fost platita suma de 3,2 milioane euro catre Banca Mondiala (dobanzi si comisioane).

In luna aprilie tara noastra a rambursat 38,5 milioane euro catre UE, pe 10 mai - 33,8 milioane euro, in timp ce pe 15 mai - 1,9 milioane euro au mers catre BM.

Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de catre creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro.

In anul 2009, Romania a parafat un imprumut stand-by pe 24 de luni in valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si BM. Prin acest aranjament cu FMI, Romania a intrat in posesia a sapte dintre cele opt transe prevazute, in suma de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a opta transa a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizata.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5616 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

poate arata cineva

ce proiecte grandioase s-au infaptuit cu cei 11,9 miliarde de euro? nu cred. am spus mereu tinerilor, abandonatzi titanicul se scufunda, un om serios poate construi o viatza demna in alta parte.

 

niciunul!

Au imprumutat sa aibe ce fura guvernul base&bok! Au avut multe cheltuieli cu alegatorii...etc!

Ha ha ! Asa se ingenuncheaza tarile prin datorii

pt ca banii pot fi tipariti - insa odata indatorata tara pana la faliment - ei vin si iau resursele, apa potabila, aur, argint, carbune, minerale, pasuni etc.

Banii pot fi tipariti insa resursele sunt limitate, nu mai fabrica nimeni pamant, carbune, aur etc.

Vedeti un film vazut de zeci de milioane global cu un sistem mai echitabil - fara bani bazat pe resurse:

https://www.youtube.com/watch?v=xhJKujvSIBs


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor