Ziare.com

Titluri de stat pentru populatie - cat s-a cumparat pana acum

Luni, 22 Iunie 2015, ora 20:52

   

Titluri de stat pentru populatie - cat s-a cumparat pana acum
Populatia a cumparat titluri de stat de 65 de milioane de lei in cadrul emisiunii cu o valoare totala de 100 de milioane de lei derulata in perioada 8 - 19 iunie 2015, iar dobanda a fost stabilita la 2,15% pe an, a anuntat, luni, Ministerul Finantelor Publice.

Institutia precizeaza ca a alocat integral suma subscrisa.

Emisiunea de titluri de stat, prima din ultimii 10 ani destinata populatiei, a fost subscrisa de un numar total de 1.236 investitori, iar cea mai mare cerere s-a inregistrat in Bucuresti (46,13%). Capitala a fost urmata de judetele Sibiu (3,37%), Mehedinti (2,97%), Alba (2,87), Dolj (2,80%) si Olt (2,76%).

"Ministerul Finantelor Publice anunta alocarea integrala in valoare de 64,999 milioane de lei a titlurilor de stat pentru populatie subscrise in perioada 8 - 19 iunie a.c., in cadrul Programului pilot FIDELIS, cu o maturitate de 2 ani. Dobanda finala a fost stabilita la 2,15%. Investitorii au subscris un numar total de 64.999 titluri, din care 64.686 titluri de stat prin cele trei banci din sindicatul de intermediere, BCR, BRD-Societe Generale si Raiffeisen Bank, prin intermediul unei retele de 486 unitati distribuite pe intreg teritoriul tarii si 313 titluri de stat prin 6 participanti eligibili (societati de servicii de investitii financiare).

Un numar de 27.810 titluri au fost subscrise in transa primara (pana la maximum 50 titluri) si 37.189 titluri in transa secundara (peste 50 titluri) ", se arata in comunicatul citat.

Potrivit documentului, relansarea dupa 10 ani a titlurilor de stat dedicate in exclusivitate populatiei prin Programul Fidelis are in vedere crearea unui instrument alternativ de economisire, diversificarea bazei de investitori in titlurile de stat, precum si imbunatatirea culturii financiare a populatiei.

Titlurile de stat pentru populatie vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti incepand cu data 26 iunie 2015.

Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa faca o evaluare a acestei emisiuni de titluri de stat pilot dedicata populatiei, in baza careia va stabili strategia de piata privind emiterea acestui instrument de datorie guvernamentala.

Valoarea programului, denumit Fidelis, a fost de 100 de milioane de lei, cu posibilitatea majorarii, iar valoarea nominala a unui titlu de stat a fost de 1.000 de lei. Scadenta emisiunii este la 2 ani.

In cazul in care investitorul doreste vanzarea titlurilor de stat achizitionate in oferta sau cumpararea unor titluri noi, dupa inchiderea ofertei, si listarea titlurilor la BVB, acesta poate consulta cotatiile pe site-ul www.bvb.ro, dar trebuie sa ia legatura cu intermediarul.

Comisionul perceput de bancile intermediare pentru vanzarea sau cumpararea acestor titluri de stat nu va depasi 0,1% din valoarea vanzarii/cumpararii in timp ce societatile de investitii financiare vor aplica propria politica de comisionare.

Potrivit autoritatilor, dobanda si castigul de capital obtinute de investitorii persoane fizice din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat emise de statul roman sunt venituri neimpozabile. De asemenea, maximumul intervalului de dobanda la care poate subscrie populatia va fi mai mare fata de randamentul actual al titlurilor de stat cu aceeasi maturitate (2 ani).

Vanzarea titlurilor de stat pe bursa va permite conservarea dobanzii acumulate pana la momentul tranzactiei spre deosebire de alte investitii la care dobanda se pierde in cazul in care respectiva investitie nu este pastrata pana la maturitate sau pe un anumit termen predefinit.

Toti ochii pe Finante: Prima emisiune de titluri de stat pentru populatie din ultimii 10 ani

Fidelis este prima emisiune de titluri de stat pentru populatie derulata de Ministerul Finantelor Publice in ultimii 10 ani.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3069 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adevarul

Tot politicienii si oamenii de afaceri hoti din Romania au cumparat actiuni nu milogii si saracii ca mine care abia traim din 200 salariu lunar .

 

bani pentru campania din 2016

se vede clar ca au cumparat numai PSD stii, la 2.5 % nici macar jumatate din inflatie nu acopera, dar pentru aia din PSD economia romaniei este in crestere si nivelul de trai al romanilor s-a inbunatatit vizibil cu cresterea alocatiilor ,dar numai aia de nu-s in psd au observat ca si euro s-a umflat exact cu cat au crescut alocatiile.Hai PSD sti bagati mare finantati-va campania din 2016 ca finantatorii is toti la puscarie si fara conserve si galeti 20% e o cifra foarte greu de obtinut fara produse ,ajutoare sociale si fara strigoii lui dragnea care impaienjenesc sudul tarii in ziua alegerilor , de autobuzul de nomazi care a facut accident in ziua alegerilor nu s-a mai scris nimic sau plecasera 48 de autobuze la manastiri in toata romania din teleorman

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor