Ziare.com

Curtea de Conturi are date alarmante despre datoria publica

Marti, 26 Mai 2015, ora 09:16

   

Curtea de Conturi are date alarmante despre datoria publica
Curtea de Conturi a analizat activitatea Ministerului Finantelor si a dat publicitatii un raport referitor la situatia datoriei externe si a modului in care au fost utilizati banii imprumutati de statul roman.

Concluziile sunt destul de critice la adresa modului in care au fost gestionati banii publici, datele prezentate nefiind de natura sa ofere o perspectiva favorabila asupra evolutiilor din acest domeniu.

Va prezentam, fara alte comentarii, o selectie edificatoare din raportul Curtii de Conturi a principalilor indicatori si a constatarilor facute:

1 - Cresterea datoriei publice a depasit nevoia de finantare a deficitului.

2- In conditiile mentinerii unui ritm de crestere al datoriei publice guvernamentale care devanseaza ritmul de crestere al economiei, riscul de solvabilitate va creste

3- Banca Nationala a Romaniei (Directia Stabilitate Financiara) subliniaza faptul ca, din ratiuni de sustenabilitate in grupul economiilor emergente, precum si pentru a modera cheltuielile cu dobanzile si impactul acestora asupra deficitului primar, procesul de consolidare fiscala trebuie sa plafoneze nivelul datoriei publice la ponderi de sub 40% din PIB.

4- Datoria publica guvernamentala interna contractata prin imprumuturi din contul general al trezoreriei statului a crescut de la 13,1% in anul 2012 la 16,9% in anul 2014

5- Nu a existat un echilibru intre imprumuturile cu rata dobanzii fixa (in crestere de la 59,2% la 68,8%) si cele cu rata dobanzii variabila (in scadere de la 40,8% la 31,2%) contractate de pe piata interna, asa cum era prevazut in strategiile de administrare a datoriei publice

Citeste mai multe despre Curtea de Conturi despre datoria publica: indatorarea a depasit finantarea deficitului si nici nu se finanteaza proiecte pe Curs de guvernare


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2091 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In rezumat, banii imprumutati au fost cheltuiti pentru hranirea

guvernului Ponta si nu au fost folositi absolut deloc pentru investitii generatoare de progres si dezvoltare.
Avea cineva inca dubii?
Socialisti nu produc nimic niciodata. Ei consuma ceea ce produc altii, taxeaza fiscal pe cei care muncesc si dau bani asistatilor care ii vor vora in continuare! Adica exacr definitia ineptocratiei socialsite, in absolut toate tarile care au incercat acest mod de guvernare bolnav. Nici macar Suedia, nu a rezistat mai bine! De Franta, Italia, Spania, Portugalia sau Grecia... nu mai vorbesc. Cititi ziarele.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor