Ziare.com

Ce efecte va avea legea responsabilitatii fiscale?

de Teodora Bodeanu
Marti, 30 Martie 2010, ora 18:12

   

Ce efecte va avea legea responsabilitatii fiscale?
Legea resposabilitatii fiscale, adoptata, marti, in Camera Deputatilor, ar trebui sa reglementeze, printre altele, modul in care Guvernul distribuie banul public.

Insa, avand in vedere ca lipsesc sanctiuni reale, daca legea este incalcata, la ce efecte ne putem astepta?

Potrivit presedintelui comisiei de buget, finante si banci, Viorel Stefan, de la PSD, nu exista niciun articol care sa prevada raspunderea in fata Parlamentului a celor care incalca legea si nici nu se limiteaza dreptul Guvernului de a face modificari bugetare.

"Sanctiunea suprema pentru membrii Guvernului este responsabilitatea solidar-politica. M-au intrebat ce inseamna mai multi ziaristi, dar nimeni nu cred ca stie sa raspunda la intrebarea asta", a declarat Stefan, citat de NewsIn.

Potrivit Andreei Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc, aceste sanctiuni ar fi trebuit introduse in Parlament. "Gradul de conformare trebuie monitorizat. Se observa absenta unor sanctiuni clare, dar lucrurile acestea ar fi trebuit introduse in Parlament", a declarat, pentru Ziare.com, consilierul prim ministrului.

Pe de alta parte, analistul Ilie Serbanescu este de parere ca, in lipsa unor sanctiuni, legea pare adoptata doar de ochii Fondului Monetar International.

"Mi-e teama ca a fost facuta pentru Dominique Strauss-Kahn. Nu prea o sa aiba efecte, daca o sa fie incalcata la greu", a spus Serbanescu, pentru Ziare.com.

"Nu trebuia discutata mai mult timp, ci trebuiau sa existe niste sanctiuni. Daca legea nu este respectata, ceea ce este foarte probabil, nu are cum sa aiba efecte", a adaugat analistul.

De asemenea, viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu, este de parere ca se creeaza o stare de conflict de interese in cazul institutiilor care ar trebui sa-si desemneze membri in Consiliul Fiscal. Aceste institutii sunt Academia Romana, Banca Nationala a Romaniei, Academia de Studii Economice Bucuresti, Institutul Bancar Roman si Asociatia Romana a Bancilor. Membrii vor fi alesi de presedintele Academiei Romane, in urma avizului Parlamentului, pentru o perioada de cinci ani.

Potrivit consilierului premierului, efectele legii responsabilitatii fiscale nu vor fi observate decat dupa minimum un an de zile.

Ce prevede legea responsabilitatii fiscale?

Cel mai important aspect al legii este faptul ca va reglementa modul in care se cheltuie banul public. "Legea stabileste niste normalitati care, in Romania, nu sunt respectate si au ajuns exceptie, cum ar fi planurile bugetare multi-anuale sau interzicerea luarii banului de la investitii si redistribuirii", ne-a explicat Ilie Serbanescu.

Astfel, Guvernul nu va avea voie sa modifice bugetul de mai mult de doua ori pe an, iar ministrul de Finante va fi nevoit sa-si asume responsabilitatea pentru masurile fiscale si bugetare luate in timpul mandatului.

De asemenea, salariile bugetarilor nu vor putea fi majorate cu sase luni inainte de alegeri, impiedicand, astfel, folosirea finantelor publice pentru capatarea unui avantaj electoral.

"Este un pas urias inainte, care trebuie salutat. Guvernele nu isi vor mai putea face de cap cu banutul public", ne-a spus si Andreea Paul Vass.

Conform legii, Guvernul trebuie sa stabileasca o strategie fiscal-bugetara, adica un document care sa stabileasca obiectivele si prioritatile in acest domeniu, tintele veniturilor si cheltuielilor bugetului si evolutia soldului bugetului consolidat, care sa fie valabila pentru o perioada de trei ani.

De asemenea, obiectivele politici fiscal-bugetare sunt stabilite ca fiind mentinerea datoriei publice la un nivel sustenabil, realizarea unei sold al bugetului general consolidat aproape de zero pe durata ciclului economic si asigurarea predictabilitatii nivelului cotelor si bazelor de impozitare sau taxare, un aspect foarte important pentru mediul de afaceri, deoarece ar permite companiilor, la randul lor, sa-si poata estima mai bine bugetul, cheltuielile, dar si veniturile.

Citeste, in format PDF, sub FOTO, legea responsabilitatii fiscale


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3047 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Opinie !

Va opri deturnarea de fonduri spre firmele clientelare si va opri risipirea fondurilor pe final de an si de mandat.Va creste responsabilitatea folosirii banului public, deci un control permanent asupra finantarilor.
Decat nimic mai bine si atat.

 

ai dreptate...

le va dirija doar spre firmele apartinatoare PD-L,...in orasul meu asa e de vre-o 5 ani,....s-au schimbat bordurile de doua ori in 4 ani pe multe strazi..

Legea asta eca sa dea bine pe foaie

:) Cu batzul iti da dreptate iar cu pumnul iti ia tot ce ai.

 

parlamentarii ii invata pe romani cum se taie frunze la caini

fara sanctiuni e pierdere de vreme ., e la fel ca si constitutia pe care ei isi dadeau cu parerea in decembrie . romanul a invatat sa faca treaba dar fara consistenta . la fel ca in dec 1989 " mircea fa-te ca lucrezi " nu ? nu cred ca isi au rostul inromania parlamentarii ,poate doar rostul de a prosti poporul

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor